Scandalul protocoalelor si miza OUG 6 dezbatuta in Parlament: Anularea unor probe din dosarele penale

Marti, 18 Septembrie 2018, ora 17:12
3840 citiri
Scandalul protocoalelor si miza OUG 6 dezbatuta in Parlament: Anularea unor probe din dosarele penale
Foto: Facebook/Stelian Ion

Presedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, Eugen Nicolicea, a declarat, marti, in debutul dezbaterilor privind OUG 6 de punere in executare a mandatelor de supraveghere in procese penale, ca parlamentarii au dreptul sa stabileasca "masuri cu privire la efectele care s-au produs".

"Cand ai o lege de aprobare sau o lege de abrogare, legiuitorul, daca considera ca este cazul, precizeaza in corpul legii de aprobare sau respingere, masurile cu privire la efectele care s-au produs pe timpul cat ordonanta a fost in vigoare.

Pe cale de consecinta, vom vedea daca solutia este de abrogare sau aprobare cu amendamente (...) si adaugam masurile care trebuie luate cu privire la efectele produse de OUG in timpul in care ea a fost in vigoare", a explicat Eugen Nicolicea.

"Singura solutie pe care o vad si pe care o propun este abrogarea si stabilirea unei cai extraordinare de atac prin care cei care se considera vatamati in drepturile lor, sa se adreseze instantei (...) pentru restabilirea in integru a pozitiei pe care a avut-o anterior", a adaugat deputatul PSD Alexandru Balanescu.

La randul sau, deputatul PSD Florin Iordache a declarat ca, daca unele probe din dosarele penale sunt nule din cauza obtinerii acestora pe protocoale pe care le-a declarat ilegale, atunci o solutie este "revizuirea".

Florin Iordache, fost ministru al Justitiei, a adaugat ca, daca parlamentarii resping OUG 6/2016 fara sa se refere si la ce se intampla cu efectele pe care le-a produs ordonanta, atunci "nu am facut nimic".

Iordache a mai sustinut ca probele obtinute in dosare in baza protocoalelor reprezinta "automat probe nule".

"Daca vorbim de nulitate, sa oferim persoanelor posibilitea revizuirii", a continuat el.

Opozitia acuza ca Puterea vrea sa ii scape pe politicienii cu dosare

In replica, deputatul USR Stelian Ion a declarat ca partidele de la guvernare vor sa "intervina in dosare judecate definitiv" in special in cazul politicienilor.

"Sa vii prin lege sa invalidezi probele din dosare este absolut nepotrivit. Poate ar fi bine sa fie prezenti la dezbateri si reprezentanti ai CSM, sa solicitam un punct de vedere CSAT", a sustinut Stelian Ion.

Deputatul USR a acuzat ca PSD-ALDE vor sa redeschida dosarele unor politicieni.

"Va rog sa respectati Opozitia. Ati fost si veti fi in Opozitie. Am inteles perfect ceea ce faceti, e dorinta de a interveni in dosare deja judecate definitiv si a face in asa fel incat sa redeschideti aceste cauze. Ati gasit aceste ordonante prin sertare si va folositi de acest pretext", a sustinut Stelian Ion.

Tudorel Toader a trimis un secretar de stat la dezbaterile din comisie, ca sa-i invete pe deputati ce sa faca

Secretarul de stat din Ministerul Justitiei, Mariana Mot, a venit marti la sedinta comisiei si le-a spus deputatilor ca o "varianta" de actiune cu privire la OUG 6/2016 este "instituirea unui alt motiv de revizuire la art.453 din Codul de Procedura Penala" privind revizuirea hotararilor judecatoresti.

"Voi prezenta un punct de vedere preliminar. Din punctul de vedere al Ministerului Justitiei, noi nu stim care va fi votul legiuitorului si credem ca putem discuta de doua variante.

O varianta in care Comisia Juridica va acorda un vot in sensul unui raport de aprobare a OUG 6 si atunci discutia este una scurta in sensul in care efectele pe care le-a produs pana acum se vor mentine si pentru viitor", a declarat Mariana Mot.

In schimb, a doua varianta, aceea de respingere a OUG 6/2016, "ridica multe probleme" cu privire la efectele aplicarii ordonantei, a spus ea.

Secretarul de stat a declarat ca, in cazul acestei posibilitati, trebuie analizata varianta introducerii in Codul de Procedura Penala a unui nou "motiv de revizuire".

"OUG 6 a avut in vedere si a modificat mai multe acte normative. Teoretic, ratiunea elaborarii OUG 6 o vom gasi in expunerea de motive, faptul de a pune in acord cu deciziile CCR dispozitii din Codul de Procedura Penala.

Numai ca, la o analiza atenta a reglementarilor cuprinse in OUG 6, regasim texte care nu reflecta considerentele si solutia pronuntata de CCR, apreciem noi, pe de o parte, iar pe de alta parte in acea OUG au fost modificate si alte acte normative care excedeaza scopul ratiunii pentru care OUG a fost elaborata de catre Guvern.

Prin urmare, dvs ca si Legislativ va trebui sa analizati fiecare act normativ modificat prin aceasta OUG si sa hotarati prin votul dvs daca mentineti vreuna dintre aceste norme juridice sau le abrogati prin efectul respingerii OUG. Va trebui analizat si efectele pe care le poate produce un astfel de act normativ.

Toata lumea stie, cum stiu si eu, efectele protocoalelor. Va trebui sa analizam care este solutia, aceea a constatarii nulitatii protocolului, sau, cu consecintele de rigoare, eventual crearea unui cadru legislativ privind instituirea unui alt motiv de revizuire la art.453 din Codul de Procedura Penala?", a conchis Mariana Mot.

Care e miza OUG 6/2016

Deputatii juristi dezbat, marti, proiectul de aprobare a OUG 6/2016 privind punerea in executare a mandatelor de supraveghere tehnica in procesele penale.

Respingerea OUG ar putea conduce la revizuirea anumitor probe in dosare, potrivit ministrului Justitiei.

Legea a fost adoptata tacit in Senat, Camera Deputatilor fiind camera decizionala in acest caz.

Vicepresedintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache, a declarat pe 13 septembrie ca OUG 6/2016 trebuie dezbatuta in Parlament pentru a se decide daca va fi respinsa sau completata, sustinand ca "Ministerul Justitiei, CSM si Parchetul General ar trebui sa stea la o masa pentru a gasi solutia".

Intrebat daca prin OUG 6/2016 se incearca tatonarea unei legi pentru amnistie si gratiere, Florin Iordache a raspuns ca nu, insa OUG 6/2016 trebuie "rezolvata" in Parlament.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat pe 11 septembrie, la Antena3, ca exista in Camera Deputatilor un proiect prin care se analizeaza Ordonanta 6 din 2016, care a stat la baza incheierii protocolului din acelasi an, intre PICCJ si SRI, iar daca actul normativ va fi respins, se poate ca toate probele din dosare sa fie revizuite.

Directorul SRI Eduard Hellvig a spus, la finele lunii august, ca a incheiat protocolul secret din 2016 in baza legii si ca l-a denuntat la scurt timp pentru ca putea sa aplice legea si fara a se stabili prin protocol relationarea dintre Parchet si Serviciu.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#ordonanta revizuire sentinte deputati , #camera deputatilor