PSD anuleaza posibilitatea reinnoirii mandatului sefului Concurentei, in ziua in care el a acuzat presiuni politice

Marti, 18 Februarie 2020, ora 23:51
3545 citiri
PSD anuleaza posibilitatea reinnoirii mandatului sefului Concurentei, in ziua in care el a acuzat presiuni politice
Foto: Arhiva Facebook/Consiliul Concurentei

Senatorii din Comisia economica au eliminat marti, din textul OUG de modificare a Legii Concuretei, articolul care permitea ca mandatul conducerii Consiliului Concurentei sa poata fi reinnoit fara a exista un numar limita de mandate.

Actul normativ a fost adoptat de Guvernul Orban la sfarsitul lunii ianuarie, in conditiile in care cel de-al doilea mandat al lui Bogdan Chiritoiu la conducerea Consiliului urmeaza sa se incheie la inceputul lunii martie, relateaza Profit.ro.

Pana la ordonanta Guvernului, legea prevedea ca durata mandatului membrilor Plenului Consiliului Concurentei este de 5 ani, acesta putand fi reinnoit o singura data, indiferent de durata mandatului exercitat anterior. Guvernul a stabilit, in ordonanta, ca numirile membrilor Plenului Consiliului Concurentei se fac pentru un mandat de 5 ani, cu posibilitatea reinnoirii mandatului, deci fara o limita.

Abrogarea prevederilor din ordonanta care permiteau reinnoirea mandatelor conducerii fara limita a fost propusa de presedintele Comisiei economie din Senat, social-democratul Daniel Zamfir.

Actualul presedinte al Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a fost reconfirmat in functie, pentru un mandat de 5 ani, pe data de 5 martie 2015.

Chiar marti, la bilantul pe anul trecut, Chiritoiu a acuzat presiunile politice asupra institutiei pe care o conduce.

"Ce mi se pare mie ca a mers mai prost anul trecut, unde as vedea o nota diferita in 2019 fata de alti ani, este gradul de agresivitate pe care l-am intalnit. Mi se pare ca a fost o presiune mai mare pusa asupra institutiei anul trecut si presiunea aceasta vine din surse multiple. Avem presiunea politica, care a fost clar mai intensa decat in alti ani, nu e neaparat surprinzator, ne intristeaza, dar nu ne surprinde.

Lucrurile care s-au intamplat anul trecut in Romania sunt fara precedent in celelalte 27 state membre ale Uniunii la vremea aceea, un lucru cu care Bruxelles-ul nu s-a mai confruntat, situatii in care avem institutii in Romania care isi aroga, considera ca pot sa interpreteze probele in locul instantelor. E ceva care a surprins la Bruxelles", a declarat marti presedintele autoritatii de concurenta.

Acesta spune ca agresivitate a fost si din partea mediului de afaceri.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#OUG Consiliu Concurentei conducere Chiritoiu , #parlament