Parlamentul a schimbat legea alegerilor: Nu dispar neaparat cozile, dar cei care stau pot vota. Ce alte noutati apar

Miercuri, 03 Iulie 2019, ora 13:23
6708 citiri
Parlamentul a schimbat legea alegerilor: Nu dispar neaparat cozile, dar cei care stau pot vota. Ce alte noutati apar
Foto: captura video Facebook/Kristian Schuster

Camerei Deputatilor, decizionala, a votat, miercuri proiectul de lege prin care votul in Diaspora pentru alegerile prezidentiale este extins la trei zile. Legea mai prevede ca votul in Romania si in Diaspora sa fie extins pana la ora 24:00 in cazul in care exista cetateni in sectia de votare.

Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea unor acte normative in materie electorala a fost adoptat cu 228 "pentru" si unul "impotriva".

Deputatii au respins, insa, la dezbaterile asupra proiectului, cu 187 de voturi "impotriva" si 22 voturi "pentru" amendamentul prin care publicarea exit-poll-urilor sa se faca doar dupa ora 24:00 din ultima zi de vot.

Legea va ajunge la presedintele Romaniei pentru promulgare.

Initiativa legislativa modifica urmatoarele legi: Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei; Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, precum si pentru organizarea si functionarea Autoritatii Electorale Permanente; Legea nr. 288/2015 privind votul prin corespondenta; Legea nr. 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale.

Amendamente controversate

Propunerea de lege a primit, marti, de la Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, un raport de adoptare, cu amendamente.

Un amendament controversat la dezbaterile din Comisia Camerei Deputatilor a fost cel referitor la intocmirea listelor electorale suplimentare pe suport de hartie, care a fost admis in cele din urma, cu conditia ca acestea sa fie facute doar in cazul in care sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal nu mai functioneaza. Amendamentul a fost introdus de grupurile de deputati PNL si USR.

Deputatii au introdus, marti, si amendamentul prin care publicarea exit-poll-urilor se va face doar dupa ora 24:00 din ultima zi de vot, pentru a nu influenta rezultatele alegerilor.

Cum dispar cozile la vot

Romanii din afara tarii vor putea vota la alegerile prezidentiale pe parcursul a trei zile, respectiv vineri, sambata si duminica.

"Art. 44. - (1) In ziua de duminica, votarea incepe la ora locala 07:00 si se incheie la ora locala 21:00. (2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), votarea in strainatate se desfasoara si pe parcursul zilelor de vineri si sambata imediat anterioare zilei votarii. In ziua de vineri, votarea incepe in ziua de vineri, ora locala 12:00 si se incheie la ora locala 21:00, iar in ziua de sambata, votarea se deschide la ora locala 07:00 si se incheie la ora locala 21:00", arata documentul.

Legislatia a fost completata, astfel incat alegatorii, atat din Romania cat si din afara tarii, care vor fi prezenti la coada la inchiderea sectiei de vot, respectiv ora 21:00, sa poata vota pana la ora 23:59.

"La ora 21:00 presedintele biroului electoral al sectiei de votare declara votarea incheiata si dispune inchiderea localului de vot. Alegatorii care la ora 21:00 se afla la sediul sectiei de votare, precum si cei care se afla la rand in afara sediului sectiei de votare pentru a intra in localul de vot pot sa isi exercite dreptul de vot.

Doi membri desemnati de biroul electoral al sectiei de votare, din cadrul acestuia, verifica la ora 21:00 daca in afara sediului sectiei de votare se afla alegatori care asteapta sa isi exercite dreptul de vot si constata si monitorizeaza ordinea in care acestia au acces in localul de vot. Alegatorii aflati in situatiile prevazute pot vota pana cel mult la ora 23:59", potrivit modificarii aduse articolului 46 din Legea 334/2006.

O alta modificare vizeaza introducerea votului prin corespondenta si pentru alegerile prezidentiale. De asemenea, a fost simplificat procesul de vot prin automatizarea listelor suplimentare.

Conform propunerii legislative, "incepand cu data de 1 aprilie a anului in care au loc alegeri pentru presedintele Romaniei, la termen, si pana la data expirarii a cel mult 15 zile de la data inceperii perioadei electorale, alegatorul care doreste sa voteze in strainatate la alegerile pentru presedintele Romaniei se poate inregistra in registrul electoral ca alegator in strainatate prin intermediul unui formular online aflat pe site-ul AEP, in care va inscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea si statul unde opteaza sa voteze, la care anexeaza copia scanata sau fotografia actului de identitate".

Actul normativ interoduce si obligatia Ministerului de Externe de a solicita date despre numarul romanilor din Diaspora.

Proiectul legislativ prevede, de asemenea, ca alegatorii vor putea sustine mai multi candidati.

"Candidaturile propuse de partidele si de aliantele politice, precum si candidaturile independente pot fi depuse numai daca sunt sustinute de cel putin 200.000 de alegatori. Un alegator poate sustine mai multi candidati", prevede modificarea adusa legislatiei.

In legea in vigoare, un alegator putea sustine un singur candidat.

La propunerea AEP, a fost introdusa modificarea legislatiei, astfel incat finantarea campaniilor electorale sa poata fi facuta din bugetul partidelor politice. In prezent, doar candidatii isi pot finanta campania electorala, banii fiind apoi rambursati.

Presedintele Autoritatii Electorale Permanente (AEP), Florin Mituletu Buica, a declarat, marti, ca a avut o discutie cu cei din Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) pentru a simplifica procedura de vot in sistemul electronic la alegerile prezidentiale.

Presedintele AEP a mai anuntat ca a avut o discutie cu premierul Viorica Dancila, iar alegerile prezidentiale urmeaza sa se desfasorare pe 10 noiembrie, primul tur de scrutin, si 24 noiembrie, al doilea tur.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#lege alegeri modificata Parlament Diaspora , #lege