Pe ce planeta traiesc acesti oameni?

Autor: Catalin Avramescu - conferentiar
Luni, 05 Decembrie 2016, ora 16:33
12053 citiri

Mi-a atras atentia o postare a lui Mircea Geoana pe Facebook. Dar inainte de orice, ii asigur pe cititorii mei ca nu am ajuns sa urmaresc postarile lui Mircea Geoana. Nici nu imi imaginez un motiv rational pentru a o face.

Insa am accesat la un moment dat o pagina de stiri care avea, in dreapta, o lista cu postari recente ale politicienilor. Am parcurs-o din automatism. Si mi-a sarit in ochi o grozavie.

Mircea Geoana a distribuit zilele trecute un link spre un articol, "Let's Colonize Titan" (este vorba de satelitul planetei Saturn). Impreuna cu un comentariu care m-a incremenit. "Titan - unica posibila gazda a unei colonii umane din galaxia noastra? Un articol fascinant... despre conditiile obligatorii care trebuie reunite pentru ca specia umana sa poata sa-si gaseasca o noua casa. Si, la cum ne comportam cu mediul inconjurator, este posibil sa avem nevoie de una."

Aflat la zero in sondajele de opinie, este de inteles ca Mircea Geoana priveste catre bolta instelata. Insa postarea sa mi-a atras atentia dintr-un alt motiv.

Priviti la stema Uniunii Sovietice. Sau la aceea a Republicii Socialiste Romania. Vedeti celebra Stea Rosie? Aceasta a ajuns, cu timpul, sa fie simbolul regimului comunist. Originile sale sunt insa putin cunoscute. Steaua Rosie de pe stema comunistilor este, de fapt, planeta Marte.

Iata, pe scurt, povestea. In 1908 un anume Alexandr Bogdanov a publicat un roman cu titlul "Steaua Rosie" (Krasnaia Zvezda). Autorul era un personaj bizar. In 1907 a participat la organizarea "Marelui Jaf" din Tbilisi, cand a fost furata o suma considerabila de bani cu care bolsevicii urmareau sa isi finanteze activitatile revolutionare.

Este unul dintre fondatorii "proletcultismului" si a efectuat experimente cu tranfuzii de sange in scopul prelungirii vietii (una dintre surorile lui Lenin i-a fost cobai).

Ideea romanului este simpla. Un calator ajunge pe planeta Marte, unde descopera o societate comunista. Asa cum o descrie Bogdanov, pana si vegetatia este comunista acolo si este de culoare rosie. Hainele sunt din plastic si sunt croite unisex. Numele indivizilor nu mai indica sexul. Egalitatea este totala, politetea lipseste cu desavarsire. Exista "camere ale sinuciderii".

Martienii isi fac tranfuzii sanguine unul altuia, iar copiii sunt crescuti in comun.

Socialismul, asadar, este mai degraba posibil pe alte planete decat pe Pamant. Si atunci de ce, dupa mai bine de 100 de ani, mai gasim oameni care inca nu au inteles? Pe ce planeta traiesc acestia?

Mircea Geoana, de pilda. El a lansat acum ceva vreme ideea unui roman in spatiul cosmic. Este clar ca cetateanul Geoana, ramas cu gandul la Cosmos, nu a mai trecut de ceva vreme prin Romania reala. Aici oamenii obisnuiti au probleme sa ajunga la ghiseul unei primarii.

Alt socialist, Robert Negoita, a iesit sa sprijine ideea lui Geoana. "E o zona care merita cercetata si cred ca o sa ne pozitionam corect fata de celelalte puteri mondiale". Cercetatorul Negoita a fost intre timp prins cu plagiatul si i s-a deschis un dosar penal.

Dupa Mircea Geoana, a venit randul lui Victor Ponta sa duca mai departe faclia ridicolului. Mircea Cosma, fostul presedinte PSD al Consiliului Judetean Prahova - in prezent anchetat pentru multiple infractiuni - i-a dedicat o poezie sotului fiicei lui Ilie Sarbu (si acesta anchetat penal):

"Victor, o galaxie romana in devenire,

Rasare in universul zidit pe rastigniri,

Pe temelie veche, de piatra si jertfire,

El reinalta o tara a vechilor romani!

Victor Ponta presedinte!"

Calatoriile prin galaxia rosie i-au adus si lui Victor Ponta dosare penale. Asta este soarta exploratorilor. Si in romanul lui Bogdanov personajul principal, un anume Leonid, este izgonit de pe planeta Marte dupa ce comite o crima.

Pe ce planeta traieste Victor Ponta? Pe una ciudata, unde o portiune de autostrada devine inutilizabila imediat dupa inaugurare. Pe una in care declara ca la Magurele s-a creat un "Laser Valley". Suntem la mai bine de doi ani de la aceasta declaratie a prim-ministrului, iar termenul de finalizare era iunie 2015. Presa a dezvaluit ca autoritatile romane au pus pe fuga cercetatorii strani, printr-o birocratie absurda. Iar conditiile de viata sunt lamentabile. "Laser Valley"....

Prin 2014 alt PSD-ist de frunte, senatorul Mihnea Costoiu, pe atunci ministru al Educatiei, anunta si el ca un roman va ajunge in spatiu in 2018. "Romania va suporta doar costurile de antrenare a cosmonautului. Pregatirea primara pentru misiune se va face in Romania, dupa care fazele superioare se vor desfasura in afara tarii".

Probabil socialistul Costoiu traieste pe o planeta unde locuitorii sunt lipsiti si de ratiune si de memorie. Altfel nu inteleg cum un asemenea personaj a ajuns rectorul Politehnicii. M-am uitat pe CV-ul oficial al lui Mihnea Costoiu. Nu rezulta de nicaieri ca are gradul de profesor universitar. Nu am gasit nicio publicatie de specialitate. Nu pare sa aiba nici macar doctoratul.

Poate ca alte merite explica fulminanta cariera a tovarasului Costoiu. Conform CNSAS, el a fost recrutat, la 8 iulie 1988, de catre Securitate, semnand un angajament si primind numele conspirativ "Iulian".

Greu de crezut, dar exista, in Parlamentul Romaniei, si o Sub-Comisie pentru Spatiu (este vorba despre spatiul cosmic). Este infiintata in 2009 la propunerea lui Relu Fenechiu, cel care a disparut intr-o gaura neagra cu gratii in afacerea "Transformatorul".

Unul dintre membri este socialistul Vasile Ghiorghe (sic!) Gliga. Biografia sa, din CV-ul oficial, este tot o gaura neagra. A terminat Politehnica din Brasov in 1985 insa dupa aceea, in afara de functii politice pe la PSD, nu mai scrie nimic. S-a camuflat precum romulanii... Ceva trebuie sa fi facut, pentru ca acelasi CV arata ca este vicepresedinte la ceva numit "Casa Chineza" si a fost decorat cu ordinul "Fibula de la Suseni".

Cum spunea Spock, vulcanianul din Star Trek: "Viata lunga si prospera!".

Catalin Avramescu este conferentiar la Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea Bucuresti, fost consilier de stat, seful Cancelariei Prezidentiale (2008-2011) si ambasador in Finlanda si Estonia (2011-2016).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#parlamentari spatiu comisie, #Mircea Geoana spatiu , #parlament