Senatul a adoptat legea privind spalarea banilor fara articolul dedicat demnitarilor, mentionat expres in directiva europeana pentru care CE ne-a trimis in judecata

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 25 Septembrie 2018, ora 10:49
34174 citiri
Senatul a adoptat legea privind spalarea banilor fara articolul dedicat demnitarilor, mentionat expres in directiva europeana pentru care CE ne-a trimis in judecata
Foto: Arhiva Hepta.ro

Senatul a adoptat legea care implementeaza in tara noastra Directiva Europeana 2015/849 privind combaterea spalarii banilor si a finantarii terorismului dupa ce a eliminat un articol intreg din proiectul legislativ, cel care privea persoanele expuse politic.

Au fost scoase si alineatele in care era stabilit modul in care erau verificate tranzactiile financiare ale unor inalti demnitari sau rude ale acestora.

Adoptarea incompleta a acestei directive s-a facut in contextul in care premierul Viorica Dancila se va afla miercuri, 26 septembrie, la Bruxelles, alaturi de mai multi ministri. Unul dintre acestia este Victor Negrescu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, care va avea o intalnire cu Vera Jourova, comisarul european pe Justitie.

Alaturi de Negrescu se va afla si Costin-Radu Cantar, agent guvernamental al Romaniei pe langa Curtea de Justitie a Uniunii Europene. Tema discutiilor este chiar transpunerea directivei privind prevenirea spalarii banilor, pentru care Comisia Europeana ne-a trimis deja in judecata inca din luna iulie.

In acest moment, Senatul a trimis proiectul de lege la Camera Deputatilor pentru dezbatere, acesta fiind forul decizional, dupa care urmeaza promulgarea de catre presedinte sau trimiterea la CCR.

Directiva Europeana 2015/849 privind combaterea spalarii banilor si a finantarii terorismului a fost emisa inca din iunie 2015 si trebuia adoptata pana in 2017. In acest context, Comisia Europeana (CE) a anuntat, in iulie 2018, ca a demarat o procedura de infringement impotriva Romaniei in fata Curtii de Justitie a UE, pentru ca nu a implementat directiva.

Prevedere stricta

Directiva Europeana 2015/849 privind combaterea spalarii banilor si a finantarii terorismului arata explicit prevederile privind "persoanele expuse politic" - persoana careia i se incredinteaza sau i s-au incredintat functii publice - si cine sunt acestea.

E vorba despre sefi de stat, sefi de guvern, ministri si ministri adjuncti sau secretari de stat, parlamntari, sefi de partide, magistrati, ambasadori, ofiteri superiori sau directori ai unor organizatii internationale.

Potrivit primei forme a proiectului legislativ, acest lucru era stabilit in articolul 3 si partial in articolul 17.

Practic, din forma adoptata de Senat a fost scos tot ce avea legatura cu "persoana expusa politic". Iata forma adoptata asa cum apare pe site-ul Senatului.

Forma initiala a proiectului legislativ

Cum arata articolul 3 adoptat de Senat

Unde s-a facut modificarea

Modificarea s-a facut in cadrul unei sedinte comune a Comisiei Juridice si a Comisiei de Aparare din Senat. Propunerea de modificare a fost facuta de senatorul PSD, Tit Liviu Brailoiu.

In timpul discutiilor, presedintele Comisiei Juridice, senatorul PSD Robert Cazanciuc, a spus ca este "evident neconstitutional".

"Avem o propunere de a elimina aceasta referire la persoane expuse politic. Mi se pare ca putem sa lasam textul sa mearga la Curtea Constitutionala, pentru ca este evident neconstitutional. Eu incerc sa construiesc ceva pentru tara asta si chiar nu vreau sa fiu considerat ca persoana cu risc. Adica eu imi asum riscul de a construi ceva cu toata buna-credinta si nu vreau sa construiesc un text de lege care sa nasca abuzuri, pentru ca la un moment dat nu o sa mai vina nimeni sa construiasca ceva in tara asta daca eu, by the law, sunt considerat persoana cu un anumit grad de risc (...)

Am auzit niste povesti, zilele trecute, cu niste colegi care au ajuns la banci si li s-a refuzat deschiderea unor conturi pe veniturile parlamentare. Deci suntem intr-o alta zona, in care nu ne-am gandit vreodata ca vom putea ajunge", a afirmat Cazanciuc, citat de Agerpres.

Sursa: Raportul celor doua Comisii din Senat

Sursa: Raportul celor doua Comisii din Senat

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Senat Directiva europeana spalarea banilor, #Cazanciuc directiva europeana spalarea banilor , #lege