Vocatia de premier, de la tehnocratie la precupetie

Autor: Octavian Serban - presedinte KNOMACONS
Vineri, 09 Noiembrie 2018, ora 10:29
3848 citiri

In logica amara pentru unii, fireasca pentru altii, primenirea clasei politice aduce in fruntea guvernelor nume noi, care isi consolideaza pozitia sau isi grabesc decaderea prin contextul creat si gruparea pe care o reprezinta, si mai putin prin abilitatile tehnice dovedite sau trecutul profesional.

Pentru o democratie in formare, cum este cazul Romaniei, criteriile dupa care sunt judecati premierii sunt cele legate de implicarea in viata de partid, aparitii televizate in emisiuni cu teme fierbinti, cantitatea de invective adresate oponentilor si gradul de camaraderie cu mogulii media.

Asa se face ca nume precum Dancila, Ponta, Tariceanu, Boc si altii asemenea acopera circumstantial acele criterii care satisfac cu brio agenda paralela a cetateanului cu un nivel limitat de pregatire economica, cu inclinatie spre mesaje populiste si cu apetenta pentru cancan.

La polul opus, premieri precum Ciolos, Isarescu, Stolojan, Ungureanu & Co nu au avut charisma ceruta de mase, vorbind mai mult de economie, stabilitate, dezvoltare, nefiind prieteni cu platourile de filmare si cu ordinele primite pe linie de partid.

Prin urmare, avand in vedere cele doua categorii, observam ca rezultatul alegerilor si impunerii disciplinei de partid genereaza lideri asa-zis adulati, dar care construiesc stramb, iar situatiile de criza si de uzura ne aduc in prima linie tehnicieni presupus providentiali si de la care se asteapta salvarea.

Din pacate, oricat de adulati sunt cei din prima categorie si oricat de priceputi ar fi cei din a doua categorie, tara nu poate functiona in sistem alternativ, niciuna din categorii nereusind sa aduca prosperitatea asteptata si poate meritata de populatie.

Constatam ca inflamarile electorale aduc regimuri agreate, dar care genereaza sisteme strambe, iar conjuncturile aduc un leadership sever care impune necesara austeritate pentru refacerea de dupa dezmat.

E lupta dintre feti-frumosi second-hand si ilene-cosanzene resapate, pe de o parte, si zmei aprigi si balauri zgarciti, pe de alta parte.

Asadar, nu personajele analizate sunt problema, ele fiind pur si simplu catapultate in varful piramidei, important este contextul in care sunt propagate. Pentru a rupe cercul vicios, o forta civica (nu neaparat politica) potential castigatoare ar trebui sa construiasca mentalitati, profiluri, strategii si nu disciplina de partid, favoritisme si exprimari smecherite.

In Romania, partidele traditionale sunt incapabile sa genereze forte progresiste, moderne, adaptate la un context real, pentru ca modul de a accede la pozitiile de decizie este supus principiului imprietenirii cu cei care te-au ajutat sa ajungi in frunte si nu predispozitiei pentru schimbare reala, impunere a criteriilor de competenta si profesionalismului; liderii se faulteaza intre ei si sunt dispusi sa sprijine indivizi obscuri si ametiti de atentia acordata subit, decat sa-si asume un discurs responsabil, coerent si sincer.

Pe de alta parte, miscarile noi nu au puterea sa transmita un mesaj consistent catre masele de alegatori, lipsindu-le structurile de organizare si expunerea mediatica, iar pericolul abordarii unor teme neimportante sau al unor exprimari nearticulate, pandeste si pericliteaza si bruma de simpatie acumulata cu truda.

Concluzia ar fi ca avem nevoie de toti, dar trebuie schimbata rutina desantata a favorizarii unor personaje mediocre de a ocupa functia de prim-ministru.

Sincer, cu mare placere as manca o ciorbita acra de vacuta si cu ardei iute preparata de Vasilica-Viorica sau as savura un pahar de whiskey si o discutie despre masini in compania lui Calin-Anton, dar in acelasi timp as lasa linistit economia si parcursul european pe mana lui Dacian-Julien, iar chivernisirea banilor pe mana lui Mugur-Constantin.

In situatia actuala, mai rau nu se poate; depinde de noi, ce vrem: o ciorba reincalzita si o tarie botezata in gheata topita sau o economie puternica, stabila si predictibila!

Octavian Serban este doctor in economie si dezvoltare regionala, presedinte al KM Institute Romania - KNOMACONS, organizatie care isi propune sa sprijine accesarea facila a fondurilor europene.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
#premier partide, #guvern tehnocrati , #partid