Taxati BOR, altfel se autodistruge!

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 16 Iulie 2017, ora 19:51
12400 citiri
Taxati BOR, altfel se autodistruge!

Noua discutie despre taxarea si impozitarea Bisericii Ortodoxe Romane s-a sfarsit inainte de a incepe, din cauza lasitatii politicienilor, desi la cum evolueaza lucrurile in interiorul ei s-ar putea ca impozitarea veniturilor si afacerilor pe care le au si le fac bisericile sa fie singura sansa de a salva BOR de la autodistrugere.

Discutia despre impozitarea Bisericii Ortodoxe nu este noua, iar acum a pornit de la declaratia pesedistului Eugen Teodorovici, care intre timp si-a pierdut si functia de consilier al premierului Tudose pentru propunerea pe care a indraznit sa o faca, desi el propunea impozitarea BOR in balanta cu reluarea retrocedarilor bunurilor care au apartinut Bisericii.

O propunere care ar fi trebuit sa fie imbratisata mai ales de catre capii BOR, cu atat mai mult cu cat inainte de marea secularizare faptuita de Al.I.Cuza Biserica detinea aproape un sfert din suprafata rurala a Munteniei si Moldovei.

Doar ca Teodorovici si-a pierdut functia in urma aprecirilor sale, probabil mai ales din cauza celor despre inoportunitatea construirii unui stadion in Alexandria, iar raspunsurile pe care le-a primit la ideea impozitarii bisericilor au fost, de la Iohannis pana la Dragnea, o solidaritate totala cu BOR.

N-am inteles de la presedinte de ce impozitarea bisericilor ar fi "un fel de aventura fiscala", cand in realitate ar fi ceva cat se poate de sigur si benefic pentru bugetul tarii. Pentru Liviu Dragnea, impozitarea bisericilor ar echivala cu desfiintarea acestora, din moment ce a declarat ca "zic totusi sa incercam sa mai pastram niste institutii in Romania".

Aceasta atitudine a politicienilor, de ieri si de azi, este si explicatia faptului ca BOR a ajuns sa beneficieze de tot mai multe scutiri de taxe si impozite. Asa cum, in prezent, de exemplu, noul cod fiscal a adus noi scutiri de taxe pentru cultele religioase, fara sa aduge nimic in plus, iar preotii din cele peste 18.000 de biserici nu sunt obligati sa dea bon fiscal pentru lumanari, nunti si botezuri.

Bisericile sunt scutite de impozit, de asemenea, si pentru sumele obtinute din vanzarea terenurilor, cladirilor si masinilor, chiar daca acestea au fost folosite in activitati economice.

De fapt, bisericile platesc impozit doar pe terenurile si cladirile pe care le folosesc in activitati economice, dar si acolo exista scutiri daca banii obtinuti sunt folositi pentru intretinerea, constructia, reparatia si consolidarea lacaselor de cult, pentru servicii sociale si alte activitati specifice cultelor religioase.

Ce au produs aceste scutiri totale de taxe si impozite in Biserica Ortodoxa? Dincolo de profiturile uriase ale BOR, cele mai multe si mai mari netrecute si nedeclarate niciunde, de inmultirea numarului de biserici pana acolo incat sa depaseasca numarul de scoli si spitale, exonerarea de plata oricaror taxe si impozite a facut posibile anomalii precum cele in care capetele luminate ale BOR se plimba in masini de lux a caror valoare depaseste averea totala a enoriasilor care vin sa-si inchine ultimii banuti bunului Dumnezeu.

Probabil nu chiar intamplator, episcopul Husilor, Corneliu Barladeanu, astazi mult mai celebru pentru filmuletul in care apare facand sex cu un alt barbat, era cunoscut pana de curand mai degraba pentru bolidul sau de lux pe care il obtinuse, dupa cum marturisesc mai multi preoti din Vaslui, din taxele uriase pe care le impunea la slujbele pe care le oficia.

Dar nici scandalurile sexuale, tot mai extravagante, si nici cele provocate de bolizii de lux in care se deplaseaza tot mai multe fete bisericesti nu stau la originea procesului de automutilare a BOR. Desi si aceste anomalii contribuie din plin la erodarea imaginii institutiei.

Intr-un mod ciudat si mai greu de intuit, chiar scutirea de la plata oricaror taxe si impozite este principala cauza a starii in care a ajuns azi Biserica Ortodoxa.

Lipsa oricarei constrangeri financiare, acumularea unor averi fabuloase in mana catorva inalti prelati si instaurarea unui sistem fabricat in primul rand pentru colectarea de fonduri sunt elementele cele mai distructive care stapanesc azi Biserica Ortodoxa Romana.

Introducerea BOR in randul lumii, prin plata de taxe si impozite, asa cum o fac toti ceilalti cetateni, ar fi primul pas spre insanatosirea acestei institutii.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#impozitarea Bisericii , #lege