Respingerea comasarii, infrangere totala pentru Putere (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 28 Ianuarie 2012, ora 13:50
9281 citiri
Respingerea comasarii, infrangere totala pentru Putere (Opinii)
Foto: enational.ro

Protestele din strada au fost o piscatura de tantar pe langa copita in plina figura incasata de guvernul Boc prin decizia Curtii Constitutionale referitoare la legea comasarii alegerilor de anul acesta.

Este o decizie care le strica partidelor din coalitie toate aranjamentele electorale si nici macar nu le aduce ca minim beneficiu inceputul de detensionare a situatiei, care ar fi facut sacrificiul cat de cat acceptabil.

Ultimul lucru pe care Guvernul Boc l-a vizat atunci cand si-a asumat rapunderea pe controvesata lege a fost economia de 20 de milioane de euro la buget. Suma este derizorie in comparatie cu ceea ce sifoneaza clientii politici si daca guvernul ar fi fost preocupat in mod real de soarta banilor publici, ar fi avut metode cu mult mai eficiente si corecte de a salva cu mult mai multi bani publici.

Puterea incerca prin aceasta lege sa-si maximizeze sansele de a obtine un scor cat mai bun la alegeri, iar strategia era securizarea fidelitatii primarilor, proprii si racolati, care, ajutati cu tot ce se mai poate mulge de la buget, inclusiv din rezerva premierului, sa fie folositi pe post de locomotive electorale. In acelasi scop, legea continea si alte mizerii uriase, de la crestera numarului de parlamentari, cu ajutorul unei norme aberante de reprezentare, la reducerea pedepselor pentru mita electorala si o foarte rapida redesenare a colegiilor electorale, exclusiv in functie de vointa executivului.

Nu stim inca motivele concrete de respingere a legii, daca a fost vorba despre prelungirea mandatului autoritatilor locale fara a ne afla intr-o situatie exceptionala, despre incalcarea unor conventii internationale sau despre alte aspecte, dar fiecare dintre enormitatile din lege o faceau indezirabila, chiar periculoasa pentru democratie, insa extrem de profitabila pentru putere. Culmea este ca pretul de imagine platit pe ea nici macar nu a fost mare.

Cei mai multi dintre romani nu mai au, din nefericire, nicio incredere in alegeri si nici macar nu intentioneaza sa se duca la vot. Ceea ce ii deprima nu este atat suspiciunea de frauda, pe care o accentua legea Igas, cat lipsa ofertei acceptabile in tot spectrul politic. Nu au pe cine vota, nu mai au incredere in nimeni, asa ca putin le pasa daca alegerile sunt comasate sau nu. Pentru ei argumentul economiei a fost singurul rezonabil: macar scapam mai ieftin. Asa se face ca, in pofida protestelor Opozitiei si ale presei, aceasta a fost bine primita de majoritatea populatiei, potrivit sondajelor de opinie. Nu cred ca ati auzit pe cineva strigand in strada impotriva comasarii.

Nefiind un act normativ care sa fi deranjat opinia publica, eliminarea lui nu are cine stie ce impact pozitiv. Impactul este chiar negativ, caci, indiferent daca a fost sau nu de acord cu comasarea, electoratul constata ca guvernul a mai emis o lege neconstitutionala, a mai incercat sa forteze o smecherie. Este inca o corigenta a unui guvern repetent.

Singurul care are ceva de castigat din decizia CCR este presedintele, scutit astfel sa dea un raspuns ferm in privinta legii comasarii, care incalca absolut toate promisiunile si proiectele domniei sale, de la reducerea numarului de parlamentari, la schimbarea legii electorale. E drept, Traian Basescu a apucat sa aprecieze legea Igas drept acceptabila, ceea ce prevestea o nefericita promulgare, dar, pana la urma, acceptarea nu a fost oficializata si nici rostita fara echivoc, iar istoria nu va consemna semnatura presedintelui pe legea Igas.

Teoretic, cea mai castigata ca urmare a deciziei CCR este democratia, practic insa ma tem ca aceasta este intr-o criza atat de grava incat e nevoie de mult mai mult decat anularea unei legi aberante pentru a resuscita interesul popular pentru ea si pentru procesele ei fundamentala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#comasare alegeri, #lege comasare alegeri neconstitutionala , #comasare alegeri