Reprezentantii AEP si BEC vin azi la comisia de ancheta pentru europarlamentare

Luni, 16 Septembrie 2019, ora 09:26
1873 citiri
Reprezentantii AEP si BEC vin azi la comisia de ancheta pentru europarlamentare
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisia parlamentara de ancheta privind alegerile europarlamentare ii audiaza, luni, pe reprezentantii Autoritatii Electorale Permanente (AEP) si ai Biroului Electoral Central (BEC).

Saptamana trecuta, comisia i-a audiat pe presedintele Institutului National de Statistica, Tudorel Andrei, si pe prim adjunctul directorului Serviciului de Telecomunicatii Speciale, Ionel-Sorin Balan.

Presedintele INS a afirmat, marti, la audierile din comisie, ca au existat unele inadvertente in procesul de centralizare a datelor, insa nu au afectat rezultatul scrutinului.

De asemenea, prim-adjunctul directorului Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS) a declarat ca nu a existat niciun angajat al STS care sa opereze tableta sau sa introduca date in sistemul informatic privind prezenta la vot si centralizarea proceselor verbale.

Balan a facut apel la comisia parlamentara de ancheta pentru a permite desigilarea tabletelor, pentru ca in perioada urmatoare, din 15 septembrie, STS sa poata lucra cu sistemele respective.

Vezi si USR cere comisiei de ancheta sa desigileze tabletele STS: PSD sa nu vicieze derularea corecta a alegerilor prezidentiale

Pe 26 iunie, Parlamentul a infiintat Comisia de ancheta privind posibile fraude la alegerile europarlamentare din 26 mai.

Comisia este condusa de deputatul PSD Lia Olguta Vasilescu, iar senatorul PSD Viorel Salan si deputatul PNL Cristina Traila sunt vicepresedinti. Senatorul ALDE Daniel Zamfir este secretar al comisiei. Din acest for mai fac parte deputatii Florin Iordache, Catalin Radulescu si Eugen Nicolicea.

Intre obiectivele comisiei se numara:

  • evaluarea SIMPV - Sistemul Informatic de Prezenta la Vot;
  • stabilirea numarul cetatenilor romani cu drept de vot;
  • eventualele neconcordante intre procesele-verbale cu rezultatele incheiate la nivelul sectiilor de votare si la nivelul BEJ-urilor;
  • eventualele neconcordante intre numarul de participanti la vot si numarul buletinelor de vot intrebuintate;
  • verificarea informatiilor referitoare la o eventuala utilizare excesiva a listelor suplimentare;
  • verificarea modului de organizare si desfasurare a alegerilor;
  • solicitarea de la autoritatile competente a unor informatii referitoare la numarul si natura unor anumitor fapte de natura penala sesizate in legatura cu desfasurarea procesului electoral;
  • identificarea unor solutii legislative, administrative sau tehnice de natura sa imbunatateasca desfasurarea procesului electoral.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#comisie ancheta parlamentare audieri , #comisie ancheta