Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Politica > maghiari
A   A   A

Un ministru de la Budapesta promite sa-i ajute cu bani pe maghiarii din Transilvania

Un ministru de la Budapesta promite sa-i ajute cu bani pe maghiarii din Transilvania
Foto: Arhiva Facebook/Fazekas Sandor
Ministrul Agriculturii din Ungaria, Fazekas Sandor, a anuntat ca Guvernul de la Budapesta va aloca in acest an 520 de milioane de forinti (circa 1,7 milioane de euro) pentru sprijinirea agricultorilor din Bazinul Carpatic, majoritatea banilor urmand sa fie repartizati in Transilvania.

Fazekas Sandor a spus, vineri, la Cluj-Napoca, intr-o conferinta de presa, ca vor fi sprijite si institutiile de educatie din domeniul agricol, iar studentii vor primi burse si carti de specialitate. In plus, vor fi sustinute proiecte de protectie a mediului.

"Guvernul Ungariei sprijina agricultura din Bazinul Carpatic, regiunea unde traiesc maghiarii din afara Ungariei fiind foarte importanta pentru noi. Astfel, vom aloca in acest an 520 de milioane de forinti (1,7 milioane euro - n.red.), majoritatea banilor fiind pentru Transilvania, in vederea extinderii retelei de consultanta agricola, pentru educatie profesionala, pentru schimburi de experienta in agricultura. Exista o colaborare stransa intre agricultorii din Ungaria si cei din Romania", a spus Fazekas.
Potrivit acestuia, reteaua de consultanta agricola pe care si-o doreste prevede existenta unui specialist agricol in fiecare localitate al carui rol va fi de sprijinire a fermierilor activitatea zilnica si in scrierea proiectelor de obtinere a finantarilor europene sau nationale.

"Vom cere propuneri din partea fermierilor din Transilvania ce fel de proiecte vor trebui sprijinite. Punem un accent deosebit pe tineri care ar trebui sa se intoarca in sate si sa dezvolte agricultura", a mai spus ministrul Agriculturii de la Budapesta.

Acesta a subliniat ca in Ungaria va avea loc in acest an un targ agricol international, unde fermierii din Bazinul Carpatic, inclusiv cei din Transilvania, vor putea sa isi vanda produsele.
Anuntul vine in contextul scandalului provocat in ultimele zile de schimburile de replici dintre liderii maghiarilor din Romania si premierul Mihai Tudose. Dupa ce partidele maghiare din tara noastra semnasera un act prin care se puneau de acord cu privire la modul in care vor cere autonomia secuimii, Mihai Tudose a spus ca, daca in zona va flutura steagul secuilor, toti cei de acolo "vor flutura alaturi de steag".

Citeste si:
UDMR, PPMT si PCM au semnat o rezolutie care prevede autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc, in limitele sale istoricePremierul Tudose le da replica maghiarilor: Refuz orice dialog legat de autonomia unei parti a RomanieiLider UDMR: Premierul Tudose a jignit profund si a amenintat nevoalat maghiarii din SecuimeHunor, dupa declaratiile lui Tudose referitoare la autonomia Tinutului Secuiesc: Nu poate ramane in functieAmbasadorul roman la Budapesta a fost convocat la Ministerul ungar de Externe, dupa declaratiile lui TudoseMAE le traduce ungurilor ce a vrut sa spuna Tudose cu "toti vor flutura langa steagul secuiesc"Laszlo Tokes cere UDMR sa suspende colaborarea cu partidele de la guvernare daca Tudose nu demisioneaza
Facebook ShareTweetGoogle Share
 Vineri, 12 Ianuarie 2018, ora 20:18

 Articol citit de 2965 ori

Citeste si: