PNL si PMP contesta la CCR o lege privind folosirea limbii materne in spitale, pe care au sustinut-o insa in Parlament

Vineri, 21 Aprilie 2017, ora 12:04
2195 citiri
PNL si PMP contesta la CCR o lege privind folosirea limbii materne in spitale, pe care au sustinut-o insa in Parlament
Foto: site CCR

Parlamentarii PNL si PMP au depus o sesizare la Curtea Constitutionala cu privire la o lege initiata de UDMR pe care o votasera in Parlament.

Legea criticata a fost initiata de UDMR si prevede ca in unitatile administrativ-teritoriale unde populatia minoritara este de cel putin 20%, in spitale si centrele de asistenta sociala vor fi asigurati cunoscatori ai limbilor minoritatilor nationale. Totodata, este introdus si un prag alternativ, de minimum 5.000 de cetateni ai minoritatilor pentru ca spitalele si centrele de asistenta sa angajeze cunoscatori ai limbii materne respective.

PNL a sesizat CCR cu privire la acest proiect, cu semnaturi venite si de la PMP.

"Aceasta reglementare depaseste cadrul asigurat minoritatilor nationale si este de natura a institui un criteriu discriminatoriu inclusiv fata de cetatenii romani de alte etnii.

In plus, contrar jurisprudentei Curtii Constitutionale, proiectul de lege nu prevede sursele de finantare necesare punerii in aplicare a acestuia. Mentionam cu acest prilej ca actualul cadru legislativ in vigoare privitor la minoritatile nationale asigura un grad de protectie ridicat al acestora in raport cu exigentele europene in materie, fata de care PNL si-a adus contributia de-a lungul timpului", se arata intr-un comunicat al PNL.

Liberalii considera ca acest proiect "obstructioneaza activitatea institutiilor vizate si greveaza autoritatile locale de sume pentru care nu este prevazuta sursa de finantare".

In replica la actiunea PNL si PMP, UDMR a transmis ca este vorba despre o atitudine "ostila".

"O astfel de atitudine demonstreaza, din nefericire, ca aceste partide nu dau dovada de deschidere si respect pentru minoritatile nationale, desi se folosesc adesea de acesti termeni in retorica pe care o adopta in aparitiile publice. (...) In documentul inaintat Curtii Constitutionale, semnat de 124 de deputati, acestia afirma ca proiectul de lege initiat de UDMR nu asigura egalitatea tuturor membrilor societatii in fata legii. Obiectiile constitutionale depuse de PNL, USR si PMP sunt, in mod clar, anti-minoritare", se arata in comunicatul UDMR, semnat de Kelemen Hunor.

Legea a fost adoptata de Camera Deputatilor in unanimitate, pe 11 aprilie.

Inclusiv 52 de deputati PNL au votat proiectul, iar unul se afla in sala, dar nu si-a exprimat nicio optiune. Presedintele PNL, Raluca Turcan, a votat si ea proiectul. Din partea PMP, toti cei 15 parlamentari prezenti au votat "pentru".

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#lege UDMR spitale sesizare CCR , #lege