Efectul de bumerang al plafonarii pretului la gaze: Noii baieti destepti au intrat deja pe fir, romanii achita nota de plata

Joi, 16 Mai 2019, ora 07:21
12984 citiri
Efectul de bumerang al plafonarii pretului la gaze: Noii baieti destepti au intrat deja pe fir, romanii achita nota de plata
Foto: Arhiva Pixabay

Desi in mod normal ar trebui sa se ieftineasca odata cu incalzirea vremii, gazele se scumpesc pe zi ce trece, in tara noastra. Vina ii apartine Guvernului, care a dat peste cap piata de energie, in urma cu cateva luni, prin adoptarea OUG 114. Din pacate, pentru nesabuinta guvernantilor vor ajunge sa plateasca scump toti romanii.

La finele lunii decembrie, Guvernul a adoptat OUG 114, prin intermediul careia stabilea ca, vreme de 3 ani, incepand cu data de 1 aprilie 2019, gazele romanesti se vor vinde la pretul plafonat de 68 lei/MWh (fata de 90 lei/MWh, cat costau ele atunci, pe piata libera) . Guvernul sustinea la acel moment ca plafoneaza pretul gazelor pentru a impiedica majorarea facturilor romanilor.

Ulterior, insa, Guvernul s-a razgandit si a decis sa plafoneze - cu o intarziere de o luna fata de data anuntata initial - doar pretul gazelor pentru populatie, nu si al celor pentru industrie. La acel moment, pe piata s-a creat confuzie si multi dintre furnizori n-au mai stiut de unde si cu cat sa cumpere si sa vanda.

In cele din urma, de la 1 mai, lucrurile s-au lamurit: s-a plafonat la 68 lei/MWh pretul gazelor pentru populatie, in timp ce pretul resursei destinate industriei a ramas liber, urmand sa fie stabilit intre producator, furnizor si marele consumator.

Multi dintre romani au sperat atunci ca - in ciuda numeroaselor avertismente venite din partea specialistilor - vor ramane, totusi, cu mai multi bani in buzunar, in conditiile in care cheltuiala cu gazele urma sa nu le mai cresca, vreme de 3 ani.

Din pacate, n-a fost sa fie. Datele Bursei Romane de Marfuri (BRM) arata ca a inceput sa creasca pretul gazelor folosite in industrie. Cu alte cuvinte, pretul mediu la care s-au vandut gazele pe bursa in aprilie 2019 a fost de 95,86 lei Mwh, mai mare fata de cel din martie, cand Mwh costa doar 90,10 lei.

La o prima vedere, aceasta crestere de pret pare de neinteles, in conditiile in care, in mod normal, pe masura ce se apropie vara si temperaturile cresc, pretul gazelor naturale ar trebui sa scada considerabil, in loc sa creasca.

Cu rosu, in imagine, evolutia pretului gazelor din productie interna. Foto: Bursa Romana de Marfuri

Expertul judiciar din domeniul gazelor naturale Dumitru Chisalita a explicat, insa, pentru Ziare.com de ce aceasta scumpire nu este deloc surprinzatoare.

"Odata ce s-a plafonat pretul la gazul pentru populatie, era de asteptat sa creasca pretul la gazele destinate industriei. De ce? Pai e logic. Furnizorul va vrea sa castige la fel de mult, indiferent de situatie. Iar daca statul l-a obligat sa-i dea mai ieftin consumatorului casnic, de unde isi poate recupera furnizorul banii? De la singurul alt consumator ramas: cel industrial", a declarat Dumitru Chisalita.

Dar daca tot s-a vazut cu factura plafonata pentru urmatorii 3 ani, de ce l-ar mai interesa pe roman ca intreprinzatorii vor plati mai multe pentru gaz? E foarte simplu: daca brutarul va cheltui mai mult pe gaze, va scumpi painea. Daca legumicultorul va da mai mult pe gazele cu care isi incalzeste sera, va vinde rosiile la pret mai mare.

In acelasi fel, producatorii din industria metalurgica, a sticlei sau din alte domenii care folosec gaz ar ajunge sa isi scumpeasca produsele.

"De fapt, prin aceasta plafonare a pretului la populatie, statul a acordat ceea ce se numeste subventie incrucisata, incercand, in teorie, sa protejeze un consumator vulnerabil de cresterea facturilor.

Problema este ca, in ultimii 20 de ani, oamenii pentru protejarea carora s-au acordat aceste subventii au ajuns, mai devreme sau mai tarziu, sa plateasca mai mult decat ar fi platit fara ca statul sa ia masuri", a explicat Dumitru Chisalita.

Noii "baieti destepti" din Energie au intrat deja pe fir. Si tot romanul plateste

O scumpire suplimentara a gazelor pentru industrie - si pe care, bineinteles, ar ajunge sa o resimta si cetateanul - ar putea fi cauzata de aparitia unei noi generatii de "baieti destepti" din Energie, dupa cei eliminati de pe piata in 2012.

Acesti "baieti destepti" sunt, de fapt, intermediari care, in baza unor relatii, cumpara gaze ieftin si le vand, apoi, scump.

In decembrie, cand Guvernul a anuntat ca va plafona preturile tuturor gazelor produse in tara noastra, aparitia noilor "baieti destepti" era certa, dupa cum Ziare.com v-a explicat deja, la acel moment. Dupa ce s-a renuntat la plafonarea gazelor pentru industrie, pericolul reprezentat de baietii destepti ar fi trebuit eliminat. Dar n-a fost asa.

"In teorie e corect: daca pretul gazului nu mai e plafonat, ci se formeaza liber pe piata, n-ar trebui sa mai apara 'baietii destepti'. Problema este ca e posibil ca ei sa fi aparut deja. Iata de ce.

Cantitati mari de gaz s-au vandut inca din aprilie, inainte sa se elimine din legislatie plafonarea pretului la gazele destinate industriei. Aprilie a fost o adevarata 'luna de miere' pe piata gazelor. Pararea mea este ca cine trebuia sa ajunga la gazul ieftin a ajuns din aprilie (gazele se pot contracta in avans - n.red.).

Am vorbit deja cu furnizori care se plang ca nu mai gasesc gaze din productie interna. De ce? Din cauza ca cineva le-a cumparat deja inca din aprilie. Din cate inteleg, furnizorii de talie medie nici macar gaze de import nu mai gasesc la pret convenabil", a mai explicat Dumitru Chisalita pentru Ziare.com.

Una peste alta, un lucru e cert: statul pare sa fi provocat, pe piata gazelor, fenomene pe care cu greu le poate tine sub control. Din pacate, nota de plata pentru toate acestea va fi achitata, pana la urma, tot romanul de rand.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#crestere pret gaze Romania, #crestere pret gaze motive, #Dumitru Chisalita motiv scumpire gaze Romania , #pret gaze