Ce a inteles un europarlamentar PSD dupa mandatul in PE: Vestul cu smecheria, Estul cu puscaria. Replica vicepresedintelui PPE

Joi, 11 Aprilie 2019, ora 17:57
14355 citiri
Ce a inteles un europarlamentar PSD dupa mandatul in PE: Vestul cu smecheria, Estul cu puscaria. Replica vicepresedintelui PPE
Foto: Ziare.com

O dezbatere despre viitorul Uniunii Europene, organizata in cadrul Eurosfat, s-a transformat intr-o disputa provocata de europarlamentarul Andi Cristea, al carui partid, PSD, a fost pus, joi, pe lista indezirabililor chiar de socialistii europeni. Acesta a acuzat UE de dublul standard, dar i s-a replicat ca PSD e cel care impiedica un roman sa ajunga intr-o functie europeana.

"Dublul standard nu este Mickey Mouse, este ceva real. Opt grupuri politice in PE, patru mainstream, restul un pic extravaganti, mai antisistem. Opt presedinti de grupuri politice in PE: Din astia opt stiti cati sunt din Europa Centrala si de Est? Aud?

Zero!

Am avut un raport important, l-a gestionat o colega din Cehia. Era contra dublului standard aplicat medicamentelor, alimentelor, mai ales pe clivajul est-vest. Sau cum spunem noi aici, Vestul cu smecheria, Estul cu puscaria.

Daca am avea o harta, am avea sase state in Est, intre Rusia si Ucraina, si la Sud de Marea Mediterana alte 10 state. Banii europeni veneau neconditionat in Sudul Africii, dar cand veneau in Est, veneau conditionati. Putem baga bani in Africa, dar nu putem baga in Est", a acuzat Andi Cristea, care a tinut sa precizeze ca reprezinta PSD, nu pe socialistii europeni.

Dara Murphy, vicepresedinte PPE, care venise pregatit sa vorbeasca despre teme europene, i-a raspuns: "Ma mir ca isi pune problema asa, cand prorpiul lui partid blocheaza candidatura unui roman la sefia Parchetului European. Partidul dumneavoastra de guvernare nu mai este parte a politicii europene, ii felicit pe socialisti pentru aceasta decizie".

Cristea a tinut sa se separe de Partidul Socialistilor Europeni, desi, pe agenda, participa ca reprezentant al PES. Dezicerea a venit la cateva ore dupa ce socialistii europeni au anuntat ca social-democratii romani sunt indezirabili in familia europeana.

Prezentat de moderatorul dezbaterii ca reprezentant al PES, social-democratul roman a tinut sa corecteze prezentarea.

"Sunt un membru roman al PE, dar astazi aici nu reprezint PES, ci PSD", a spus acesta.

Cristea a adus apoi in discutie una dintre temele PSD, atunci cand vine vorba despre relatia cu UE: standardele duble.

"Pentru noi, pentru PSD, aceste alegeri sunt importante pentru ca vin in vremuri grele. UE se confrunta cu probleme structurale.

Noi suntem critici cu UE si ma refer la standardele duble care afecteaza mai degraba estul Europei, dar asta nu ma face pe mine si nici pe partdiul meu anti-europeni. Asta e o prostie".

La dezbaterea moderata de Ramona Ianus (director adjunct Europuls) participa

Dharmendra Kanani (director strategic Friends of Europe), Dara Murphy (vicepresedinte si director de campanie, Partidul Popular European), Michal Berg (membru al Comitetului executiv, Partidul Verzilor Europeni), Daniel Berg (candidat la alegerile europarlamentare, membru al boardului Momentum) si Andi Cristea (Partidul Socialistilor Europeni).

Presedintele Partidului Socialistilor Europeni (PES), Serghei Stanishev, a anuntat "inghetarea" relatiilor cu PSD, condus de Liviu Dragnea, presedintele Camerei Deputatilor.

Anuntul a fost facut, prin intermediul unui comunicat de presa, in urma reuniunii liderilor socialisti de la Bruxelles de miercuri, unde s-a discutat despre Brexit.

"In timpul intalnirii, presedintele PES Serghei Stanishev a reafirmat ingrijorarile privind statul de drept din Romania. El i-a informat pe sefii de guverne, comisarii europeni si liderii de partid ca, pana cand Guvernul Romaniei isi clarifica angajamentul fata de respectarea statului de drept si respecta recomandarile Comisiei Europene, conducerea PES va considera relatiile cu PSD inghetate, in asteptarea unei discutii formale la urmatoarea reuniune a PES, din iunie, in cadrul careia va fi discutata apartenenta PSD Romania la PES", se arata in comunicat.

In plus, Serghei Stanishev a mai spus ca, de acum, PSD nu va mai fi inclus in niciun eveniment organizat de PES.

Iata si reactia PSD: Acest tratament e inadmisibil. Dupa alegeri, va veni si raspunsul nostru

Despre Eurosfat

Forumul EUROSFAT, evenimentul anual de afaceri europene din Romania, a ajuns la a 7-a editie si invita cetatenii, reprezentanti ai ONG-urilor, media, mediului de afaceri precum si reprezentantii partidelor politice nationale si europene la doua zile de dezbateri.

Forumul EUROSFAT are la baza valorile europene ale democratiei, implicarea civica si dialogul deschis, iar anul acesta doreste sa ajute cetatenii romani sa voteze informat pe data de 26 mai la alegerile europarlamentare. Participarea este gratuita dar se realizeaza pe baza de inregistrare pe pagina evenimentului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
PSD şi PNL au decis să candideze separat la Primăria Capitalei. Coaliția de guvernare a renunțat luni seara, 22 aprilie, la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu. Gabriela Firea şi Sebastian...
#PSD Cristea PPE dezbatere UE , #stiri PSD