Statul e restant la mari investitii publice, dar da sute de milioane la partidele politice

Autor: Cezar Petre - specialist constructii
Marti, 20 August 2019, ora 07:57
5895 citiri

Am aflat in aceste zile ca peste 250.000.000 de lei au fost dati in acest an de catre statul roman catre partidele politice. Iar anul inca nu s-a terminat.

Se spune ca este legal sa asiguram finantarea acestora. Este o practica pe care nu o vom regasi in niciun stat dezvoltat al acestei lumi, unde partidele se finanteaza din donatii private, cu precadere din cele ale membrilor.

Acesti bani sunt suficienti ca sa asfaltezi vreo zece orase din Romania cap-coada si de la zero sau sa construiesti in fiecare an cel putin cate un spital regional.

Suma este suficienta ca sa construiesti anual peste cinci mii de grupuri sanitare in scolile din Romania, mai exact cam cate doua in fiecare comuna. Voi va dati seama ca ei se plang ca nu au bani de civilizarea scolilor, dar intr-un an dau la partide cat sa faca peste cinci mii de grupuri sanitare ca sa nu ne mai cada copiii in bude insalubre si sa moara?

Ati auzit ca vreun partid politic sa fac donatii pentru construirea unui spital oncologic? Nu, pentru ca ei iau bani, nu dau bani. Asta desi era obligatia politicienilor sa asigure finantarea unei astfel de investitii si nu ar fi fost necesar ca asociatii private sa faca acest lucru.

Daca la privat cineva nu si-ar fi facut treaba, asa cum nu si-au facut-o politicienii in ultimii 30 de ani, atunci cu siguranta am fi avut o firma falimentara. Or, in fapt, asta avem noi acum: un stat falimentar.

Va dati seama ca se puteau construi in acest an cinci poduri peste soseaua de centura a Bucurestiului? A vazut careva sa se lucreze la podul de peste soseaua de centura promis la Domnesti?

Poate ca ar fi fost suficienti si sa asiguram bransarea judetului Ilfov la reteaua de apa si canalizare, nu de alta dar in secolul XXI peste 80% din cetatenii acestui judet, considerat de top, nu sunt legati la reteaua de apa si canalizare.

Nu mi-a venit sa cred: am ajuns sa finantam in mod legal o structura mafiota care foloseste statul pentru interese de grup. Ce fac partidele de acesti bani? Pai, in primul rand, nu construiesc autostrazi, ne taie padurile, tin spitalele la conditii pe care nu le mai gasesti nici in lumea a treia, refuza sa ofere un invatamant cu adevarat gratuit si performant, ne asigura cele mai ridicate preturi la carburanti si incalzire, desi suntem statul din Uniunea Europeana cu cele mai mari rezerve... Cam asta fac, lucreaza impotriva noastra.

In ultimii 4 ani, nicio investitie majora nu a inceput si niciuna inceputa nu s-a finalizat.

Romania are nevoie urgenta de autostrazi si nu de legi pentru autostrazi. Construirea lor nu se face prin discursuri politice, ci prin bani alocati si utilaje care sa porneasca treaba.

Oamenii trebuie sa fie pe santiere, nu prin ministere, ca sa taie frunze la caini si sa simuleze ca lucreaza.

Unii isi propun sa ajunga pe Luna, altii pana pe Marte, noi nu reusim nici sa ne propunem sa trecem Carpatii.

Cezar Petre este inginer, absolvent al Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti. Cu experienta in proiectarea si urmarirea executiei in conditii de calitate a constructiilor, in acest moment este presedintele Colegiului Tehnic al Dirigintilor de Santier.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#bani finantare partide politice, #bani investitii scoli, #bani autostrazi , #partid