Motiunea ca un vaccin. Ce intelegem noi de aici?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 18 Iunie 2019, ora 07:53
14305 citiri
Motiunea ca un vaccin. Ce intelegem noi de aici?

Sansele ca motiunea de cenzura sa treaca sunt mici, cat timp PSD si ALDE isi vor tine parlamentarii in banci sau chiar ii vor scoate din sala in momentul votului. Este deja un model consacrat transpartinic.

In aceste conditii, este putin probabil ca numaratoarea bilelor sa aduca surprize. Doar transferuri anterioare, negociate la sange si cu pret mare, ar fi putut asigura victoria, iar ele nu exista in numar suficient.

Si adevarul e ca nu stiu daca cineva chiar si-a dorit sa treaca motiunea, dincolo de toate declaratiile inflacarate care se dau de ceasul mortii.

PNL, ca sa guverneze minoritar si sa deconteze toate promisiunile aberante ale PSD? De altfel, inteleg ca presupusa lista de guvern sifonata strategic pe surse e o gluma. Cu unii dintre cei avansati ca potentiali ministri nici macar nu s-a vorbit si au fost asezati acolo ca sa dea bine la popor.

USR, ca sa fie presat sa intre intr-o guvernare care nu poate decat s-o coste electoral, iar daca refuza sa fie acuzat de lasitate? Deocamdata in Alianta 2020 este razboi pe fata pentru prezidentiale. Numai o guvernare pestrita, cu liberali, ALDE, Ponta si PMP de-a valma le lipseste in gestionarea unui val pentru care nu erau pregatiti.

Klaus Iohannis, ca sa-si piarda pana si ultimul adversar in campanie? Domnia sa a livrat deja cutia goala a realizarilor zilei de 26 mai, adica un pact schiop pentru ca din el lipsesc teme cu validare publica egala cu a referendumului sau, ma refer la Parlament unicameral cu 300 de parlamentari si "fara penali", dar si un pact fara efecte juridice.

Pactul a fost doar o poza care sa dea iluzia ca votul din 26 mai chiar a schimbat ceva in plan intern, dupa cum s-a promis, cand, de fapt, nici macar nu putea sa fie asa. Singura schimbare a venit din condamnarea lui Liviu Dragnea, adica de la justitie.

Este o mare prostie sa credem ca aceasta sentinta are legatura cu rezultatul votului. Eu am convingerea ca judecatorii erau gata sa pronunte sentinta chiar mai devreme de 27 mai si nu ma bazez pe cine stie ce informatii secrete, ci pe rapiditatea cu care au incheiat deliberalile in ziua fixata pentru pronuntare, dar nu au vrut sa interfereze cu alegerile si bine au facut.

Si achitarea, si condamnarea lui Dragnea ar fi putut scadea major prezenta la vot, din deznadejde sau, dimpotriva, din relaxare. Asadar, e foarte bine ca justitia nu s-a amestecat si e o ticalosie ca, in schimb, sa fie amestecata cu rezultatul electoral.

Deci, pragmatic vorbind, respingerea motiunii este un avantaj tactic pentru Opozitie. PNL si USR-PLUS raman in Opozitie, cea mai avantajoasa pozitie pentru alegeri, cu atat mai mult cu cat la Palatul Victoria ramane o guvernare Dancila a unui PSD condus de Viorica Dancila.

PSD ramane agatat de o guvernare care il va distruge, dar de care nu se poate desprinde din cauza groazei ca ar putea urma o lunga perioada de opozitie. Iar Pro Romania va ramane in pozitia de balama, utila, dar fara potentialul urias de umflare cu pesedisti pe care i l-ar fi dat intrarea la guvernare si care l-ar fi transformat intr-un pericol electoral cu mult mai mare decat va mai reprezenta, probabil, PSD - Dancila anul viitor.

Trebuie inteles, cu realism si ratiune, ca rezultatul unor parlamentare nu poate fi intors legitim decat de rezultatul altor parlamentare. Deci poporul trebuie sa schimbe ceea ce tot el a decis.

Ce se intampla intre, mai ales pe o configuratie ca aceea de acum, presupune traseism, cumparare om cu om, deci un pret care inevitabil se razbuna.

In 2012, motiunea a trecut dupa o asemenea operatiune de racolare condusa de Victor Ponta. Cei implicati atunci spun ca s-ar fi cerut si promis in schimbul votului ce nici cu gandul nu gandesti de la functii, la covoare. Si atunci, sa nu uitam, premierul era din afara PDL si a avut proasta inspiratie de a-i trata cu raceala, pe alocuri superioritate, pe liderii democrat-liberali.

Deci cei care au batut palma, in secret, nu si-au tradat chiar propriul premier.

Ar fi fost obligatia liderilor politici sa explice inca din campanie, atunci cand au ridicat asteptarea la cer si au facut din daramarea Guvernului o miza a euroalegerilor, care este costul real al acestei miscari.

Aceasta gonflare preelectorala a asteptarilor se va lasa cu o dezmagire care sper sa fuctioneze si ca vaccin: credeti numai ceea ce e fezabil si intotdeauna ganditi-va la costul din fiecare promisiune, indiferent de natura ei!

PSD si guvernarea in epoca Dancila vor oferi destule motive de stergere a acestei dezamagiri printr-o enervare si mai mare. Daca vom intra in luna august cu Carmen Dan la Interne si Teodor Melescanu la Externe, furia va primi combustibil sa arda si sa se amplifice in continuare.

Ceea ce ma ingrijoreaza insa este ca nici electoratul nu pare sa ceara mai mult realism, mai multa seriozitate. De cateva zile principalul subiect de dezbatere de pe Facebook este prezenta la Antena 3 sau boicotarea acesteia, motivata mai filosofic si savant sau mai aproape de placuta suedeza.

Daca asta a ajuns sa fie problema esentiala in prag de motiune, in an electoral, cand SS continua sa casapeasca magistrati si sa scape infractori, cand partidele invingatoare in alegeri se dovedesc fara strategie, cand economia gafaie si apar semne ca ar putea sa crape, atunci nu vad vreun motiv pentru ca actuala clasa politica sa se simta obligata la o imbunatatire de substanta.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#motiune de cenzura guvern Dancila , #motiune cenzura