Opt primari s-au ales cu plangeri penale: Au refuzat sa ateste semnaturile pentru initiativa #OameniNoi (Audio)

Marti, 19 Februarie 2019, ora 10:53
5777 citiri
Opt primari s-au ales cu plangeri penale: Au refuzat sa ateste semnaturile pentru initiativa #OameniNoi (Audio)
Foto: Arhiva Facebook/ Oameni noi in politica

Comitetul de initiativa al campaniei "Oameni noi" a decis sa faca sesizari penale pentru abuz in serviciu impotriva a 8 primari PSD, PNL si ALDE, care au refuzat sa ateste semnaturile cetatenilor care sustin initiativa.

"Legea 189/1999 privind exercitarea initiativei legislative de catre cetateni obliga primarii sa ateste listele de sustinatori in termen de 15 zile lucratoare de la depunerea acestora la primarie", explica Asociatia Platforma Initiativa Romania intr-un comunicat de presa remis marti Ziare.com.

Potrivit sursei citate, vor fi depuse plangeri penale impotriva urmatorilor:

Dorin Nicolae Lojigan (PNL), primar la Campia Turzii - judetul Cluj;

Aleodor Sobolu (PSD), primar al comunei Ortisoara - judetul Timis;

Gheorghe Onul (PSD), primar al comunei comuna Salva - judetul Bistrita Nasaud;

Pavelea Anchidim (PNL), primar al comunei Runcu Salvei - judetul Bistrita Nasaud;

Dumitru Buscoiu (PSD), primar al comunei Zagra - judetul Bistrita Nasaud;

Ioan Pavelea (PNL), primar al comunei Cosbuc - judetul Bistrita Nasaud

Gheorghe Balajan (ALDE), primar al comunei Dumitra - judetul Bistrita Nasaud

Ioan Nutu Herbei (PSD), primar al comunei Moneasa - judetul Arad.

"In ultimul caz, am fost informati de cetateni ai comunei Moneasa ca situatia a fost si mai grava, primarul PSD Herbei trimitand functionari ai primariei sa determine oamenii sa-si retraga semnaturile.

In urma presiunilor, primarul a invalidat semnaturi sub pretextul retragerii acestora de catre cetateni, desi art. 4 alin. (3) al Legii 189/1999 prevede clar ca 'Semnatura valabila la data cand a fost acordata nu poate fi infirmata ulterior'", detaliaza asociatia in document.

De asemenea, Initiativa Romania arata ca institutiile abilitate trebuie sa ancheteze modul in care functionarii Primariei Moneasa au incercat sa-i determine pe oameni sa-si retraga semnaturile si daca reprezentantii primarului au recurs la santaj si amenintari.

Un alt caz prezentat in comunicat este cel al primarului PSD Aleodor Sobolu, care refuza sa ateste semnaturile. In acest sens, cei de la Initiativa Romania au transmis o inregistrare audio a convorbirii telefonice dintre Mihai Politeanu, presedintele Comitetului de initiativa si edil.

"Un alt caz grav este cel al primarului PSD al comunei Ortisoara, Aleodor Sobolu, condamnat penal definitiv la 1 an de inchisoare cu suspendare, care a refuzat atestarea listelor de sustinatori atat in cadrul campaniei "Fara penali in functii publice", cat si in cadrul campaniei "Oameni noi in politica".

Una dintre probele refuzului este convorbirea telefonica pe care Mihai Politeanu, presedintele Comitetului de initiativa, a avut-o cu Aleodor Sobolu (...) In cadrul acestei convorbiri, primarul Aleodor Sobolu refuza explicit atestarea listelor de sustinatori", potrivit comunicatului.

Acestea nu sunt singurele cazuri de acest fel.

"Mii de semnaturi au fost invalidate in tara pe motive aiuritoare: lipsa sau existenta diacriticelor in adresele semnatarilor, lipsa numarului etajului, lipsa numarului de bloc in cazul caselor etc.

Toate acestea pun in pericol imediat si efectiv tintele de semnaturi cerute de lege: 100.000 de semnaturi la nivel national si cate 5000 de semnaturi in cel putin 11 judete.

Aceste actiuni sunt extrem de grave si afecteaza drepturile politice ale cetatenilor, in speta dreptul de initiativa legislativa. Este inadmisibil ca intr-un stat membru al Uniunii Europene politicienii si autoritatile sa-si foloseasca puterea impotriva cetatenilor. Daca nu luam atitudine acum, lasam deschisa calea abuzurilor puterii politice indreptate impotriva cetatenilor simpli", mai transmite organizatia.

In fine, reprezentantii acesteia solicita acestor primari, dar si celorlalti care intentioneaza sa faca acelasi lucru sa ateste imediat listele de sustinatori si sa devina cu adevarat politicieni in serviciul public, indiferent de parerile lor personale despre campanie.

Totodata, "invitam cetatenii din aceste localitati, care au semnat pentru sustinerea campaniei Oameni noi in politica, sa semneze inca o data alaturi de noi, de data aceasta ca parti vatamate, sesizarile penale".

Amintim ca, in luna septembrie 2018, lideri ai USR, reprezentanti ai societatii civile si fostul premier Dacian Ciolos, lider al Miscarii Romania Impreuna, au demarat campania de strangere de semnaturi pentru reformarea legislatiei electorale sub titlul "Oameni noi in politica".

Campania este sustinuta de 26 de organizatii civice si 4 partide politice: USR, Miscarea Romania Impreuna, PACT si Partidul Oamenilor Liberi.

Citeste si Vedetele se implica in initiativa #OameniNoi: Iata cine a mai semnat

A.D.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#plangeri penale primari Oameni noi, #primari refuzat semnaturi oameni noi , #fara penali