Reactii pe scena politica, dupa esecul Romaniei la Consiliul de Securitate al ONU

Vineri, 07 Iunie 2019, ora 21:46
6640 citiri
Reactii pe scena politica, dupa esecul Romaniei la Consiliul de Securitate al ONU
Foto: Arhiva Facebook/ United Nations

Dupa ce Romania a fost invinsa de Estonia in cursa pentru o pozitie de membru nepermanent in Consiliul de Securitate al ONU, au inceput sa apara reactiile din scena politica.

Liderul USR, Dan Barna, a scris pe contul sau de Facebook ca "Romania pierde oportunitati pe banda rulanta pe plan extern din cauza dezastrului numit PSD-ALDE".

"Am pierdut astazi cursa pentru un loc de membru nepermanent in Consiliul de Securitate al ONU din cauza gafelor diplomatice repetate si a minciunilor pe care Guvernul PSD-ALDE le-a livrat constant in exterior.

Am reusit chiar 'performanta' de a pierde voturi fata de primul tur, iar diferenta la care ne-a invins astazi Estonia este umilitoare. Iar acest lucru este cauzat exclusiv de faptul ca, in ultimii trei ani, agenda Guvernului Romaniei in plan extern a fost agenda personala a lui Dragnea si a gastii din fruntea PSD si ALDE.

Toate eforturile diplomatice, toate negocierile tehnice si toate discutiile la nivel bilateral si multilateral au fost degeaba pentru ca partenerii nostri externi nu mai au incredere in Romania condusa de PSD si ALDE.

De cate insuccese si oportunitati ratate pentru Romania mai e nevoie pana sa plecati la pensie, domnule Melescanu?", se arata pe pagina de Facebook a lui Barna.

La randul sau, liderul PLUS, fostul premier Dacian Ciolos a scris ca in aceste momente se vede "concret cum incompetenta, indiferenta si inabilitatea de a atrage respectul interlocutorilor internationali ne afecteaza direct si ne priveaza de oportunitati importante".

"Teodor Melescanu este seful diplomatiei romane si cel care ar fi trebuit sa negocieze locul Romaniei in Consiliul de Securitate, iar prim-ministrul are, de asemenea, canale diplomatice la nivel inalt pentru astfel de negocieri. Domnul Melescanu a fost ocupat cu propria incompetenta acasa, batjocorind milioane de romani din diaspora care nu au putut sa isi exercite dreptul de vot, iar doamna prim-ministru este complet debusolata dupa retragerea la racoare a sefului ei care, desigur, nu a avut niciun interes sa promoveze interesele Romaniei in Consiliul de Securitate al ONU, nici daca ar fi avut habar de acest dosar", a punctat, printre altele, fostul prim-ministru.

Si fostul presedinte Traian Basescu a comentat esecul Romaniei. El noteaza, tot pe Facebook, ca Romania a primit factura unei politici externe abulice, fara orizont, fara consistenta, fara inteligenta si mai ales, fara respect pentru interesul national. "O politica externa care ar fi mai putin distructiva pentru Romania si daca ar fi fost condusa de niste TRADATORI DE TARA", a subliniat Basescu.

Liderul Pro Romania, Victor Ponta, a catalogat esecul drept un "faliment istoric" pentru tara noastra.

"Romania a pierdut competitia pentru un loc de membru nepermanent in Consiliul de Securitate al ONU! Am pierdut in fata Estoniei - insa am pierdut in totalitate pe mana noastra! Votul final a fost rusinos: 132 de voturi pentru Estonia si 58 pentru Romania!

Cand Liviu Dragnea a anuntat ca mutam Ambasada Romaniei la Ierusalim am pierdut imediat 50 de voturi! Cand Viorica Dancila a mers la Washington si a sustinut acesta idee a lui Liviu Dragnea am mai pierdut si sprijinul tarilor din Uniunea Europeana! Cand Teodor Melescanu a acceptat aceasta decizie politica (desi stia ca este gresita) am pierdut definitiv!

Trebuie sa intelegem faptul ca greselile grave ale catorva politicieni aduc prejudicii colosale Romaniei si romanilor! Poate luam masuri ca asa ceva sa nu se mai repete niciodata! Sau ne multumim sa spunem ca "Dragnea a fost de vina" si cu asta basta?!?", a evidentiat pe contul sau de Facebook Ponta.

Presedintele PMP, Eugen Tomac, a afirmat ca tara pierde din influenta si rateaza oportunitati atunci cand analfabeti functionali cocotati in fruntea unor institutii intra cu picioarele in afacerile externe ale Romaniei.

"Romania a pierdut astazi un loc pe care il meritam in Consiliul de Securitate al ONU, nu pentru ca nu avem diplomati buni care sa ne apere interesele, ci pentru ca Dragnea si tot PSD-ul au sters cu buretele ani de munca in relatiile internationale dandu-si cu parerea despre teme sensibile, pe care doar niste nulitati le pot interpreta intr-o maniera simplista.

Romania a pierdut in fata unei tari precum Estonia, care are o populatie de 1,3 milioane de cetateni.

Estonia a primit 132 de voturi, noi doar 58.

Dancila si Melescanu trebuie sa plece imediat din functie! Demisia, dupa acest esec masiv, e prea putin!", a mai comentat Tomac.

Reactiile vin dupa ce Estonia a obtinut o pozitie de membru nepermanent in Consiliul de Securitate ONU, pentru perioada 2020-2021, in detrimentul Romaniei. Estonia a obtinut locul de membru nepermanent dupa doua tururi de scrutin, desfasurate pe data de 7 iunie la sediul Natiunilor Unite de la New York, in cadrul celei de-a 73-a sesiuni a Adunarii Generale.

Iata si reactia presedintelui Klaus Iohannis

Vezi si MAE, dupa ce Romania nu a obtinut un loc in Consiliul de Securitate al ONU: Ne-am angajat mai tarziu in aceasta competitie

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#reactii politicieni Romania esec, #Romania consiliu securitate ONU , #stiri politice