Tara in colaps, caut lideri

Autor: Sebastian Burduja - economist
Vineri, 25 Octombrie 2019, ora 08:19
16367 citiri

Am intors lucrurile pe toate partile in aceste zile si incep cu concluzia: Romania are nevoie mai mult ca oricand de lideri.

De lideri politici autentici, nu de ciocoi mai noi sau mai vechi. De Oameni de Stat, nu de oameni mici si meschini, in timp ce tara arde in fiecare zi. De lideri curajosi, nu de lasi care stau cu sondaje politice in maini tremurande, calculand probabilitatea eroziunii la guvernare (chiar nu va este rusine?!).

In prima ora a unui celebru curs de la Harvard Kennedy School, profesorul Steve Jarding ne-a intrebat: "cine dintre voi vrea sa fie politician?" Aproape toata sala a ridicat mana, iar replica legendarului Jarding nu a intarziat sa apara. Mai in gluma, mai in serios, a tunat: "Daca ati ridicat mana, iesiti afara! Nu am ce sa va invat. Lumea are nevoie de lideri, nu de politicieni. Avem deja prea multi politicieni si prea putini lideri!"

In peisajul politic al acestor zile, cuvantul esential este asumarea. Take ownership, ar spune americanii. Dintr-un motiv sau altul, e greu de tradus in limba romana. Traim momente unice in istoria recenta.

Partidul care a castigat covarsitor alegerile parlamentare precedente, avand peste 47% din mandatele parlamentare in decembrie 2016, s-a autodistrus prin prostie constanta, incompetenta de manual si impostura ridicata la rang de virtute. Acum se zbate cu ultimele forte, dand noi tunuri in fiecare zi (cum ar fi "concursuri" pentru sinecuri si sinecuristi pe bani publici) inainte de a fi aruncat acolo unde ii e locul: la groapa de gunoi a istoriei.

Marea problema este ca aceste resturi ale unui guvern demis si decredibilizat isi trag ultimele gloante in mare viteza si in aceeasi directie in care ne-au obisnuit: impotriva interesului cetatenilor acestei tari si doar pentru propriile foloase.

Romania este intr-o criza profunda, pe toate planurile, iar sinteza a facut-o foarte bine Iulian Fota aici: de la criza energetica la criza sigurantei cetateanului, criza economica si criza unor mega sisteme informatice (ANAF, CNAS etc.).

Dupa mine, cea mai mare criza ramane cea a migratiei. Aproape 6 milioane de romani au plecat, in ultimele 3 decenii, din Romania. In 2018, cresterea ritmului migratiei ne plasa pe locul al doilea din lume dupa Siria. Ne-au plecat tinerii, forta de munca, oameni curajosi, antreprenori.

Au lasat in urma lor sate si orase pustii, imbatranite, copii singuri acasa, care numara zilele pana cand isi vor revedea parintii. Un raport OCDE din luna iulie ne spune ca diaspora romaneasca este a cincea cea mai mare din lume.

Visul meu ramane intoarcerea acestor romani acasa. Presupunand ca as avea o putere magica si as putea face sa se intample acest lucru, peste noapte, la ce sa se intoarca? La o tara cu o inflatie de 2 ori mai mare decat in orice stat UE?

La o tara in care, in ultimii ani, nu s-a demarat niciun proiect major de infrastructura? La o tara in care domneste inca impostura si incompetenta, cu promovari bazate pe loialitatea unor caratori de valiza si de pardesiu?

Acum patru ani am facut acest pas al intoarcerii acasa, cunoscand toate aceste lucruri. Eu am facut-o pentru un vis si poate din inconstienta idealistului incurabil, care se ghideaza dupa vorbele lui Nicolae Steinhardt: "obligatorie e lupta, nu biruinta".

Dar nu putem cere asta milioanelor de romani alungati din tara lor. Lor le trebuie o societate reconstruita pe baze corecte pentru a putea face pasul inapoi cu incredere in viitorul copiilor lor.

Cifrele dezastrului de azi

Romania este in colaps, ravasita de o serie de dezechilibre majore, dupa trei ani de guvernare PSD. Adevarul trebuie spus fara ocolisuri.

Presiunea inflatiei este uriasa, deficitele au luat-o razna (si cel bugetar, si cel comercial), importam gaz scump si suntem pe cale sa stingem becul si sa facem focul in soba in Capitala Romaniei, ca urmare a dezastrului numit RADET.

Romania se imprumuta la costuri de 2-3 ori mai mari decat orice alt stat din UE - ceea ce demonstreaza ca economia romaneasca nu prezinta incredere.

La capitolul infrastructura, de transport, medicala sau scolara, am ramas doar cu promisiuni din campanie electorala. Nimic major. Si cu 43 de milimetri de autostrada pe cap de locuitor. Aici suntem, dupa 30 de ani de la Revolutie.

In Romania profunda, acolo unde temele deficitului si ale costurilor de imprumut nu ajung, realitatea este brutala si nu iarta pe nimeni: unul din 10 copii care traiesc in satele Romaniei se culca flamand; unul din cinci copii locuieste in gospodarii fara dotari sanitare; doi din trei copii cu varsta intre 7 si 12 ani nu fac dus sau baie zilnic; un roman din trei este expus in continuare riscului de saracie si excluziune sociala.

La toate acestea se adauga si alte lucruri care se intampla pe plan mondial: economic, financiar, politic, strategic. Nu suntem izolati intr-o bula (desi uneori asa pare), deci toate evolutiile internationale (de la razboiul comercial global pana la consecintele Brexit) sunt pe cale sa ne loveasca drept in moalele capului.

In politica murim de mai multe ori. Merita?

Privind aceasta poza rapida a situatiei actuale a Romaniei, oare chiar mai e timp si loc pentru calcule, pentru conditii si pentru alintaturi?

Au fost multe momente in istoria omenirii si a Romaniei in care liderii adevarati au ales sa riste si sa isi asume decizii grele.

Oare cum ar fi aratat Romania astazi daca pasoptistii ar fi asteptat urmatoarele "alegeri"? Sau Cuza ar fi dat din umeri? Daca regele Ferdinand si Ionel Bratianu luau o pauza de la treburile tarii in 1916 pana la ivirea unor circumstante mai bune?

Toti acesti lideri au lasat calculele deoparte, si-au asumat raspunderi si au luat decizii cumplit de grele, avand in minte doar viitoarele generatii si tara din mainile lor.

In astfel de vremuri se disting liderii de politicieni. Cea mai simpla si mai frumoasa definitie am auzit-o tot de la mentorul meu de la Harvard si imi suna in minte in fiecare zi: "Un politician se gandeste la urmatoarele alegeri, un lider se gandeste la urmatoarele generatii".

Un om care a decis sa-si serveasca tara, in orice forma, este dator fiecarui roman sa incerce sa o salveze, cand vremurile o cer. Fie ca e criza sau razboi, e datoria fiecaruia dintre noi sa ne luptam sa fie putin mai bine.

De la putere sau din opozitie, cu oportunitati sau fara, prin toate mijloacele pe care democratia ni le ofera.

Winston Churchill, un alt lider care si-a asumat o misiune imposibila atunci cand a fost nevoie, spunea asa: "Politica este aproape la fel de interesanta ca razboiul, dar nu mai putin periculoasa. In razboi ne pot omori o data, in politica de mai multe ori". Si, totusi, pentru ca acel copil din zece care adoarme nemancat sa duca o viata putin mai buna de maine, merita fiecare moarte politica.

Poate e timpul sa ne privim in oglinda si sa fim foarte sinceri cu noi, stimati colegi de arena publica. Daca suntem aici pentru o functie, un post confortabil, faima si glorie, poate e timpul sa ne oprim si sa facem un pas in spate.

Pe termen mediu si lung, aceste instincte mizerabile, dublate de mediocritatea inerenta a celor ce le poarta, vor iesi oricum la suprafata.

Daca insa suntem aici ca sa lasam ceva bun in urma, haideti la lupta. Indiferent cine pierde in calculul politic, Romania va castiga. E timpul liderilor pentru Romania.

Sebastian Burduja este Managing Partner al companiei RISE Consortium, o platforma globala de investitii dedicata dezvoltarii Romaniei. A lucrat ca expert in domeniul dezvoltarii regionale pentru Banca Mondiala, la sediul central din Washington, D.C. A fost si consultant la Dalberg Global Development Advisors, o firma de consultanta strategica, specializata in solutii de dezvoltare la nivel mondial. A lucrat la Comisia Economica a Natiunilor Unite pentru Europa, la McKinsey & Co., la National Endowment for Democracy si la Institutul Freeman Spogli pentru Afaceri Internationale. Este co-fondator si presedinte de onoare al Ligii Studentilor Romani din Strainatate (LSRS), membru fondator al Fundatiei CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani) si presedinte al platformei civice si politice PACT pentru Romania. Sebastian Burduja este si presedinte al organizatiei PNL din Sectorul 1.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#politica interna Romania, #guvern orban , #guvern