Expert: Lacomia statului risca sa-i bage in faliment pe furnizorii de gaze si sa le majoreze romanilor facturile

Joi, 17 Ianuarie 2019, ora 08:28
6193 citiri
Expert: Lacomia statului risca sa-i bage in faliment pe furnizorii de gaze si sa le majoreze romanilor facturile
Foto: Arhiva Pixabay

In ciuda obiectiilor mediului privat, Cabinetul Dancila vrea sa oblige companiile din domeniul Energiei sa plateasca retroactiv o taxa de 2% din cifra de afaceri pe 2018. Acest bir pus pe neasteptate - impreuna cu alte dari aferente anului 2019 - risca sa-i impinga in faliment pe multi dintre intreprinzatorii din industria energetica si sa le majoreze romanilor facturile.

Obligatia tuturor companiilor energetice de a plati o taxa de 2% din valoarea cifrei de afaceri este prevazuta Ordonantea 114/2018, adoptata de Cabinetul Dancila pe 21 decembrie. Textul ordonantei - care a intrat in vigoare pe 29 decembrie - stabileste urmatoarele aspecte:

"Contributia baneasca perceputa de la titularii de licente in domeniul energiei electrice, al energiei electrice si termice in cogenerare pentru componenta energia electrica, al gazelor naturale este egala cu 2% din cifra de afaceri realizata de acestia din activitatile ce fac obiectul licentelor acordate de ANRE, cifra de afaceri calculata conform reglementarilor ANRE aprobate prin ordin al presedintelui ANRE cu avizul Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza."

Ion Lungu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER), a declarat anterior pentru Ziare.com ca, in mod normal, aceasta taxa n-ar trebui sa se plateasca retroactiv, pentru anul 2018, ci sa se aplice doar la cifra de afaceri din 2019. Lungu mai spunea atunci ca va cere Autoritatii Nationale pentru Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) sa accepte aceasta interpretare a legii.

ANRE le-a ascultat furnizorilor punctul de vedere, in cadrul unei intalniri care s-a desfasurat pe 11 ianuarie, dar n-a tinut cont de el.

In consecinta, institutia a lansat in dezbatere publica norme de aplicare ale OUG 114/2018 care prevad ca taxa de 2% pe cifra de afaceri se va aplica si retroactiv. Cu alte cuvinte, companiile vor fi nevoite sa plateasca taxa si pentru anul 2018. Detalii cu privire la modul de taxare pe care vrea sa il impuna ANRE puteti afla citind documentatia de pe site-ul institutiei.

Iata cum risca sa le influenteze aceasta taxa viata atat intreprinzatorilor din industrie, cat si consumatorilor de rand.

Luand banii companiilor, statul ii pagubeste, de fapt, pe romanii de rand

Presedintele Asociatiei Energia Inteligenta, Dumitru Chisalita, a publicat o analiza legislativa in care sustine ca intentia statului de a taxa retroactiv companiile din industria energetica era evidenta, inca de la adoptarea ordonantei.

Sa luam exemplul companiilor din industria gazelor naturale. Acestea au platit la inceputul lui 2018 un avans dintr-o taxa de licentiere, calculata nu in raport cu cifra de afaceri, ci cu alte criterii care tin de activitate si productie.

Odata cu intrarea in vigoare a OUG 114/2018, modul de calcul al taxei s-a schimbat. In consecinta, in perioada imediat urmatoare, companiile vor fi obligate sa plateasca diferenta dintre suma achitata atunci si valoarea de 2% din cifra de afaceri pe 2018.

"Au fost si voci care au spus - sau au sperat macar - ca noile prevederi de taxare nu se vor aplica pentru anul 2018. Asta, cu toate ca legea de functionare a ANRE spune clar ca tarifele respective (din care companiile au platit avans la inceputul lui 2018 - n.red.) se calculeaza si se regularizeaza la sfarsit de an. Si cum poti face o regularizare la sfarsit de an decat in baza legii aflate in vigoare la acel moment?

Practic, statul putea foarte bine sa mentioneze faptul ca in 2018 regularizarea se poate face in baza legii aflate deja in vigoare si ca se va trece la taxarea cu 2% din cifra de afaceri abia din 2019. Dar statul n-a mentionat asta. Iar in conditiile in care OUG 114/2018 a intrat in vigoare la 29 decembrie, a devenit legea in vigoare la sfarsit de an, in baza careia se face regularizarea", a declarat Dumitru Chisalita.

In afara acestei plati, companiile vor trebui sa achite, tot in acest an, inca o taxa de 2% din cifra de a anului 2018, in contul datoriei pe anul 2019.

"Or, asta inseamna ca, in fapt, companiile de gaze vor plati aproape 4% din cifra de afaceri a anului 2018, ceea ce va determina intrarea in insolventa a cca 80% din furnizorii de gaze, conform datelor financiare ale acestora din anul 2017 (exceptand producatorii de gaze, importatorii si operatorii care furnizeaza gaze in regim reglementat).

Practic se ajunge in situatia in care circa 200.000 de clienti casnici si circa 3.000 de consumatori non casnici vor ramane fara furnizori de gaze", apreciaza Dumitru Chisalita.

In aceste conditii, "ne putem astepta la o scumpire in lant a serviciilor de transport, distributie, inmagazinare si la consumatorul final, chiar in conditiile plafonarii pretului la gaze", mai apreciaza Dumitru Chisalita.

Cu alte cuvinte, pana la urma, tot romanul de rand ramane sa plateasca pentru lacomia statului.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#preta gaze taxa, #Ordonanta Teodorovici taxare companii energie, #companii energie taxare , #pret gaze