Ungaria cere lamuriri urgente: Declaratia lui Tudose e absolut inacceptabila, nedemna de secolul XXI

Vineri, 12 Ianuarie 2018, ora 16:40
5763 citiri
Ungaria cere lamuriri urgente: Declaratia lui Tudose e absolut inacceptabila, nedemna de secolul XXI
Foto: Arhiva Facebook/Teodor Melescanu

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, considera ca declaratia premierului Mihai Tudose privind autonomia Tinutului Secuiesc este absolut inacceptabila, nedemna de valorile europene si de secolul XXI.

El a anuntat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca in urma afirmatiilor premierului roman ambasadorul Romaniei la Budapesta a fost convocat in aceasta dimineata la Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria, subliniind ca asteapta de la Guvernul Romaniei lamuriri urgente in acesta chestiune.

Reactia lui Peter Szijjarto vine dupa ce premierul roman a vorbit la Realitatea TV despre rezolutia privind autonomia Tinutului Secuiesc, semnata recent la Cluj-Napoca de cele trei formatiuni politice maghiare (UDMR, PPMT si PCM), apreciind ca "daca steagul secuiesc va flutura pe institutiile de acolo, toti vor flutura langa steag".

Ministrul ungar de Externe a subliniat ca in interesul comunitatii maghiare care traieste in Romania Guvernul ungar a incercat intotdeauna sa aseze relatiile bilaterale pe baza respectului reciproc, intentie care s-a bucurat cand de mai multa, cand de mai putina reciprocitate din partea guvernelor Romaniei.

Totodata, ministrul de Externe de la Budapesta a spus ca este incontestabil faptul ca declaratia premierului Romaniei, "in care practic a amenintat cu executarea o comunitate etnica si pe liderii acesteia, este absolut inacceptabila, respectiv, nedemna de valorile europene si de secolul XXI".

"In consecinta, Ungaria considera ca, in mod evident si fara echivoc, Guvernul Romaniei, respectiv prim-ministrul, trebuie sa rezolve cat mai curand posibil aceasta situatie", a afirmat ministrul Peter Szijjarto.

El a mai anuntat ca ambasadorul nostru la Budapesta a fost convocat, iar ministrul-adjunct ungar i-a transmis pozitia Guvernului de la Budapesta privind situatia, in timp ce ambasadorul a incercat sa oferte "anumite explicatii lingvistice" referitoare la declaratie.

Peter Szijjarto a spus ca Guvernul ungar nu priveste aceasta problema ca fiind una de ordin lingvistic, ci una mult mai importanta.

"In interesul comunitatii maghiare care traieste in Romania, obiectivul Ungariei este in continuare acela de a avea cu Romania o relatie echilibrata, calma, cumpanita, bazata pe respect reciproc, dar fara indoiala, aceasta declaratie nu vine in niciun fel in intampinarea acestei dorinte", a mai aratat ministrul ungar.

Peter Szijjarto a subliniat, de asemenea, ca dezbaterile privind drepturile minoritatilor sunt frecvente in Europa si, intrucat este vorba despre o chestiune sensibila, este nevoie de un comportament civilizat si de respect reciproc, lucruri care lipsesc cu desavarsire din declaratia premierului Tudose.

"A ameninta fizic, a ameninta cu executarea pe altul, pe altii, si mai ales o intreaga comunitate etnica, este absolut inacceptabil", a reiterat seful diplomatiei ungare, adaugand ca pentru a preveni ca situatia sa devina una intolerabila, prim-ministrul roman si Guvernul Romaniei trebuie sa faca un gest.

La intrebarea unui jurnalist, daca nu sunt total lipsite de speranta stradaniile maghiare de a obtine autonomia, luand in considerare pozitia de respingere pe care romanii o au fata de aceasta chestiune, Peter Szijjarto a declarat: "Dezbaterea privind autonomia este legitima, initiativa apartine unor partide care functioneaza in mod legal in Romania, iar dezbaterea poate avea loc in mod civilizat".

La o alta intrebare privind consecintele pe care le va avea eventualul refuz al premierului roman de a-si cere scuze pentru cuvintele sale, ministrul ungar de Externe a raspuns ca Ungaria asteapta deocamdata sa vada care va fi atitudinea si comportamentul liderilor politici de la Bucuresti. Acesta a mai specificat ca au loc consultari permanente in privinta acestei chestiuni cu liderii Uniunii Democrate Maghiare din Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Ungaria reactie declaratie Tudose steag secuiesc, #Ungaria Tudose scuze steag secuiesc , #maghiari