UDMR indeamna comunitatea maghiara sa voteze DA la referendum

Duminica, 19 Mai 2019, ora 17:56
5378 citiri
UDMR indeamna comunitatea maghiara sa voteze DA la referendum

Incurajam comunitatea maghiara ca la alegerile pentru Parlamentul European sa voteze cu UDMR, iar la referendum sa voteze cu DA la ambele intrebari, a subliniat presedintele UDMR, Kelemen Hunor, duminica, la Satu Mare, intr-o conferinta de presa sustinuta impreuna cu Kereskenyi Gabor, presedintele organizatiei locale si cu Pataki Csaba, presedintele organizatiei judetene a Uniunii.

Presedintele Kelemen Hunor a adaugat ca, in afara de UDMR, nicio alta formatiune nu va reprezenta valorile si interesele maghiarilor in Parlamentul European, comunitatea maghiara nu este pentru ei o prioritate. "Spun asta nu numai din cauza izbucnirilor nationaliste - si subliniez acest lucru - dar si pentru ca, toata lumea, inclusiv partidele romanesti, au alte prioritati, care sunt absolut rationale din punct de vedere politic si electoral, deci nimeni nu va asigura o voce puternica a comunitatii maghiare, in afara de UDMR, indiferent cine ce spune si cu ce oferte se adreseaza maghiarilor din Romania", a precizat presedintele UDMR, citat intr-un comunicat de presa.

Daca UDMR nu va fi prezenta in PE, atunci comunitatea maghiara din Romania nu isi va putea transmite mesajul in Europa, a subliniat el.

Presedintele UDMR a spus ca partidele romanesti considera alegerile din 26 mai drept o competitie intre fortele politice interne sau chiar un exercitiu inaintea alegerilor prezidentiale din toamna.

"Noi am ales sa nu ne implicam in astfel de jocuri politice si am actionat in acest sens. In timp ce partidele romanesti au vorbit despre adversarii lor care trebuie invinsi pe plan intern, fara sa intre in dezbaterea problematicii europene. UDMR a vorbit insa despre provocarile UE, schimbarile care vor urma in cadrul forului comunitar si solutiile la problemele reale din acest spatiu", a spus Kelemen.

Kelemen Hunor a precizat ca Romania trebuie sa ramana in UE si sa aleaga un comportament prin care sa nu se apropie neaparat de tendintele statelor puternice, ci sa vada un viitor si o oportunitate in cooperarea regionala.

"Din perspectiva schimbarilor si provocarilor care ne asteapta, spunem ca sunt cele mai importante alegeri europarlamentare de cand am intrat in UE. Anii urmatori vor aduce reforme care sunt foarte necesare si care vor influenta si viata noastra de zi cu zi. In primul rand, trebuie sa raspundem bine la provocarile economice, ar trebui sa planificam impreuna, deoarece niciun stat membru, singur, nu poate concura cu puteri economice precum Statele Unite, China si Rusia", a subliniat presedintele UDMR.

O alta provocare majora o reprezinta politica de securitate: "Marea intrebare este daca Uniunea Europeana este sau nu capabila sa asigure protectia granitelor externe, in caz contrar libertatile din interiorul spatiului european pot fi in pericol, deoarece zona Schengen nu are cum sa functioneze daca granitele externe nu sunt sigure. Dincolo de aceste aspecte trebuie sa facem fata problemelor de securitate interna, pentru fiecare stat, iar acolo trebuie o cooperare mult mai stransa, deoarece exista multe pericole, cum ar fi terorismul, traficul de arme si de droguri".

Cea de-a treia provocare majora pentru Uniune este situatia demografica si afecteaza statele membre din vestul si din estul Europei. "Daca vorbim doar despre Romania, diferitele statistici estimeaza ca pana in 2030 populatia va scadea sub 16 milioane, practic cu 4 milioane si jumatate mai putin populatie activa. Aceasta poate si trebuie sa se schimbe prin politici familiale si politici demografice coerente, iar UE ar trebui sa ofere statelor membre resursele necesare in acest sens ", a subliniat presedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Modificarile aduse tratatelor UE sunt necesare din mai multe puncte de vedere, a mai declarat presedintele Kelemen Hunor. In privinta reformelor, UDMR va milita pentru includerea protectiei minoritatilor autohtone in legislatia europeana - aceasta fiind o problema demografica, de securitate si economica in acelasi timp, iar dincolo de aceste aspecte, reprezinta si o dimensiune a politicii morale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#UDMR referendum, #referendum justitie , #referendum