Avantajul de a fi senator si nu un terchea-berchea

Sambata, 25 Mai 2019, ora 20:03
5245 citiri
Avantajul de a fi senator si nu un terchea-berchea

Este jenant sa auzi ca ditamai senatorul cheama ditamai elicopterul, pentru ca il dor burta si capul. Nu faptul in sine pare jenant, ci gandul ca, daca respectivul suferind n-ar fi fost senator, ci un biet slujbas la primarie, la market sau la posta, nu l-ar fi plimbat nimeni cu SMURD-ul prin tara, numai pentru dureri de burta si de cap, asa cum acuza domnul Virginel Iordache, senator de Suceava.

Este greu sa reconstitui faptele, ca sa-ti dai seama daca ele s-au produs urmare a nemarginitului tupeu al parlamentarului sau urmare a unui servilism fara seaman din partea spitalului sucevean, unde Virginel a primit primele ingrijiri, diagnosticul si recomandarea privid tratamentul de urmat.

Conform presei, oficialii spitalului afirma ca "senatorul a facut presiuni asupra medicilor, pe care i-a amenintat cu interventii la conducerea Ministerului Sanatatii", desi respectivul spital "are capacitatea de a trata o gama larga de afectiuni, de la cele de urgenta pana la cele cronice".

Senatorul pretinde insa, prin biroul sau de presa, ca "decizia transportarii de urgenta cu elicopterul a pacientului (...) a apartinut exclusiv medicilor spitalului Sfantul Ioan cel Nou din Suceava".

Ministrul Sanatatii, doamna Sorina Pintea, o scalda: "Din punctul meu de vedere, eu nu cred ca cineva risca sa trimita un elicopter pentru un simplu caz". Auzi declaratie de ministru: "punctul meu de vedere", "eu nu cred", "cineva nu risca". Hai ca-i buna! Asemenea declaratie putea s-o faca un gazetar incepator, care isi spune simpla opinie, din lipsa de acces la surse de informatii serioase, nu cogeamitea ministrul.

Dar daca s-a pronuntat totusi in fata opiniei publice numai cu punctul de vedere, fara investigatii, fara cercetarea faptelor si fara sa fi luat chiar vreo masura daca e cazul, ministrul nu face decat sa confirme ca e simplu spectator la tot ce se intampla in sanatate.

La ora asta, doamna Sorina Pintea trebuia sa aiba concluzii clare, sa stie exact cine se face vinovat de aceasta situatie pe care presa o comenteaza ca un abuz cras si nu sa "creada" sau sa aiba un "punct de vedere".

La randul sau, Raed Arafat s-a exprimat foarte elegant, explicand ca, in asemenea caz, hotararea este exclusiv la indemana medicului care a tratat pacientul si lasa de inteles ca decizia acestuia trebuie respectata fara prea multe comentarii.

In mare parte, are dreptate. Dar chiar si in acesta conditii, ramane inca in picioare intrebarea pe care mi-o puneam la inceput si la care n-a dat inca nimeni raspunsul cuvenit: daca, in locul senatorului Virginel, pacientul ar fi fost un nea Cutare, functionar la primarie sau posta, si daca acuza aceleasi dureri de burta si de cap, se mai deranja cineva sa-l transporte cu elicopteul de la Suceava in capitala?

Caci asta este problema, nu faptul ca doctorul a riscat cumva sa trimita un elicopter pentru un caz prea simplu. Daca intr-adevar viata senatorului ar fi fost in pericol, n-am fi asistat la atata bajbaiala din partea spitalului sucevean, a ministrului Sanatatii si a doctorului Arafat: ar fi vorbit toti intr-un glas, confirmand ca starea pacientului era incerta, imposibil de rezolvat la Suceava si riscanta in cazul transportarii cu ambulanta.

Niciunul n-a spus asa ceva. Cu totii o scalda, lasandu-ne sa deducem printre randuri ca le-a fost teama sa-l nemultumeasca pe alesul poporului.

Cazul imi aminteste de apelurile pe care insusi domnul Raed Arafat le lanseaza, din cand in cand catre populatie, explicand ca serviciile de urgenta trebuie folosite numai pentru urgente efective si nu pentru simple consultatii.

Celelalte cazuri, de rutina, le poate rezolva chiar medicul de familie sau specialistul solicitat de acesta, dar folosirea ambulantelor inseamna scoaterea lor din circuitul altor cazuri cu adevarat urgente. Pe scurt, spune textual domnul Arafat "orice apel abuziv poate sa ucida o persoana".

Asta, in cazul ambulantelor. In cazul elicopterelor, cu atat mai mult. Era normal ca senatorul Virginel sa-si fi pus elemnetara intrebare, legata de apelul doctorului Arafat catre populatie: "nu cumva, folosind eu elicopterul, ucid o persoana?"

N-as pune asa problema, daca n-ar fi rezultat din cele publicate in presa ca primise la Suceava un diagnostic competent si un tratament corect, care i s-a confirmat aidoma si la IBV "Matei Bals" din Bucuresti.

Daca incerci sa pui faptele cap la cap, sa descifrezi declaratiile oficiale, ajungi usor la concluzia ca senatorul a savarsit un abuz, in baza unui principiu care suna cam asa: "Stiti voi cine sunt eu? Sa nu ma luati de terchea-berchea. Sunt senator si, cand va vad roind in jurul meu, ma simt precum Guliver printre pitici! Sa nu va puneti cu mine, ca o patiti!"

N-o fi spus-o dansul chiar cu aceste cuvinte, dar ideea asta e. De altfel, chiar managerul spitalului confirma, conform presei, ca Virginel Iordache "a facut presiuni, a tipat si a amenintat".

Cine facea presiuni, tipa si ameninta? Evident, bolnavul Virginel, omul cu groaznice dureri de burta si de cap, cu sanatatea subrezita, pusa sub semnul intrebarii, daca nu este transportat imediat pe calea aerului in capitala.

Ce putea face bietul manager? Doamna ministru sustine ca n-ar fi riscat sa cheme elicopterul daca n-ar fi fost nevoie. Eu zic ca a riscat, ca sa se fereasca de alt risc. S-a ferit sa si-l puna in cap pe nazdravanul Virginel, capabil sa-i plateasca cine stie ce polite, dupa ce-i trece durerea de burta.

Aidoma doctorului Arafat, nu-l invinovatesc insa pe doctor, nici pe manager, nici pe altcineva din spital. Le inteleg reactia "omeneasca", dupa ce au simtit ca e mai aproape camasa decat haina.

Dar il fac vinovat 100% pe nastrusnicul Virginel, care fusese consultat cu competenta, stia ca are un diagnostic corect si o medicatie corespunzatoare, dar din motive neintelese, sau poate nedeclarate, n-a vrut in ruptul capului sa piarda ocazia unui voiaj cu elicopterul de la Suceava la Bucuresti.

Nu excud chiar ca plimbarea cu elicopterul sa fi fost de multa vreme visul de aur al domnului senator, ca si-o dorea cum isi doresc copiii plimbarea saptamanala in parc, cand ies sa se dea in leagan.

Daca tot e gratis, de ce nu?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Virginel Iordache senator trasportat elicoper, #senator Virginel Iordache tratament , #europarlamentare