Romania si alte 4 state au semnat o declaratie comuna, la 80 de ani de la Pactul Ribbentrop-Molotov

Vineri, 23 August 2019, ora 15:17
7333 citiri
Romania si alte 4 state au semnat o declaratie comuna, la 80 de ani de la Pactul Ribbentrop-Molotov
Foto: Arhiva Hepta.ro

Romania, Estonia, Letonia, Lituania si Polonia au semnat o declaratie comuna, cu ocazia implinirii a 80 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop - Molotov, in care se face apel la guvernele tarilor europene sa ofere sprijin moral si material pentru investigatiile in curs ce vizeaza regimurile totalitare.

"Amintind si comemorand ororile din trecut, avem cunostintele si puterea sa ii respingem pe cei care urmaresc sa reinvie aceste ideologii sau care doresc sa exonereze aceste ideologii de crimele si de culpabilitatea lor.

Memoria victimelor ne determina sa promovam justitia istorica prin continuarea cercetarilor stiintifice si prin ridicarea nivelului de constientizare publica asupra mostenirii totalitare pe continentul european.

Dreptatea si adevarul reprezinta baza pentru o reconciliere durabila si construirea unui viitor comun. Victimele abuzurilor totalitare au dreptul sa li se faca dreptate.

Din nefericire, practica investigarii crimelor comise de regimurile totalitare si aducerea in justitie a autorilor a fost insuficienta si inconsecventa in diferite tari.

Facem apel la guvernele tuturor tarilor europene sa ofere atat sprijin moral, cat si material pentru investigatiile in curs ce vizeaza regimurile totalitare. Actionand intr-o maniera concertata, putem combate mai eficace campaniile de dezinformare si tentativele de manipulare a datelor istorice.

Trebuie sa construim un front comun impotriva totalitarismului. O pozitie clara si ferma a comunitatii internationale va continua calea catre reconciliere", se arata declaratia adoptata de cele 5 state si remisa presei intr-un comunicat al MAE.

Ministerul de Externe mentioneaza ca data de 23 august marcheaza 80 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop - Molotov intre Uniunea Sovietica si Germania Nazista care a declansat al Doilea Razboi Mondial si a "condamnat jumatate din Europa la decenii de suferinta".

"Pactul a continut protocolul secret care a impartit Europa de Est in sfere de influenta.

De aceea, in aceasta zi, proclamata de Parlamentul European ca Zi Europeana de Comemorare a Victimelor Regimurilor Totalitare, ne amintim de toti cei ale caror morti si vieti distruse au fost o consecinta a crimelor comise in numele ideologiei naziste si a celei staliniste.

Durerea si nedreptatea nu vor cadea in uitare niciodata. Noi ne vom aminti", se arata in comunicat.

In declaratie, cele cinci tari isi afirma convingerea ca Europa din prezent este un loc mai sigur pentru toate popoarele si ca este pregatita sa reziste cu fermitate impotriva oricarui tip de nedreptate.

"Consideram ca europenii nu vor tolera niciodata totalitarismul sau genocidul impotriva vreunui popor. Tarile noastre au renascut ca natiuni libere si democratice dupa decenii de guvernare totalitara.

Acum 30 de ani, natiunile noastre au inceput procesul transformarii democratice care ne-a facut in cele din urma membri egali si puternici ai Uniunii Europene. Tarile noastre sunt hotarate sa continue sa lucreze cu partenerii din Europa si din intreaga lume, astfel incat ororile trecutului sa nu se repete", se arata in comunicat.

Citeste si:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#pactul Ribbentrop Molotov Romania istorie , #politica externa