Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Politica > parlament
A   A   A

Parlamentul a adoptat raportul Comisiei privind alegerile prezidentiale din anul 2009: Putem doar sa deducem ca s-a influentat votul

Parlamentul a adoptat raportul Comisiei privind alegerile prezidentiale din anul 2009: Putem doar sa deducem ca s-a influentat votul
Foto: Arhiva Ziare.com
Plenul reunit al Parlamentului a adoptat, luni, raportul Comisiei privind alegerile prezidentiale din anul 2009 cu 205 voturi "pentru", 94 "impotriva" si 24 de abtineri.

Deputatii minoritatilor nationale au anuntat inainte de sedinta ca nu vor vota raportul, UDMR ca se va abtine, in timp ce liberalii au spus ca vor vota impotriva raportului.

Deputatul PNL Cezar Preda a declarat ca aceia care au dorit infiintarea comisiei nu s-au gandit decat la propria razbunare si stabilesc "posibile infractiuni" pentru ca nu si-au atins scopul.

"Cred ca rolul nostru este sa votam legi si cred ca asta isi doresc romanii. Romanii isi doresc de la cele doua Camere reunite o buna functionare a statului, cu legi bine facute, iar noi, prin puterea majoritatii, in loc sa ne facem treaba, incercam sa anihilam atributiunile forului din care facem parte. PNL va vota impotriva acestui raport", a declarat liberalul Cezar Preda, in plen.
Presedintele Comisiei pentru alegerile din 2009, deputatul PSD Oana Florea, a prezentat, in 23 ianuarie, concluziile Raportului final al acestui for, dupa 8 luni de activitate, precizand ca, in lipsa buletinelor de vot, se poate doar deduce ca au existat actiuni de influentare a scrutinului.

"Concluzia Raportului este ca au fost niste actiuni concertate de schimbare a sefilor de prefecturi si de deconcentrate din teritoriu cu intentia de a schimba sau de a modifica rezultatul votului daca era necesar, dar neavand buletine de vot nu putem spune cu certitudine acest lucru. Putem doar sa deducem ca aceste actiuni au avut loc, ca s-a incalcat legea si ca au avut scopul de a influenta rezultatul votului", a declarat Oana Florea.
In ceea ce priveste subiectul "sufrageriei lui Oprea", Oana Florea a aratat ca unele persoane au refuzat sa vina al audieri, altele au raspuns in scris "nespunand nimic", iar altele au invocat ancheta Parchetului.

"Conform Ordonantei de clasare am aflat ca in casa domnului Oprea au participat George Maior, Florian Coldea, Laura Codruta Kovesi, Dan Andronic, Neculai Ontanu si Anghel Iordanescu. Nu au vrut sa vorbeasca cu ce scop se aflau in acelasi loc, ceea ce face sa planeze suspiciunea ca s-au intalnit cu scopul de a influenta rezultatul alegerilor. Din probe nu se poate trage o astfel de concluzie, am explicat motivele", a aratat Oana Florea.

Comisia a fost infiintata dupa ce PSD si ALDE au cerut, in aprilie 2017, ancheta parlamentara pentru clarificarea aspectelor ce tin de organizarea alegerilor din 2009, dar si de rezultatul scrutinului prezidential, ca urmare a dezvaluirilor facute de Dan Andronic cu privire la noaptea alegerilor si persoane aflate in anturajul lui Traian Basescu.
Andronic a publicat un articol in care sustinea ca in seara celui de al doilea tur al alegerilor prezidentiale din 2009 a mers la locuinta lui Gabriel Oprea, in calitate de consultant politic, unde se aflau, printre altii, George Maior, sef al SRI la momentul respectiv, Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, si Laura Codruta Kovesi, la momentul acela procuror general al Romaniei.

Citeste si:

Dupa luni de ancheta, Comisia pentru alegerile din 2009 nu are nicio dovada ca alegerile ar fi fost fraudateComisia pentru alegerile din 2009 isi prezinta luni concluziile finale. Raportul partial a fost puternic contestatSRI, somat sa spuna daca Maior si Coldea au fost la Oprea in seara alegerilor din 2009
Facebook ShareTweetGoogle Share
 Luni, 12 Februarie 2018, ora 17:15

 Articol citit de 2433 ori

Citeste si: