Tradare de tara sau lovitura de stat?

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 21 Mai 2018, ora 11:44
16827 citiri

Problema PSD e ca nu prea stie cum sa exprime ce i se intampla.

Ministrul de Interne zice ca ar fi vorba despre "anomalii de tip modus operandi (sic!) care conduc fara echivoc Romania".

Seful ei de partid nu are una, ci alte doua versiuni ale faptelor: mai intai, a zis ca am avea de-a face cu o "amenintare de tip mafiot", apoi ca "e tentativa de lovitura de stat".

Firea s-a aratat mai ingaduitoare: "e o campanie electorala violent demarata".

Toate astea sunt, de fapt, reactii. Si anume, la doua gesturi care au fost puse impreuna. Primul a fost facut de presedinte. Iohannis e reiterat cererea de demisie adresata Vioricai Dancila. Autorul celui de-al doilea gest e liderul PNL. Orban a depus o plangere penala la adresa premierului, in care o acuza de tradare de tara, pentru felul cum a gestionat proiectul mutarii ambasadei Romaniei la Ierusalim.

Pesedistii au presupus ca Orban a actionat la comanda lui Iohannis.

De fapt, nici macar PNL n-a sustinut demersul liderului sau. Acesta a explicat, de altfel, cum a procedat: "m-am consultat cu niste specialisti care imi sunt apropiati si care ei sunt cei care, de fapt, mi-au deschis ochii, m-au facut si m-au incurajat in acest demers".

Si haosul politic, si deruta lingvistica sunt la fel de mari in tabara Opozitiei ca si la PSD.

Conflictul politic antreneaza emotii puternice. Si cuvinte pe masura: Dragnea a descris plangerea lui Orban ca "o cerere dementa", iar Orban a reactionat zicand ca Dragnea "si-a pierdut mintile".

Asa ca Antena 3, postul de propaganda al PSD-ALDE, se bucura sa strige ca "Romania e in stare de razboi".

De fapt, ceea ce se petrece e un carnaval de gesturi dezlanate. Care afecteaza institutii. Iata doar doua exemple.

Dupa ce, acum cateva saptamani, declarase ca nu vrea sa se mai vada cu vreun reprezentant al Comisiei Europene, seful CCR s-a dus in Rusia la un seminar, organizat sub patronajul lui Putin si la care au mai venit juristi din Osetia si Abhazia, teritorii rapite de Moscova Georgiei. MAE a incercat sa-l opreasca pe Dorneanu, dar acesta a zis ca are deja biletele de avion cumparate si nu-i chip sa le returneze.

Nici MAE nu o duce mai bine. Agentul guvernamental care a reprezentat Romania la CEDO, apoi la Curtea de Justitie a UE a fost inlocuit de un ins despre care se stie doar ca s-a imbogatit din pariuri sportive si ca a picat diverse examene, inclusiv pe cel de intrare in MAE.

Tradare de tara? Lovitura de stat? Mai degraba neghiobie.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#lovitura de stat Dragnea Iohannis , #politica interna