Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Politica > Senat
A   A   A

Senat: Conflictul de interese si incompatibilitatea demnitarilor se prescriu dupa 3 ani

Senat: Conflictul de interese si incompatibilitatea demnitarilor se prescriu dupa 3 ani
Foto: Facebook/ Senatul Romaniei
Senatul a adoptat, luni, in calitate de prim for sesizat, propunerea care modifica legea 161/2003 prin care actiunile persoanelor aflate in functii de demnitate publica care duc la conflict de interese sau incompatibilitate se prescriu dupa trei ani de la comiterea acestora.

"In materie mai grava, a ilicitului penal, exista o astfel de institutie juridica - prescriptia raspunderii penale. Nu este nici moral si nici legal ca aceste fapte (ce determina existenta conflictului de interese sau a starii de incompatibilitate - n.red.) sa fie imprescriptibile", se arata in expunerea de motive a propunerii legislative pentru modificarea Legii nr. 161/2003.

Amendamentul adoptat de Senat la propunerea initiata de grupul alesilor PSD prevede urmatoarele: "primarii, viceprimarii, primarul general si viceprimarii municipiului Bucuresti pot exercita functii sau activitati in domeniul didactic, al cercetarii stiintifice si al creatiei literar artistice. Alesii locali mentionati pot exercita functii in domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt in legatura directa cu atributiile exercitate ca primari sau viceprimari, primar general sau viceprimar general ai municipiului Bucuresti".
Si consilierii locali sau judeteni pot avea functii in sectorul privat, atata timp cat nu sunt legate direct de atributiile lor ca alesi locali.

O alta prevedere este "starea de incompatibilitate dureaza pana la data incetarii de drept a mandatului in care alesul local a exercitat o functie sau o calitate incompatibila cu acesta sau pana la data la care a incetat functia sau calitatea care a determinat starea de incompatibilitate".

Initiativa legislativa care modifica legea mai sus mentionata si votata de Senat va fi votata de Camera Deputatilor in calitate de for decizional.
Facebook ShareTweetGoogle Share
 Luni, 16 Aprilie 2018, ora 19:51

 Articol citit de 1161 ori

Citeste si: