Un pic de smerenie, se poate? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 18 Aprilie 2014, ora 20:47
3817 citiri
Un pic de smerenie, se poate? (Opinii)

Politicianul roman a descoperit, ca in fiecare an de altfel la vremea aceasta, Saptamana Mare si ii foloseste copios simbolistica.

D-na Firea lacrima pe scarile Parchetului, vorbind despre invatatura iertarii "de sapte ori catre sapte", care ar fi determinat-o sa il ierte si domnia sa pe Traian Basescu. Dupa inceperea si suspendarea urmaririi penale in dosarul santajului prezidential, a invocat justitia divina.

Radu Mazare ne anunta in Joia Mare ca se duce la spovedanie, la preot nu la Parchet, si se victimiza pentru judecarea tocmai in Vinerea Mare pentru singura "vina" de a fi construit ieftin locuinte pentru saraci. Ma rog, nu stiu daca atunci cand dansa din buric alaturi de fete mai degraba goale si poza prin Playboy era la fel de patruns de spiritul marilor semnificatii crestine.

Si nu ma indoiesc ca in noaptea Invierii, mai toti politicienii de varf vor descinde insotiti de cohorte de camere de filmat pe la slujbe. Si adevarul e ca Romania exact asa arata, nu-i asa?, ca o tara condusa de drept credinciosi, manati in viata de cele 10 porunci, mai ales aceea care interzice furtul.

Dar dincolo de spectacolul electoral al credintei si de incercarile de mituire a lui Dumnezeu cu bani publici pentru biserici de toate felurile, ceea ce le lipseste politicienilor romani, de sus pana jos, este tocmai un dram de smerenie.

Niciunde politica nu e facuta de calugari si maici, peste tot exista o doza de imoralitate, de cinism, de fariseism chiar, pentru ca ele tin de natura umana. Dar parca din cand in cand in restul lumii civilizate vedem si un dram de smerenie.

Smerenia in fata omului simplu care si-a pus increderea in tine printr-un vot. Smerenia in fata valorilor fundamentale promovate de toate religiile lumii, nu numai de crestinism. Smerenia in fata sacrificiilor celor multi si curajosi, fie in momente de cumpana cum a fost decembrie 1989, fie in fata incercarilor de zi cu zi ale vietii. Smerenia in fata puterii legii.

Cred ca smerenia aceasta ii lipseste cu totul politicianului roman. Indiferent cat de multe si cat de mari cruci isi face in fata camerelor de filmare. Din toata conduita lui, din toate deciziile lui respira convingerea atotputerniciei.

Nu stiu cati dintre politicienii romani simt ca ei sunt cei care servesc oamenii cu puterea pe care o detin sau, dimpotriva, socotesc ca puterea este menita sa le serveasca lor si numai lor.

Cate decizii in autentic interes public iau? De cate ori interesul public invinge interesul privat? De cate ori sunt dispusi sa piarda pentru ca altii, multi si fara alta putere decat votul, sa castige?

In Saptamana Mare, cei mai inalti demnitari ai acestei tari, presedintele si premierul, si-au ridicat poalele la cer pentru interese de imagine.

Traian Basescu a si recunoscut acest lucru: "Am facut experimentul sa tac vreo doua luni, ceea ce a fost un dezastru din punct de vedere al imaginii. (...) Dupa 2 luni nu am mai avut cum sa recuperez ce pierdusem.". Ii apreciez sinceritatea. Dar dincolo de ea am aflat ce conteaza in primul rand - imaginea. Nu credibilitatea institutiilor fundamentale si a Justitiei, ci doar imaginea.

Repet, Traian Basescu are macar sinceritatea de a o afirma. Restul nu o spun, dar din ceea ce fac rezulta acelasi lucru.

Si probabil ca, daca ar fi condusa de politicieni doar un pic mai smeriti, doar un pic mai putin obsedati de imagine, doar un pic mai credinciosi cu adevarat, Romania ar arata cu totul altfel.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Mazare DNA, #Firea Basescu Nana, #politica biserica , #politica interna