Un vot care-i poate ingropa pe traseisti (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 08:28
13448 citiri
Un vot care-i poate ingropa pe traseisti (Opinii)
Foto: Arhiva Ziare.com

E foarte bine, cred, ca ordonanta traseistilor a fost adoptata de Senat, camera decizionala. Este vorba despre celebra OUG 55 care permitea alesilor locali ca timp de o luna si jumatate sa isi schimbe partidul fara sa isi piarda mandatul.

Camera Deputatilor o respinsese, dar senatorii i-au dat unda verde cu 86 de voturi "pentru", 36 "impotriva" si 6 abtineri.

De ce spun ca e bine?

Respingerea ordonantei oricum nu ar mai fi avut efecte juridice. Efectele ei s-au produs deja, primarii si presedintii de CJ au fost luati. Deci ar fi fost o chestiune pur formala, de imagine.

Singurul care putea sa impiedice efectele ar fi fost Avocatul Poporului pentru ca numai el putea ataca odonanta la CCR in timp util, adica inainte ca traseismul sa se produca.

Acum insa vom avea o lege de admitere a ordonantei. Si o lege poate fi atacata la CCR atat de presedinte, cat si de Opozitie.

PNL a anuntat deja ca va face acest lucru: "PNL va sesiza Curtii Constitutionale faptul ca OUG 55/2014 emisa de Guvernul condus de Victor Ponta incalca Legea fundamentala, cu atat mai mult cu cat singura urgenta care a motivat adoptarea actului normativ a fost cea electorala. In plus, articolul 115 din Constitutie prevede explicit ca ordonantele de urgenta nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, or, in acest caz, administratia publica locala este o institutie fundamentala, statut care reiese inclusiv din faptul ca i se aloca un subcapitol in Constitutie.

Curtea Constitutionala a emis anterior decizii care stipuleaza ca interzicerea traseismului este constitutionala, motiv pentru care exista ratiuni temeinice sa consideram ca sesizarea PNL va avea castig de cauza".

Intr-adevar, este foarte greu de justificat urgenta. De justificat in interes public, pentru ca in interes electoral ea a fost pe deplin inteleasa.

Si, daca in sfarsit prevederile OUG devin neconstitutionale, se pot intampla doua lucruri. CCR poate dispune desfiintarea efectelor sau pot aparea procese in contencios administrativ care sa se bazeze pe neconstitutionalitatea OUG.

Intr-un fel sau altul, primarii si presedintii de CJ traseisti ar putea avea imensa surpriza sa ramana fara mandat. Fraiera ar fi Opozitia sa-i primeasca inapoi. Cine a tradat o data o va face si a doua oara fara rezerve.

Mai bine ar fi ca in toate localitatile cu pricina sa se organizeze alegeri anticipate.

Avantajul ar fi dublu. Pe de-o parte, am asista la o primenire macar partiala la nivelul administratiei locale, pentru ca este de asteptat ca, si daca vor candida din nou, o parte dintre traseisti sa nu mai aiba acelasi succes.

Pe de alta parte, semnalul catre clasa politica ar fi foarte puternic: nu se poate legifera orice, oricand, dupa cum vrea fiecare, exista totusi o limita. Iar cand te apuci tu, ales local, sa faci salturi mortale pe o lege despre care e greu sa nu stii cat e de aberanta, iti asumi riscul sa ramai in aer.

Deja povestea traseistilor ar trebui sa dea mult de gandit celor dispusi sa o faca.

Pentru PSD ordonanta aceasta nu s-a dovedit o afacere prea profitabila oricum, desi parea tunul politic al anului. Nu numai ca zestrea de vreo 500 de alesi luati cu arcanul nu l-a ajutat pe Victor Ponta sa ajunga presedinte, dar s-a mai si ales cu niste exemplare de mare valoare, precum dl Bigiu de la Buzau, care n-a apucat sa faca prea multi purici in noul partid ca s-a si trezit saltat de DNA.

Desi parea ca a pierdut un presedinte de CJ, PNL poate rasufla usurat ca a fost scapat de o problema de imagine.

Morala exista si din punctul de vedere al traseistului. De-abia venit in PSD, fara nicio sustinere reala in noul partid, Cristinel Bigiu a fost pus pe faras, ca exemplu de anticoruptie pesedista, fara niciun regret.

Dl Cosma, dl Bunea Stancu sunt tot in PSD. Dl Bigiu e in procedura de excludere fara regrete.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#ordonanta traseistilor adoptata Senat, #primari presedinti CJ traseism , #guvern ordonante