De ce benzina si motorina sunt mai scumpe ca acum un an

Marti, 28 Ianuarie 2020, ora 07:11
25627 citiri
De ce benzina si motorina sunt mai scumpe ca acum un an
Foto: Arhiva Ziare.com

Benzina si motorina s-au ieftinit, in ianuarie 2020, dupa eliminarea supraaccizei, comparativ cu luna anterioara, dar preturile sunt mai mari fata de inceputul anului 2019.

Scumpirea petrolului si aprecierea dolarului au avut, astfel, un cuvant de spus.

Potrivit datelor Oil Bulletin publicate de Comisia Europeana pe 21 ianuarie 2020, un litru de benzina costa, in medie, in tara noastra 1,093 euro, pretul fiind cel mai mic din statele membre UE.

La aceeasi data, un litru de motorina costa 1,135 euro si aveam al doilea cel mai ieftin carburant diesel din blocul comunitar, dupa Bulgaria (1,118 euro).

Pe 16 decembrie 2019, situatia arata astfel:

  • benzina: 1,145 euro/litru
  • motorina: 1,179 euro/litru

Prin urmare, eliminarea supraaccizei a avut efectul scontat si anume ieftinirea carburantilor.

Dar daca ne uitam la preturile din 21 ianuarie 2019, observam ca benzina era mai ieftina si motorina era doar putin mai scumpa:

  • benzina: 1,066 euro/litru
  • motorina: 1,154 euro/litru

Scumpirea barilului de petrol si aprecierea dolarului

La nivelul intregii UE, carburantii s-au scumpit in ultimul an.

Luna aceasta, media la benzina era de 1,437 euro/litru, iar la motorina - 1,370 euro/litru. Acum un an, media UE era de 1,337 de euro/litrul de benzina si 1,305 euro/litrul de motorina.

Prin urmare, si Romania se aliniaza la acest trend. Asta pentru ca, desi am scapat de supraacciza, pretul carburantilor depinde si de alte elemente in afara de taxe si impozite.

Un indicator de care se tine cont este pretul barilului de petrol Brent, relevant pentru piata europeana, care la inceputul acestei luni a ajuns la 68 de dolari, iar in aceeasi perioada din 2019 gravita in jurul valorii de 60 de dolari.

O alta variabila luata in calcul este si cursul dolarului. Moneda americana era cotata la 4,1377 lei/unitate pe 21 ianuarie 2019, iar acum a depasit pragul de 4,3 lei/unitate.

Vestea buna este ca "aurul negru" a inceput sa se ieftineasca in ultimele zile, deci sunt sanse mari ca acest lucru sa se reflecte curand si in pretul carburantilor. Daca dolarul nu se va aprecia semnificativ, am putea avea parte macar de o stagnare la pompa.

Ce platim, de fapt, la pompa?

* TVA, accize si alte taxe (care merg direct in buzunarul statului);

* Costuri logistice (distributie primara si secundara - salarii, intretinere, amortizari);

* Costuri de operare retea de distributie (salarii, taxe, impozite locale, utilitati, investitii obligatorii);

* Costul materiei prime (inclusiv costurile aferente aprovizionarii si prelucrarii acesteia);

* Costuri financiare (dobanzi - credite investitii, curs valutar etc.);

* Adaos comercial.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#pret benzina, #pret motorina , #benzina