Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Politica > camera deputatilor
A   A   A

Persoanele condamnate definitiv pot candida la parlamentare, au decis deputatii juristi

Persoanele condamnate definitiv pot candida la parlamentare, au decis deputatii juristi
Foto: Facebook/Parlamentul Romaniei Camera Deputatilor Pagina Oficiala (Arhiva)
Comisia juridica a Camerei Deputatilor a dat, marti, raport de respingere pentru initiativele legislative ale PNL referitoare la alegerea primarilor in doua tururi de scrutin si la interzicerea persoanelor care au suferit condamnari penale definitive de a candida la alegerile parlamentare.

Cele doua proiecte, care au fost depuse in 2017, au fost respinse anterior de Senat.

Proiectul privind alegerea primarilor in doua tururi prevede ca "daca niciunul dintre candidati nu a obtinut majoritatea voturilor valabil exprimate, fapt care se consemneaza in procesul-verbal incheiat de biroul electoral de circumscriptie, se organizeaza un al doilea tur de scrutin".

"La al doilea tur de scrutin participa numai candidatii clasati pe primele doua locuri, respectiv candidatii aflati in situatie de balotaj. In al doilea tur de scrutin este declarat primar candidatul care a obtinut cel mai mare numar de voturi valabil exprimate", mai prevede proiectul.
Cel de-al doilea proiect al PNL respins de deputatii juristi se refera la interzicerea persoanelor care au suferit condamnari penale definitive de a candida la alegerile parlamentare.

"Nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, nu indeplinesc conditiile prevazute de lege, conditiile prevazute la art. 37 din Constitutia Romaniei, republicata, pentru a fi alese si persoanele care la data depunerii candidaturii au suferit condamnari penale definitive", prevede proiectul.

Cele doua proiecte urmeaza sa intre in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor.

Citeste si:
Senatul a respins initiativa PNL de a le interzice condamnatilor definitiv sa candideze la ParlamentSenatul respinge alegerea primarilor in doua tururi, desi ALDE a votat alaturi de PNLPNL vrea ca primarii sa fie din nou alesi in doua tururi de scrutinUSR vrea doua tururi pentru alegerea primarilor: Duminica au castigat oameni votati de 8% dintre cetateni
Facebook ShareTweetGoogle Share
 Marti, 13 Februarie 2018, ora 18:48

 Articol citit de 14845 ori

Citeste si: