Minunea cea fara de moaste

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 30 Octombrie 2019, ora 09:11
35288 citiri
Minunea cea fara de moaste

Prima zi de audieri a ministrilor propusi de Ludovic Orban mi-a adus aminte de filmele cu karate din copilarie. Ma intrebam la vremea aceea cum de actorii/cascadorii pot incasa atat de multa bataie fara sa li se intample nimic.

Apoi, mi s-a explicat ca nu prea e bataie, de fapt, ca e un fel de balet, in care fiecare isi face miscarile conform coregrafiei, iar filmarea din unghiurile potrivite plus niste icnete creeaza aparenta de mortal combat.

PNL si PSD s-au luptat atat de tare incat, ce sa vezi?, toate propunerile de ministri, cu o singura exceptie, au luat aviz pozitiv, desi PSD le promitea iadul pe pamant.

Da, a luat aviz pozitiv pana si dl acela care a sarit de la OTV la Ministerul Culturii si care are dificultati in a pronunta cuvintele mai grele, chiar si atunci cand le citeste de pe foi pline de penibile platitudini. Doar 5 voturi impotriva a luat domul de la OTV. Au primit aviz si cei pentru care a raspuns dl Orban, caruia i s-a dat respectuos cuvantul de cate ori l-a cerut.

Singurul respins a fost dl Citu (nu zdrobitor, ci la egalitate de voturi), dar asta pentru ca omul chiar i-a facut opozitie crancena lui Orlando Teodorovici si a enervat cu adevarat PSD, asa ca avizul i-a fost trantit cu multa, multa ura.

In rest, toti, inclusiv dl de la Cultura, au reusit, se pare, sa ii uimeasca pe pesedisti prin competenta si toti au smuls avizul pozitiv pe care pesedistii si l-au rupt cu durerea cu care si-ar fi rupt o mana, dar, se stie, pesedistii sunt oameni corecti si recunosc valoarea acolo unde este.

Daca ar fi fost o lupta pe bune, niciun ministru nu ar fi luat vreun aviz pozitiv si geniu sa fi fost. Toate audierile ar fi fost precum aceea a dlui Citu.

Coregrafia de film cu karate de serie D nu inseamna ca audierile din prima zi nu au fost pline de informatii valoroase si extrem de relevante.

In primul rand, dl Orban ne-a spus ca e o mare diferenta intre declaratiile publice ale politicienilor si continutul programului de guvernare. Nu ca ne-am fi indoit. In drumul dintre declaratii si program s-au pierdut si alegerea primarilor in doua tururi, si conformarea imediata la raportul MCV, de exemplu. Ce se va mai pierde pe parcurs vom vedea, dar incepem sa intuim.

Dl Citu s-a dus destul de pasnic in comisie, mai ca nu si-a cerut scuze pentru anumite declaratii despre bugetari si a spus ca bugetul pe anul viitor va fi construit pe schita intocmita deja la Ministerul Finantelor. I-auzi! Indiferent daca schita exista sau nu cu adevarat, trebuie sa intelegem ca Guvernul Orban va pastra liniile politicii pesediste? Da, intr-un an electoral, e greu sa te expui acuzatiilor ca tai sau ca nu dai, dar ma intreb in ce directie ne ducem, daca ramanem pe linia Dancila-Teodorovici.

La Interne, dl Vela a reusit sa il faca fericit pe Pavel Abraham in studioul Antenei 3. Si cum sa nu fi asa cand a anuntat ca in cazul dlui Arafat intai va cere o ancheta si abia apoi va lua o decizie.

Eu sunt gata sa pun pariu ca pe dl Arafat il vom gasi in aceeasi pozitie si la viitoarea aniversare Colectiv. Anchetele dureaza mult, trebuie sa fie detaliate, relevante, nu poti sa te grabesti cand vine vorba tocmai despre dl Arafat.

In schimb, dl Vela ne arunca perdeaua de fum a desecretizarii documentelor din MAI privind interventia din 10 august.

Pe de-o parte, nu sunt deloc sigura ca va reusi, avand in vedere ca exista o ancheta penala in curs si tot ce reprezinta proba in dosarul aflat in faza nepublica nu poate fi divulgat. Daca se poate divulga, inseamna ca nu e proba si daca nu e proba inseamna ca nu e relvant. De altfel, dl Vela spune ca, avand certificat ORNISS, a citit documentele secretizate si nu i-au parut spectaculoase. Cred ca are dreptate, dar imaginatia publicului trebuie mentinuta si canalizata in directia convenabila cat dureaza ancheta in cazul Arafat.

Cu exceptia audierii dlui Citu unde, cum spuneam, ura personala era prea mare, atmosfera mi s-a parut extrem de relaxata, "decenta in ciuda adversitatii politice", cum spune Antena 3, unde propunerile de ministri sunt laudate inclusiv de pesedisti. Asta cand mai suntem si in mijlocul campaniei electorale. Minune si mai multe nu!

Si as mai adauga la toate acestea intelegerea scrisa prin care dl Orban se angajeaza in fata UDMR ca nu va exista nicio OUG si nicio asumare de raspundere in mandatul acestui guvern. Deci pentru cei care incercau sa palpaie speranta ca Guvernul se va conforma imediat raportului MCV prin asumare de raspundere, daca prin OUG nu s-ar putea din cauza referendumului lui Iohannis, pot sa-si ia adio. Ori accepta PSD, ALDE si UDMR sa schimbe ce au stricat, ori asa ne prinde si viitorul raport MCV.

Cat despre OUG, ma intreb cum va face dl Orban rectificarea bugetara. Ca sa nu mai vorbim de o situatie de reala urgenta, care sa impuna o ordonanta de urgenta. Ea exista in Constitutie cu un rol bine stabilit, dincolo de abuzurile pe care toate guvernele le-au comis in acest domeniu.

Mi se pare absolut iresponsabil sa avansezi un asemenea angajament, de a te lipsi de un instrument al guvernarii menit tocmai situatiilor de urgenta, in loc sa promiti ca il vei folosi doar in scopul constitutional bine definit.

Stiti ce e asta? Angajamentul public al viitorului, nu am nicio indoiala, premier Orban ca nu va schimba nimic din ceea ce PSD, ALDE, UDMR nu vor sa fie schimbat. Ciolos 2? Nu. Guvernul Ciolos macar a mai incercat pe ici, pe colo reforme, ca n-au prea rezistat, ca nu au fost acolo unde trebuia cel mai tare, de exemplu, in privinta alegerii primarilor, e o alta discutie.

Dl Orban asigura public din prima ca nici nu va incerca sa corecteze nimic din ceea ce a facut fosta majoritate. Fosta? De aceea, nu ma indoiesc ca Guvernul Orban va trece, luni sau dupa primul tur, dupa cum va fi asigurata propulsarea dnei Dancila in turul al doilea, conditie sine qua non pentru supravietuirea PSD.

Cel mai rau nu e ca ne pregatim pentru inca un an ratat. Cel mai rau este ca zilele acestea asistam, unii chiar voiosi, la marea operatiune de salvare a PSD. Si nu e una coordonata de Raed Arafat. Cine nu vrea sa vada asta poate crede in continuare ca se intampla o minune fara de moaste.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#audiere ministri guvern Orban , #politica interna