Senatul a adoptat proiectul prin care evreii vor putea fi inmormantati fara autopsie sau imbalsamare

Luni, 18 Februarie 2019, ora 22:12
4853 citiri
Senatul a adoptat proiectul prin care evreii vor putea fi inmormantati fara autopsie sau imbalsamare
Foto: Ziare.com Arhiva

Senatul a adoptat, luni, un proiect al deputatului din grupul minoritatii evreiesti, Silviu Vexler, care prevede ca evreii vor putea fi inmormantati fara autopsie si imbalsamare, pentru a respecta traditia cultului mozaic, prin care persoanele decedate trebuie inmormantate in maximum 24 de ore.

Propunerea legislativa privind unele masuri pentru manipularea cadavrelor persoanelor decedate de religie mozaica a fost adoptata de senatori cu 87 de voturi "pentru", un vot impotriva si trei abtineri.

"Prin derograre de la prevederile (2) al art 8 si (1) al art 10 din Legea nr 104/2003 privind manipularea cadavrelor umane si prelevarea organelor si tesuturilor de la cadavre in vederea transplantului, republicata, persoanele decedate de religie mozaica sunt scutite de autopsie si activitatea de prosectura, la cererea familiei sau, in cazul persoanelor singure, a Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania-Cultul Mozaic, in conditiile in care nu exista suspiciunea unor implicatii medico-legale prevazute de lege. (...) Aceasta propunere legislativa este neesara pentru asigurarea respectarii traditiilor Cultului Mozaic si a drepturilor credinciosilor evrei, avand in vedere situatiile intalnite de-a lungul timpului, in care diferite unitati sanitare au refuzat scutirea de autopsie si de activitatea de prosectura, in absenta unor prevederi legislative distincte si clare, a persoanelor de religie mozaica decedate", prevede initiativa legislativa.

Initiatorul, deputatul Silviu Vexler, sustine ca proiectul respecta traditia iudaica, care interzice lasarea neinmormantarii peste noapte a unei persoane decedate.

"Potrivit traditiilor iudaice, inmormantarea persoanelor decedate si tratamentul corespunzator in pregatirea pentru inmormanatre sunt intelese ca una din cele mai importante porunci date poporului evreu de catre Dumnezeu. Aceasta obligatie se refera in primul rand la membrii familiei persoanei decedate, dar, in acelasi timp si la fiecare evreu in parte, in special in cazul persoanelor singure, care nu au pe nimeni care sa se poata ocupa de tot ceea ce implica ritualul de inmormantare. Este o porunca care are precedenta asupra tuturor celorlalte porunci pe care un evreu trebuie sa le urmeze. Tora (Pentateuh- primele cinci carti ale lui Moise din Vechiul Testament) interzice lasarea neinmormantata peste noapte a unei persoane decedate, traditie care provine din Deuteronom 21.33, fiind apreciat ca lipsa respectului acordat fata de corpul persoanei decedate cauzeaza o mare durere sufletului celui decedat", se arata in expunerea de motive a proiectului legislativ.

Sivliu Vexler adauga ca religia mozaica este o religie recunoscuta in Romania.

"Unul din fundamentele Cultului Mozaic este credinta in eternitatea sufletului. Aceasta credinta se manifesta si prin tratarea corpului neinsufletit asemenea unuia viu, pana la inhumare. Inmormantarea fara intarziere si tratamentul corespunzator in pregatirea pentru inmormantare sunt una din traditiile deosebit de importante si sensibile pentru evreii din intreaga lume, considerata drept obligatorie in acordarea respectului cuvenit pentru demnitatea persoanei decedate. Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania- Cultul Mozaic este Cult recunoscut in tara noastra, al carui statut a fost aprobat prin Hotararea Guvernului nr 999/2008, cu modificarile si completarile ulterioare", se mai arata in expunerea de motive.

Senatul a adoptat initiativa legislativa in calitate de prim for sesizat, Camera Deputatilor fiind decizionala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Senat evrei inmormantati imbalsamat autopsie , #Senat