Avem degeaba o crestere economica accelerata? Banca Mondiala: Saracia e la cote ridicate, copiii sunt cei mai afectati

Duminica, 24 Iunie 2018, ora 15:26
4913 citiri
Avem degeaba o crestere economica accelerata? Banca Mondiala: Saracia e la cote ridicate, copiii sunt cei mai afectati
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania are a doua cea mai rapida crestere economica din Europa, dar aceasta nu s-a tradus in reducerea saraciei, iar problema incluziunii este predominant o constanta rurala, 70% dintre cei saraci traind in aceste zone, arata un raport al Bancii Mondiale.

"Aproximativ 45% din populatia tarii se afla in zonele rurale, unde saracia este cu 20 de puncte procentuale mai mare decat in zonele urbane. Aceasta dualitate puternica este manifestata prin oportunitati inegale si un acces inegal la piete, fapt ce nu se mai intampla in niciuna dintre tarile Uniunii Europene", se precizeaza in documentul citat de Mediafax.

Raportul arata ca peste 900.000 de persoane (4,5%), traiesc in saracie extrema in zonele marginalizate din Romania (3,2% din mediul urban si 6,2% din populatia rurala).

"Zonele marginalizate sunt, prin definitie, domenii care combina capitalul uman scazut, somajul ridicat si locuintele necorespunzatoare. Aceste zone sufera de o combinatie de strazi murdare sau inexistente, concentratia de gospodarii aflate in saracie extrema, niveluri foarte scazute de educatie, sanatate precara, mame adolescente, un numar mare de copii, scoli de slaba calitate si/sau scoli segregate si o rata inalta de infractionalitate in randurile minorilor", se arata in raport.

"Serviciile publice lipsesc sau sunt de slaba calitate, iar persoanele din comunitatile marginalizate au putine oportunitati de a obtine o educatie mai buna sau un loc de munca decent", spun realizatorii raportului.

Banca Mondiala mentioneaza in document ca saracia si degradarea materiala a rromilor a scazut, insa ramane la un nivel ridicat, in special in cartierele marginase.

"Conform Studiului EU-MIDIS II: European Union minorities and discrimination, ponderea romilor expusi riscului saraciei a fost de 70% in 2016, in scadere de la 84% in 2011. Cu toate acestea, diferenta fata de media nationala de 25% ramane substantiala. Saracia veniturilor printre rromi se coreleaza puternic cu concentrarea rezidentiala, adica nivelurile saraciei sunt mai mult pronuntate in cartiere unde toti sau majoritatea locuitorilor sunt romi. In mod surprinzator, 68% dintre romi raporteaza traind in astfel de cartiere segregate", arata documentul.

Raportul mai arata ca aproape o treime dintre romi traiesc in gospodarii care "experimenteaza foamea".

"Inegalitatea are un efect profund asupra copiilor, impiedicand mobilitatea economica si cea a tarii, cu potential de crestere pe termen lung. Circa 4 din 10 copii romani sunt saraci, numarul fiind cel mai mare din UE", se mai arata in raportul citat.

"Romania are inca cei mai multi copii in sistemul de protectie a copilului, desi se inregistreaza progrese in ceea ce priveste transferul acestora de la ingrijirea institutionala la cea comunitara. Situatia copiilor romi din Romania este deosebit de dura: a fi rom creste sansele saraciei mai mult decat orice alt factor. Integrarea romilor in educatie este o provocare si este strans asociata cu incluziunea sociala si ocuparea fortei de munca", precizeaza Banca Mondiala.

Rezultatele raportului arata ca participarea romilor la educatia timpurie si ingrijirea copiilor a scazut de la 45% in 2011 la 38% in 2016 si, in acelasi timp, proportia persoanelor care abandoneaza scoala timpuriu printre romi ramane ridicata la 77% (2016) si 64% procentul de romi cu varste intre 16 si 24 de ani nu sunt angajati sau educati.

Studiul Bancii Mondiale mai arata ca un alt factor de impiedicare a incluziunii sociale si de reducere a saraciei este reprezentat de constrangeri, in ciuda cresterii economice.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#banca mondiala crestere economica romania, #crestere economica Romania, #saracie, #saracie Romania , #crestere economica