Viorica Dancila da iar testul motiunii de cenzura: Ce arata ultimele calcule si de cine depinde caderea Guvernului

Vineri, 14 Decembrie 2018, ora 08:14
13139 citiri
Viorica Dancila da iar testul motiunii de cenzura: Ce arata ultimele calcule si de cine depinde caderea Guvernului
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Cu doar cateva saptamani inainte de preluarea presedintiei Consiliului UE, Guvernul Dancila este supus in Parlament testului democratic numit "motiune de cenzura". Opozitia si-a unit fortele si incearca, pentru a doua oara in acest an, sa darame Guvernul PSD-ALDE si sa aduca la Palatul Victoria o noua garnitura de ministri.

Motiunea de cenzura intitulata "Ajunge! Guvernul Dragnea - Dancila, rusinea Romaniei!" a fost initiata si semnata de 163 de parlamentari de la PNL, USR, PMP si Pro Romania, ea fiind depusa vineri si votata saptamana viitoare.

"Toti cei care pot contribui la caderea acestei guvernari, dar nu o fac trebuie sa stie ca poarta o mare responsabilitate si istoria ii va judeca", sustin initiatorii motiunii.

Citeste si ce reproseaza Opozitia in motiunea de cenzura: E periculos ca tara sa ramana pe mana acestui grup infractional organizat.

Calculele arata insa ca Opozitia nu se poate baza decat pe cel mult 173 de voturi, in conditiile in care pentru adoptarea motiunii de cenzura si caderea Guvernului Dancila ar fi nevoie de 233. Prin urmare, se poarta negocieri pentru cele 60 care lipsesc si care ar putea veni de la UDMR, de la reprezentantii minoritatilor nationale sau de la posibili tradatori din majoritatea guvernamentala PSD-ALDE.

Toti ochii sunt indreptati asupra UDMR, de unde ar putea veni nu mai putin de 30 de voturi. Liderii uniunii sunt insa nemultumiti de faptul ca Opozitia nu propune concret o alternativa viabila: "Cine va fi premier? Cum se va forma Guvernul? Care va fi programul de guvernare?" vor sa stie reprezentantii comunitatii maghiare.

"Deocamdata, noi n-am primit aceste elemente, desi le-am solicitat. Noi tindem sa credem ca, de fapt, nu se doreste preluarea guvernarii", a comentat liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila.

Prin urmare, UDMR a anuntat ca va decide cu putin timp inainte de votul in plenul reunit al camerelor parlamentare daca va pune sau nu umarul la daramarea Guvernului Dancila.

Citeste mai multe despre:

Mai mult, liderul grupului minoritatilor nationale, deputatul Varujan Pambuccian, a declarat joi pentru Ziare.com ca el nu a fost abordat de nimeni din partea Opozitiei pe aceasta chestiune.

"Nu. Nu a discutat absolut nimeni, din nicio tabara, cu mine. Pentru ca ei stiu ca noi n-o sa avem un vot unitar, nu am avut la niciuna din ultimele motiuni. Fiecare coleg o sa voteze cum considera.

Daca or fi discutat coleg cu coleg, nu stiu, nu i-am intrebat. Cu mine nu a discutat absolut nimeni, toti stiu ca eu sunt absolut neutru in bataliile dintre ei. Dar pana la urma aritmetica spune tot", ne-a declarat Varujan Pambuccian.

In schimb, contactat de Ziare.com, secretarul general al PNL, deputatul Robert Sighiartau, sustine ca se poarta negocieri cu parlamentarii care ar putea vota motiunea de cenzura si admite ca foarte importanta va fi pozitia UDMR.

"Inlaturarea lui Liviu Dragnea de la conducerea Camerei Deputatilor si de la conducerea Guvernului, o urgenta nationala"

"Noi purtam negocieri cu toti parlamentarii. Si aici ma refer inclusiv la cei din UDMR, dar si la cei de la PSD, in special cei nemultumiti de conducerea partidului, si de la ALDE. Insa depinde foarte mult de ce va face UDMR in final, daca vor lua o decizie de sustinere in forurile de conducere.

Acest anunt al UDMR ar putea da curaj si altor parlamentari din arcul guvernamental sa sustina motiunea de cenzura", ne-a declarat deputatul liberal.

Intrebat daca PNL ar putea oferi UDMR sustinerea necesara pentru proiectul autonomiei speciale in schimbul voturilor pentru motiunea de cenzura, Robert Sighiartau a negat categoric.

"Pozitia PNL a fost foarte clara: nu avem nevoie de niciun fel de autonomie care sa aiba ca fundament, ca argument, etnia. Singurul argument care ar putea avea in vedere o regionalizare, ca sa ii zic asa, o reforma administrativa, ar fi acela de a potenta mai bine dezvoltarea economica si de a aduce bunastare si pentru etnicii maghiari, si pentru romani.

Nu am purtat nicio discutie pe acest subiect, PNL a declarat inca de la inceput ca nu sustine proiectul depus de UDMR referitor la o autonomie speciala, bazata pe acest argument etnic", ne-a spus acesta.

Citeste mai multe despre: Autonomia speciala la schimb cu amnistia si gratierea? Explicatiile UDMR si ce sunt "popoarele conlocuitoare".

Cat despre criticile potrivit carora Opozitia nu vine cu o varianta viabila si un nume de posibil premier dupa eventuala cadere a Guvernului Dancila, Robert Sighiartau a afirmat ca mai intai trebuie sa treaca motiunea de cenzura, negocierile urmand sa aiba loc abia dupa aceea.

"PNL a decis in Consiliul National sustinerea dlui presedinte Ludovic Orban ca si candidat pentru functia de prim-ministru. Insa, noi, in discutiile avute cu parlamentarii si partidele, nu am discutat si nu ne-am blocat in functii sau in nominalizari, de premier sau de ministri.

Eu cred ca primul obiectiv, principal, trebuie sa fie caderea Guvernului. Iar apoi, dupa ce acest guvern va cadea, vom cadea de comun acord (ne vom intalni, vor avea loc consultari si la Cotroceni) asupra unui candidat de prim-ministru. Insa cine invoca genul acesta de argumente - 'Nu il vrem pe acesta sau pe celalalt' - eu cred ca, de fapt, cauta argumente pentru a nu vota motiunea.

Primul obiectiv este caderea Guvernului. Cine nu voteaza motiunea sustine Guvernul Dancila. Este foarte simplu. Aceasta motiune de cenzura este o urgenta nationala. Sunt sute de argumente pentru ca acest guvern sa plece cat mai repede de la Palatul Victoria", a explicat secretarul general al PNL.

Intrebat daca s-au purtat negocieri si cu parlamentarii din partidul condus de Victor Ponta, deputatul PNL e reamintit ca acestia "sunt printre cei 163 de semnatari ai motiunii de cenzura".

"Sunt 30 de parlamentari la UDMR, 17 la minoritati si restul trebuie sa vina din cadrul PSD-ALDE. Noi discutam cu toti. Este foarte important ca UDMR sa sustina motiunea", a subliniat inca o data Robert Sighiartau.

Pe de alta parte, intrebat ce le raspunde celor care sustin ca n-ar trebui schimbat Guvernul cu atat de putin timp inainte de preluarea presedintiei Consiliului UE, secretarul general al PNL a subliniat ca, "din punct de vedere tehnic, preluarea presedintiei se face de catre departamentele din fiecare minister".

"Eu cred ca nu ar fi o problema acum schimbarea Guvernului Romaniei si nu ar impiedica preluarea presedintiei Consiliului UE, dimpotriva, eu cred ca am avea oameni de o suta de ori mai bine pregatiti si imaginea Romaniei ar creste, pentru ca, nu numai in Romania, ci si in spatiul international, actualul guvern este identificat cu Liviu Dragnea, cel care are un singur scop - de a-si da ordonante pentru a fi liber si a scapa de probleme.

Inlaturarea lui Liviu Dragnea de la conducerea Camerei Deputatilor si de la conducerea Guvernului (pentru ca el controleaza Guvernul) este un obiectiv si o urgenta nationala", a conchis secretarul general al PNL, Robert Sighiartau.

Istoricul motiunilor de cenzura

Aceasta este a 36-a motiune de cenzura depusa in Romania dupa Revolutia din 1989, aproape toate fiind respinse, cu trei exceptii.

In 13 octombrie 2009, primul guvern condus de Emil Boc a cazut in urma motiunii de cenzura "11 impotriva Romaniei" depusa de PNL si UDMR, iar in 27 aprilie 2012 PSD si PNL si-au unit fortele si au daramat Guvernul Mihai Razvan Ungureanu prin motiunea de cenzura "Opriti Guvernul santajabil. Asa nu, niciodata! ", la doar doua luni si jumatate de la instalare.

Si mai ciudata a fost a treia demitere de guvern prin motiune de cenzura. S-a intamplat in data de 18 iunie 2017, cand actuala majoritate PSD-ALDE si-a demis propriul guvern, condus de Sorin Grindeanu, pentru ca social-democratul nu voia sa plece de buna voie de la Palatul Victoria.

Motiunea "Romania nu poate fi confiscata! Aparam democratia si votul romanilor!" a fost depusa de PSD si ALDE impotriva propriului guvern, printre semnaturi figurand si cele ale lui Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, cei doi presedinti ai partidelor din alianta aflata si acum la guvernare.

Zilele acestea, mai multi comentatori au sustinut ca nu este exclus ca PSD si ALDE sa sustina (mascat sau nu) caderea Guvernului Dancila, in conditiile in care nu mai exista banii necesari pentru aplicarea masurilor economice promovate pana acum.

Astfel, dupa adoptarea unei ordonante de urgenta care sa rezolve problemele in Justitie ale cat mai multor reprezentanti ai actualei Puteri, PSD si ALDE s-ar putea retrage strategic de la guvernare, lasand viitorului Executiv o tara inglodata in datorii si cu mari probleme economice, legislative si administrative.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#motiune cenzura Guvern Dancila, #motiune cenzura PNL USR Dancila , #motiune cenzura