Tepe pe care le iei cand cumperi de pe Net: Ce nereguli a gasit Comisia Europeana in sute de cazuri

Sambata, 23 Februarie 2019, ora 22:52
6632 citiri
Tepe pe care le iei cand cumperi de pe Net: Ce nereguli a gasit Comisia Europeana in sute de cazuri
Foto: Agerpres/Flickr/Presedintia Romaniei la Consiliul Uniunii

In urma verificarii unor site-uri destinate consumatorilor din UE reiese ca multi consumatori se confrunta cu informatii neclare cu privire la preturi si la reduceri atunci cand fac cumparaturi online.

Comisia Europeana si autoritatile nationale pentru protectia consumatorilor au publicat rezultatele unei verificari efectuate la nivelul UE a 560 de site-uri de comert electronic care ofera o gama larga de bunuri, servicii si continut digital, de la imbracaminte sau incaltaminte la programe informatice sau bilete la spectacole, se arata intr-un comunicat al executivului comunitar.

Conform rezultatelor verificarilor, aproximativ 60% din aceste site-uri au prezentat nereguli in ceea ce priveste respectarea normelor UE in materie de protectie a consumatorilor, in special modul in care sunt prezentate preturile si ofertele speciale.

Consternarea comisarului european

Věra Jourova, comisarul pentru Justitie, consumatori si egalitate de gen, a declarat ca este consternata de numarul mare de site-uri care au probleme.

"Comertul online le ofera consumatorilor numeroase oportunitati. Cu toate acestea, mai mult de jumatate dintre site-uri prezinta nereguli, in special cu privire la modul in care sunt afisate preturile si reducerile. Acest lucru trebuie sa inceteze, deoarece consumatorii sunt adesea indusi in eroare si platesc mai mult decat isi propun. Sunt consternata de numarul mare de site-uri care au aceste probleme - sper ca acestea sunt neintentionate.

Comerciantii online trebuie sa respecte pe deplin normele UE in materie de protectie a consumatorilor. Autoritatile nationale pentru protectia consumatorilor, cu sprijinul Comisiei, urmeaza sa ia masurile necesare pentru a pune capat acestor practici comerciale neloiale", a declarat Jourova.

Ofertele n-ar fi fost autentice

Pentru mai mult de 31% din site-urile care ofereau reduceri, autoritatile de protectie a consumatorilor suspecteaza ca ofertele speciale nu erau autentice sau au constatat ca modalitatea de calcul al pretului redus nu era clara.

Pe 211 site-uri, pretul final care trebuia platit era mai mare decat pretul oferit initial. 39% din acesti comercianti nu inclusesera informatii adecvate cu privire la taxele suplimentare care nu pot fi evitate la livrare, la metodele de plata, la taxele de rezervare si la alte suprataxe similare.

Legislatia UE privind protectia consumatorilor ii obliga pe comercianti sa prezinte preturi care sa includa toate costurile obligatorii si, in cazul in care aceste costuri nu pot fi calculate in avans, consumatorul trebuie sa fie informat in mod clar de existenta lor.

Verificarea se face anual

In fiecare an, Comisia coordoneaza, cu ajutorul retelei de cooperare in materie de protectia consumatorului (CPC), verificarea site-urilor. Aceasta retea reuneste autoritatile nationale pentru protectia consumatorilor din 30 de tari (cele 28 de state membre ale UE, Norvegia si Islanda), care sunt responsabile de aplicarea legislatiei UE privind protectia consumatorilor in UE.

Aceasta verificare a fost efectuata in luna noiembrie a anului trecut de autoritatile de protectie a consumatorilor din 24 de state membre ale UE, precum si din Norvegia si Islanda

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Marți, o ploaie torențială a provocat inundații în diverse zone ale Dubaiului, transformând străzile în adevărate râuri și determinând închiderea temporară a celui de-al doilea cel...
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio, sub denumirea ULT, destinată iubitorilor de muzică care preferă un bas puternic. Linia include patru produse: ULT Field 1, ULT Field 7, ULT Tower 10...
#Vero Jourova comert online, #Vero Jourova siteuri eletronice, #comisia europeana comert electronic , #comercianti