Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Benzinarii fura legal la pompa - vezi cum este posibil

Vineri, 05 Aprilie 2013, ora 11:10
13001 citiri
Benzinarii fura legal la pompa - vezi cum este posibil
Foto: Arhiva

O investigatie realizata in benzinarii de reporterii Digi 24 impreuna cu inspectorii Biroului de Metrologie Legala arata ca soferii platesc pentru mai putin carburant decat cel afisat la pompa. Cu toate acestea, benzinarii nu pot fi sanctionati.

In urma a sute de reclamatii, autoritatile au decis sa verifice pompele si sigiliile din statiile de benzina. Soferii s-au plans ca ei fac plinul pentru rezervoare de 50 de litri, insa platesc 60 de litri de carburant. Prin urmare, se pare ca litrul de benzina are mai putin de 1.000 de ml la pompa.

Reporterii Digi 24 impreuna cu inspectorii Biroului de Metrologie Legala (BRML) au constatat ca reclamatiile soferilor nu sunt departe de adevar. Ei au verificat cate o statie din fiecare lant de benzinarii prezent pe piata din Romania. La majoritatea pompelor s-a constatat ca in rezervoare a intrat mai putina benzina decat cea afisata la pompa. Diferenta inregistrata a fost de 0.5%. Conform legii, diferentele la pompa situate pana in marja de 0,5% nu sunt o problema si nu pot fi sanctionate.

Insa, daca se inmulteste aceasta cantitate cu volumul total de carburant care se consuma intr-un an in Romania, rezulta ca benzinarii incaseaza in plus de la populatie contravaloarea a 12 tone de benzina si motorina.

Pe de alta parte, oficialii BRML sustin ca si capacitatea rezervoarelor ar putea fi mai mare decat cea inscrisa in cartea tehnica a masinii.

"Daca se forteaza, pot intra 60-70 de litri. Si la Skoda, si la Volkswagen, si la BMW, la multe tipuri de masini", a declarat Claudian Velica, sef serviciu inspectie BRML.

Ultimele nereguli sesizate de autoritati sunt din octombrie anul trecut. Cele mai multe apar la pompele cu carburanti premium din cauza aditivarii. Unele furtune se uzeaza si incarca mai putin carburant.

Citeste mai multe despre "Inselatoria la pompa - mit sau realitate?" pe Digi 24.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#furt pompa benzinarie, #diferenta pompa rezervor, #cost benzina , #benzina