Opozitia a depus la Parlament proiectul de modificare a Constitutiei: Ce prevede si care sunt partidele care au semnat

Luni, 01 Iulie 2019, ora 16:59
7826 citiri
Opozitia a depus la Parlament proiectul de modificare a Constitutiei: Ce prevede si care sunt partidele care au semnat
Foto: captura video Facebook / USR

PNL si USR au anuntat luni ca Opozitia a depus la Parlament propriul proiect de modificare a Constitutiei, in acord cu rezultatele referendumului din 26 mai. Proiectul a fost semnat de toti parlamentarii PNL si USR, aproape toti cei de la PMP si cativa de la Pro Romania, UDMR avand anumite obiectii.

Liderul deputatilor PNL, Raluca Turcan, a precizat ca proiectul "transpune rezultatele referendumului din 26 mai" si este in "acord deplin" cu pactul initiat de presedintele Iohannis la Palatul Cotroceni.

Proiectul vizeaza ca amnistia si gratierea pentru fapte de coruptie sa nu mai fie posibile, nici colectiv, nici individual, a mai spus deputatul PNL.

In plus, "ordonantele de urgenta vor fi diminuate ca abundenta", a mai spus Raluca Turcan, urmand sa creasca numarul institutiilor care pot sa sesizeze Curtea Constitutionala.

Mai mult, in noua Constitutie va fi introdusa "integritatea in functia publica", atat pentru institutiile din Romania, cat si pentru reprezentantii in Parlamentul European, a anuntat aceasta.

"Din acest moment, urmeaza sa fie facut controlul de constitutionalitate de CCR, ceea ce speram sa se intample cat poate de repede, iar in noua sesiune sa aiba loc dezbaterea pe articole", a adaugat deputatul liberal.

Raluca Turcan a precizat ca un proiect de revizuire a Constitutiei trebuie sa fie votat cu 2/3 atat in Camera Deputatilor, cat si in Senat, iar daca formele rezultate din dezbateri nu coincid, "se face o procedura de mediere in plenul reunit si se voteaza cu 3/4".

Ulterior votului in Parlament se declanseaza referendumul pentru modificarea Constitutiei, iar deputatul PNL si-a exprimat speranta ca acest lucru se va intampla "pana la finele acestui an".

La randul sau, deputatul Dan Barna, presedintele USR, a subliniat faptul ca acesta este doar "primul pas" in ceea ce priveste modificare Constitutiei, fiind avute in vedere "prioritatile din ultimii 2-3 ani".

De asemenea, el s-a aratat multumit ca proiectul depus astazi de Opozitie include si ceea ce a urmarit initiativa cetateneasca "Fara penali in functii publice".

"E un prim pas, Romania are nevoie de o reforma constitutionala mai ampla. Suntem convinsi ca atunci cand vom avea majoritate, fara PSD, vom merge mai departe cu celelalte propuneri, care vorbesc despre o reforma a CCR, confiscare extinsa, reforma statului", a adaugat Dan Barna.

Intrebata de jurnalisti, Raluca Turcan a afirmat ca referendumul pentru revizuirea Constitutiei ar putea fi organizat, daca lucrurile merg bine in Parlament, "odata cu turul intai sau cu turul doi" al alegerilor prezidentiale de la finalul acestui an.

"Sansele ar trebui sa fie mari, pentru ca noi am vazut proiectul schitat de PSD si declaratiile celor de la PSD, iar prevederile sunt incluse in proiectul depus de Opozitie astazi (...)

Au semnat toate partidele de opozitie. Avem semnaturile integral de la PNL si USR, aproape toate de la PMP, cu exceptia unui deputat care e in concediu, si 9 semnaturi de la Pro Romania.

UDMR are un punct de vedere care iese putin din amendamente (...) Ei vor o restrictie mai mare pentru OUG, ceea ce face posibil ca proiectul sa nu treaca de avizul CCR", a mai declarat, printre altele, Raluca Turcan.

Urmareste aici declaratiile celor doi deputati ai Opozitiei:

Citeste mai multe despre:

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#proiect Opozitie revizuire Constitutie, #PNL USR revizuire Constitutie , #constitutie