Toti ministrii Guvernului Orban audiati azi au primit aviz pozitiv, mai putin Florin Citu. Audierea lui s-a lasat cu circ

Marti, 29 Octombrie 2019, ora 16:40
35129 citiri
Toti ministrii Guvernului Orban audiati azi au primit aviz pozitiv, mai putin Florin Citu. Audierea lui s-a lasat cu circ
Foto: Facebook/Partidul National Liberal

O parte dintre ministrii propusi in Guvernul Orban au dat azi primul test in fata comisiilor specializate ale Parlamentului.

Toti au primit aviz pozitiv, mai putin Florin Citu, propus la Finante. De altfel, audierea sa a fost dominata de certuri si insulte. Cel care a monopolizat discutia a fost ministrul demis al Finantelor, Orlando Teodorovici, care l-a categorisit drept "hot" pe Citu si l-a intrerupt in repetate randuri atunci cand raspundea la intrebari.

Totodata, mai multi social-democrati au insistat ca PNL va taia pensii si salarii.

In rest, audierile celorlalti ministrii s-au pastrat intr-o nota decenta, fara discutii tensionate.

Cei 8 ministri care au raspuns azi la intrebarile deputatilor si senatorilor sunt:

  1. Ion Marcel Bolos, ministrul propus al Fondurilor Europene - aviz pozitiv
  2. Victor Costache, propus la Ministerul Sanatatii - aviz pozitiv
  3. Florin Citu, propus ministru al Finantelor - aviz negativ
  4. Bogdan Gheorghiu, propus ministru al Culturii - aviz pozitiv
  5. Nicolae Ciuca, propus la Ministerul Apararii - aviz pozitiv
  6. Marcel Vela, propus la Interne - aviz pozitiv
  7. Adrian Nechita Oros, nominalizat ministru al Agriculturii - aviz pozitiv
  8. Costel Alexe, propus la Ministerul Mediului - aviz pozitiv
.

Maine dau testul ceilalti 8 ministri propusi de Ludovic Orban:

Ziare.com a transmis, in format LIVE TEXT, desfasurarea audierilor ministrilor Guvernului Orban in fata comisiilor parlamentare de specialitate:

16:37 - Costel Alexe a fost avizat favorabil pentru functia de ministru al Mediului, Apelor si Padurilor in comisiile reunite de specialitate.

16:16 - Adrian Nechita Oros, nominalizat ministru al Agriculturii, a primit aviz favorabil in Comisiile reunite pentru agricultura.

15:35 - Costel Alexe spune ca va fi impotriva unor activitati in arii protejate, Delta Dunarii sau in paduri.

"Sunt liberal, asa ca de maine nu trebuie sa existe niciun dubiu ca voi fi impotriva sa avem activitati in arii protejate, Delta Dunarii sau paduri. Imi doresc sa avem activitati care sa conserve mediul inconjurator. Astazi, reparam o greseala prin comasarea domeniilor de mediu, ape si paduri. Sunt constient ca societatea romaneasca nu mai are rabdare, iar noi suntem obligati sa rezolvam problemele de mediu in limita mandatului si competentelor pe care le avem.

Vom face o analiza amanuntita a situatiei si imi iau angajamentul ca, la finalizarea acestei analize, va voi voi transmite aceasta analiza. Inainte de asta, putem vorbi despre ce se vede cu ochiul liber. O resimt cei din societatea romaneasca. Sunt multe probleme de mediu pe care cetatenii acestei tari le resimt", a afirmat ministrul propus al Mediului, Apelor si Padurilor.

15:16 - Eugen Teodorovici a negat, intr-o scurta declaratie ca a rostit cuvantul "curve". "Va spun si dumneavoastra ca n-am spus acest lucru", a raspuns ministrul, intrebat de jurnalisti ce a vrut sa spuna, potrivit Digi24.

"Verificati informatia, nu stiu de ce tot insistati... va place...", a adaugat Teodorovici. La insistentele jurnalistilor ca exista inregistrarea, el a spus: "Dumneavoastra imi spuneti ca ce am spus eu acolo este ceea ce spune domnisoara... recunosc, dar nu e adevarat. Mai verificati inca o data".

15:07 - Marcel Ion Vela, desemnat ministru de Interne, a primit aviz favorabil in comisiile parlamentare de specialitate. Au fost 17 voturi "pentru" si 10 "impotriva".

15:00 - A inceput audierea lui Adrian Nechita Oros, nominalizat ministru al Agriculturii.

15:00 - Au inceput audierile ministrului propus pentru Mediu, Costel Alexe, in Comisiile reunite pentru mediu si echilibru ecologic.

14:50 - Marcel Vela, propus pentru portofoliul Ministerului de Interne, a declarat in timpul audierilor ca se impune o reforma care sa reaseze in serviciul public structurile MAI, prin depolitizare, reprofesionalizare si transparentizare, afirmand ca "drepturile cetateanului sunt in fata intereselor statului", informeaza Agerpres.

In ceea ce priveste dosarul 10 august, Vela a spus ca cei din comisiile de resort, care au certificat Ornis, au putut citit raportul si acesta nu contine "lucruri extraordinare". Din acest motiv, spune el, trebuie desecretizat.

14:20 - Dupa audiere, Nicolae Ciuca, ministrul propus la Aparare, a declarat ca daca Guvernul Orban nu va trece, isi va pastra statutul de general in rezerva.

"E o decizie pe care mi-am asumat-o. Daca guvernul nu trece, voi pastra statutul de general in rezerva", a declarat Nicolae Ciuca.

14:06 - Nicolae Ciuca, propus pentru Ministerul Apararii, a primit aviz favorabil in comisia din Parlament.

14:02 - La audierea lui Florin Citu a mai avut loc un moment tensionat, cu limbaj suburban, in care a fost implicat acelasi Eugen Teodorovici. Acesta a fost intrerupt, in timp ce vorbea de minute bune despra masurile din timpul mandatului sau, de un deputat USR care l-a sfatuit sa puna intrebari. Iata dialogul, prezentat de Epoch Times Romania.

"Deputat USR: Da' nu mai bine puneti intrebari?

Teodorovici: Nu, pentru ca, repet, acum discutam intre finantisti, ma gandesc.

Deputat USR: Daca erati bun si faceati, nu mai erati demis...

Teodorovici: Demis?

Deputat USR: Da.

Teodorovici: Tu de cand vii? Tu de unde esti?

Deputat USR: De la USR, colegul dvs.

Teodorovici bate cu palma in masa: Mama, manca-ti-as gura... de la USR, frate! Ia-ti-l pe Barna si duceti-va unde se duce el, da' gramada, dar luati-o pe rand. Chiftelele vi le fac eu..."

14:00 - A inceput audierea lui Marcel Vela, ministrul propus la Interne.

13:46 - Ministrul demis al Finantelor, Eugen Teodorovici, a folosit un limbaj suburban in timpul audierii lui Florin Citu, dar nu este clar la cine s-a referit. "V-am mai spus eu, cu mine s-a inchis. (...) Imi plac curvele, dar nu in politica", a declarat Eugen Teodorovici, potrivit Digi24.

13:42 - "A fost o audiere lunga, a mers intr-o directie pe care nu o doream. Am cerut de la inceput sa fie o dezbatere decenta, nu s-a putut. A fost un vot politic: a fost 19-19, interpretarea presedintelui comisiei a fost ca este aviz negativ. Am incercat sa raspund la toate intrebarile, chiar daca unele erau gen tabloid", a declarat Citu dupa audieri.

13:34 - La finalul audierii lui Citu, Eugen Teodorovici a fost intrebat la ce s-a referit cand i-a spus ministrului propus la Finante ca este hot. "La ce s-a referit si Banca Nationala, o sa fie si in instanta un astfel de dosar, discutam atunci", a raspuns laconic Teodorovici.

13:29 - Florin Citu, ministrul propus al Finantelor, a primit aviz negativ de la comisiile de specialitate din Parlament. Au fost 19 voturi pentru si 19 impotriva.

13:27 - "Hai sa votam ca asistam la un circ ieftin", spune Teodorovici, care el insusi a fost principalul actor. Presedintele comisiei cere aviz pentru Florin Citu.

13:12 - Intre timp, Bogdan Gheorghiu, propus ministru al Culturii, a fost avizat favorabil de comisiile de specialitate din Parlament. El a primit 14 voturi "pentru" si 5 "impotriva". Sase parlamentari s-au abtinut.

13:09 - Ministrul propus la Finante incearca sa raspunda la intrebarile despre buget, dar este intrerupt continuu. "Sunt obligat sa suspend sedinta. Supun la vot avizul pentru domnul Citu", a anuntat presedintele comisiilor reunite pentru buget, finante si banci. Ulterior, sedinta s-a reluat.

13:02 - Florin Citu incepe sa raspunda la intrebari, dar este intrerupt de ministrul demis al Finantelor. "Domnule Citu, sunteti hot, stie toata lumea", ii striga Teodorovici. Spriritele se agita in sala, presedintele comisiei incearca sa ii linisteasca pe senatori si deputati. "Va rog, liniste, e mai mare rusinea, ne vede toata lumea. Nu suntem la targ, la piata, la un show de televiziune. Daca nu va intereseaza sa il ascultam pe domnul Citu, supun la vot avizul si incheiem", a strigat presedintele comisiei.

13:00 - In paralel cu lunga audiere a lui Florin Citu, a inceput, in Comisia de Aparare, audierea generalului in rezerva Nicolae Ciuca, propus ministru al Apararii in Guvernul Orban.

12:55 - Orban continua sa raspunda si este intrebat daca va taia pensiile si salariile. "In elaborarea bugetului trebuie sa ne bazam pe legislatia in vigoare. In ceea ce priveste rectificarea, poate fi responsabil un guvern venit acum pentru stingerea incendiilor provocate de alt guvern?", a replicat Orban.

12:53 - Eugen Teodorovici contesta ca Ludovic Orban raspunde la intrebari. "Domnule Orban, sunteti audiat dumneavoastra?", a intrebat Teodorovici. "Sunt intrebari la care nu poate raspunde domnul ministru", a replicat Orban.

12:50 - S-au incheiat intrebarile, premierul desemnat Ludovic Orban incepe sa raspunda la unele dintre ele. "Dati-mi voie sa raspund la cateva intrebari care tin de competenta mea, pentru ca trebuie sa ajung la urmatoarea comisie", a spus Orban.

12:30 - Ministrul propus pentru Cultura Bogdan Gheorghiu spune ca prioritatile sale tin de protejarea patrimoniului, modificarea legislatiei, investitii in muzee si cinematografie, debirocratizarea institutiilor, in special a ICR. El spune ca va relua procedura de includere a Rosiei Montane in UNESCO.

12:22 - "Salut prezenta premierului desemnat Viktor...", spune senatorul UDMR Tanczos Barna, starnind rasete in sala. Senatorul cere iertare si le spune colegilor sa nu mai rada pentru ca s-a emotionat.

12:18 - La audierea lui Florin Citu incepe din nou scandalul, dupa ce mai multi social-democrati insista ca PNL va taia pensii si salarii. Daniel Zamfir, recent plecat din ALDE, ii cere ministrului propus sa spuna daca Ludovic Orban "vine din mediul de business sau de la ajutorul de somaj".

12:15 - A inceput si audierea ministrului propus pentru Cultura Bogdan Gheorghiu.

12:12 - Ministrul propus al Sanatatii Victor Costache a primit aviz favorabil. Au fost 14 voturi "pentru" si 4 abtineri.

11:55 - Printre intrebarile primite de Citu sunt unele referitoare la scandalul din 2008, cand era trezorierul ING Bank si a fost acuzat de guvernatorul BNR Mugur Isarescu de atac speculativ asupra leului. Mai este intrebat despre zona euro, deficit si bugetele alocate la domeniile esentiale, sanatate si educatie.

11:28 - Nou scandal la audierea lui Florin Citu. De aceasta data, senatorii si deputatii nu se inteleg in privinta ordinii in care sa ii adreseze intrebari ministrului propus al Finantelor.

11:26 - Ministrul propus al Finantelor promite ca va modifica OUG 114, despre care spune ca a distrus economia, si ca va elimina TVA defalcat. "Voi face tot ce imi sta in putinta, impreuna cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu, sa revigorez comisia comuna romana-rusa care are ca obiectiv repatrierea aurului de la Moscova", a mai precizat Citu.

11:22 - "Noi nu vom promite spitale, scoli si gradinite daca nu avem banii necesari, dar vom sprijini sectorul privat care doreste sa faca aceste lucruri", a mai afirmat Citu.

11:20 - In ceea ce priveste bugetul pe 2020, Florin Citu sustine ca a aflat ca "la Ministerul de Finante este pregatita o schita, vom pleca din acest punct".

11:17 - Ministrul propus al Finantelor a subliniat ca rectificarea bugetara reprezinta o prioritate si promite ca va incerca sa mentina deficitul bugetar in limite, pentru a evita o procedura de infringement.

11:16 - "Trebuie sa am rabdarea de a asculta toate opiniile, chiar daca cu unele nu sunt de acord. Usa mea va fi intotdeauna deschisa, spre deosebire de ceilalti ministri ai Finantelor. Voi respecta intotdeauna decizia Parlamentului.

Guvernul Orban e un guvern de tranzitie. Odata cu el, Romania intra intr-o noua etapa, una liberala. Principalul obiectiv este eradicarea saraciei. Doar o Romanie liberala poate transforma acest vis al meu intr-o realitate", a declarat Florin Citu.

11:11 - Intr-un final au ajuns la un rezultat: vor fi puse toate intrebarile, iar la final ministrul propus la Finante va raspunde. Florin Citu a inceput sa isi prezinte CV-ul si obiectivele.

11:09 - E scandal in Comisiile reunite pentru buget, finante si banci. De cateva minute bune senatorii si deputatii se cearta pe metoda de audiere: sa fie puse toate intrebarile, iar apoi Citu sa raspunda la final la ele, sau raspunsurile sa fie date dupa fiecare intrebare.

11:00 - A inceput audierea ministrului propus la Finante, Florin Citu.

Foto: captura video Facebook/Epoch Times Romania

10:58 - Ministrul propus al Fondurilor Europene, Ion Marcel Bolos, a primit aviz favorabil din partea comisiilor reunite. Au fost 21 de voturi pentru, 4 impotriva si 6 abtineri.

10:50 - Ministrul propus al Sanatatii a fost intrebat despre zvonurile aparute in spatiul public, potrivit carora se vor inchide spitale. Premierul desemnat Ludovic Orban a luat cuvantul si a spus ca "nu scrie nicaieri in programul de guvernare ca inchidem spitale. Oamenii din localitatile respective vor vedea ca sunt fake news, cand vor vedea ca nu se inchid spitale".

10:33 - Victor Costache atrage atentia ca "in Romania se arunca sute de inimi si plamani la gunoi pentru ca nu exista centre de transplantare. Trebuie sa incurajam aceasta activitate de transplant".

10:25 - In ceea ce priveste criza medicilor de familie, mai ales in mediul rural, ministrul propus al Sanatatii spune ca "trebuie sa facem medicina de familie sa fie mai atractiva".

10:10 - Intrebat despre acuzatiile de malpraxis care ii sunt aduse, Victor Costache a precizat: "Voi raspunde transant, cred in Justitia din Romania si trebuie ca ea sa-si urmeze cursul. Daca mi se va schimba calitatea de suspect in speta, imi voi prezenta imediat demisia primului ministru. Adaug ca inteleg durerea familiei pentru pierderea pacientului".

10:04 - "Avem de gestionat cateva crize: criza rezidentilor, avem cateva mii de tineri care sunt luati ca ostatici in acest joc politic, trebuie sa lucram impreuna. Cand voi fi numit, vom debloca situatia, sunt solutii pe termen scurt si lung in acest domeniu.

Studentii trebuie sa beneficieze rapid in decembrie pentru examen. In anii care vor urma trebuie sa le asiguram capacitatea de a sustine examen dupa model european", a spus Costache, incepand sa prezinte programul de guvernare.

10:00 - A inceput si audierea lui Victor Costache, propus la Ministerul Sanatatii. Acesta isi prezinta CV-ul, dar este intrerupt si este rugat sa prezinte programul de guvernare in domeniul sanatatii.

Foto: captura video Facebook/Epoch Times Romania

09:59 - Si ministrul demis al Finantelor, Eugen Teodorovici, a anuntat ca va vota pentru ministrul propus la Fonduri Europene in Guvernul Orban.

09:57 - Victor Ponta anunta ca, desi nu va vota Guvernul Orban, ii va acorda votul ministrului propus la Fonduri Europene, Ion Marcel Bolos. "Va rog sa consemnati votul meu pentru domnul Bolos. Am lucrat cu el, l-am numit secretar de stat. Faptul ca profesionisti din Guvernul Ponta vor lucra in Guvernul Orban e un lucru foarte bun. Mi-as fi dorit sa fie la Transporturi, dar este bine si la Fonduri Europene", a spus Ponta.

09:20 - Ministrul demis al Finantelor, Eugen Teodorovici, i-a cerut lui Bolos sa puna la dispozitia anchetatorilor toate documentele referitoare la cazul lui Dan Barna, suspectat de nereguli in legatura cu proiectele europene pe care le-a derulat sau pentru care a fost consultant. Bolos i-a spus ca va face acest lucru, pentru ca e o obligatie legala.

09:00 - A inceput audierea lui Ion Marcel Bolos, ministrul propus al Fondurilor Europene. La sedinta comisiilor reunite pentru afaceri europene participa si liderul PNL, Ludovic Orban, Raluca Turcan, propusa vicepremier, precum si Dan Barna, Marcel Ciolacu, Victor Ponta si Eugen Teodorovici.

Foto: captura video Privesc.eu

**********

Guvernul Orban se voteaza abia pe 4 noiembrie

Birourile permanente reunite ale Parlamentului au decis, luni, ca votul de investire pentru Guvernul Orban sa fie dat luni. Azi si maine ministrii propusi vor fi audiati in comisiile de specialitate.

Premierul desemnat Ludovic Orban si-ar fi dorit ca azi sa se faca audierile ministrilor in comisiile de specialitate, iar miercuri sa aiba loc votul de investire. Propunerea sa, prezentata in Parlament, nu a fost insa acceptata de BPR.

Teodor Melescanu a declarat ca ziua de miercuri nu este potrivita pentru votul de investire a noului guvern, deoarece pe acea data, 30 octombrie, a avut loc tragedia de la Colectiv. Acesta a precizat ca audierea propunerilor de ministri joi nu este adecvata, deoarece atunci este sarbatoarea mortilor.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#ministri Guvern Orban audiati , #ministri