Lui Dragnea cel mai mult ii pasa la ce ora e avion catre Madagascar. A sapat pana a cazut in groapa Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 19 Septembrie 2018, ora 09:25
43692 citiri
Lui Dragnea cel mai mult ii pasa la ce ora e avion catre Madagascar. A sapat pana a cazut in groapa Interviu
Foto: Facebook/Barbu Mateescu

Ar fi miraculos ca Liviu Dragnea sa supravietuiasca crizei din PSD, dar el nu trebuie subestimat, pentru ca are o capacitate extraordinara de a supravietui. Este slabit, dar deocamdata nu exista o figura in jurul careia sa se grupeze oponentii lui, iar PSD se gandeste daca dupa el va mai pastra puterea, afirma sociologul Barbu Mateescu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Barbu Mateescu a explicat cum PSD a fost preluat, dupa modelul Scornicesti, de filiala Teleorman, dar si un motiv profund pentru care partidul a ajuns intr-o fundatura: "de foarte mult timp, PSD nu mai genereaza intelectual nimic, cu exceptia catorva eforturi punctuale. Nu mai exista intelectuali pesedisti, nu mai exista cineva care sa emita o idee pe o foaie A4 despre ce urmeaza sa se intample in Europa".

Barbu Mateescu s-a referit si la implicatiile referendumului pentru familia traditionala dincolo de validarea si rezultatul lui: "Coalitia pentru Familie devine un actor major in societate si in spatiul politic si nimeni nu pare sa-si dea seama de asta. Cum va folosi CpF faptul ca va avea in spate 4-5 milioane de oameni? Va avea lista la europarlamentare, va avea candidat la prezidentiale? Va face negocieri cu spatiul politic?"

Cum se va termina razboiul din PSD?

Este o situatie atipica, pentru ca Liviu Dragnea este slabit, dar nici nu exista deocamdata o figura in jurul careia sa se grupeze oponentii lui. Dragnea are inca atuuri, nu se stie clar cum ar arata situatia dupa el, daca va fi acelasi guvern, in ce masura vor mai avea control asupra puterii.

Ce efecte are asupra electoratului PSD acest razboi?

Eu cred ca un impact mai mare are pesta porcina. Scrisoarea aceea inca pierduta si opozitia liderilor locali au un impact minor. In schimb, Gabriela Firea este un personaj cu mult mai credibil decat Dragnea in randul electoratului PSD si nu numai. Cred ca batalia din mintea oamenilor este daca sa aiba incredere in Dragnea sau in Firea.

Si cine castiga?

Foarte probabil Gabriela Firea castiga batalia pentru electoratul din Bucuresti, unde oamenii rezoneaza mai mult la mesajul ca ea a vrut sa faca foarte multe lucruri, dar nu a primit resurse de la Guvern.

In restul tarii, e de vazut, s-ar putea ca lucrurile sa fie foarte influentate de pesta porcina care are un impact considerabil.

Cum e, totusi, posibil ca Firea sa isi mentina imaginea in Bucuresti si sa crezi tot ce spune acum despre privarea de fonduri in conditiile in care raman o multime de alte lucruri care ii descalifica mandatul?

Demografic, Bucurestiul s-a schimbat si primul semnal al acestei schimbari a fost in urma cu 10 ani cand Sorin Oprescu a castigat primaria. E un oras destul de imbatranit, in care au un impact colosal oamenii veniti la munca in industrie in anii dinaintea caderii comunismului si ale caror asteptari in privinta Bucurestiului Gabriela Firea le indeplineste foarte bine.

Vorbim despre un public care nu prea conduce masina, nu a avut si nu are o expunere larga la orasele occidentale, deci se multumeste cu putin. Pentru ei multe probleme nu se vad sau sunt normale, este normal sa mai fie o pana de curent, sa fie aglomeratie. Cu publicul acesta vorbeste Gabriela Firea.

Asadar, pentru un Dragnea intrat pe tobogan, mai exista cale de intoarcere la puterea absoluta?

Ar fi absolut miraculos, dar el are o capacitate extraordinara de a supravietui si este un negociator foarte bun in interiorul partidului, nu trebuie subestimat.

Liviu Dragnea este angrenat in foarte multe proiecte in acealasi timp si unul dintre lucrurile care au starnit aceasta emotie este capacitatea lui redusa de a manageria toate proiectele in care este implicat.

Suntem intr-o situatie foarte complexa, nu mai e ca in Romania anilor '80, acum "tovarasul" trebuie sa se descurce cu o multime de variabile interne si externe si nu poate sa le duca pana la capat bine pe toate. Sunt esecuri, sunt intarzieri, sunt o multime de proiecte abandonate in coma in aceasta guvernare. Rezultatele nu sunt senzationale.

Un dictator are nevoie de o infrastructura birocratica, una care sa-l asculte, ceea ce Dragnea nu prea are.

Va dau un exemplu: incidentul cu manualul unic de geografie care a mutat Turnu Magurele din Teleorman in alt judet. Faptul ca un om care a jignit Teleormanul nu a fost dat afara imediat reprezinta un esec in sistem.

Sau daca plangerea la DIICOT pentru tentativa de lovitura de stat ar fi fost a Jandarmeriei ca institutie, nu doar a fostului ei sef Cucos, ar fi insemnat un stupefiant pariu pe Dragnea, de asteptat doar de la Carmen Dan si cativa oameni din Teleorman. Dar iata ca Jandarmeria, pana la urma, nu a reactionat cum a vrut Liviu Dragnea, ceea ce e un semnal bun.

Nici pe 10 august Jandarmeria nu a reactionat cum a vrut Dragnea?

Institutia a esuat masiv in a servi PSD. Daca 10 august era vreo mare victorie, ea era imediat asumata politic. Era batalie pe revendicarea succesului. Cand colo, asistam la o pasare a responsabilitatii.

Mai mult, daca ar fi fost un plan al PSD bine pus la punct, dupa 10 august ar fi urmat o actiune, o initiativa care sa fructifice cele intamplate conform planului. Lipsa unei asemenea actiuni de valorificare a celor intamplate pe 10 august arata ca fie nu a fost un plan, fie el s-a dezagregat.

Plan sa ce?

Asta vom afla imediat dupa ce dispare Dragnea.

Ce a produs 10 august?

Reactia Gabrielei Firea. Este un om atent cu imaginea, din cate stiu lucreaza cu o echipa de consultanti grijulie, cel mai probabil a comandat un sondaj de opinie in Bucuresti pentru a vedea perceptia asupra celor intamplate in august. Faptul ca ea a ridicat vocea a creat acest curent de opozite fata de Dragnea in partid.

Gabriela Firea nu e simpatizata de liderii judeteni, ei nu s-au coagulat in spatele ei, dar ea a creat o bresa prin care au navalit multe nemultumiri de toate felurile. Rebeliunea Gabrielei Firea l-a pus pe Liviu Dragnea intr-o situatie foarte dificila, pentru ca el nu o poate da afara din partid decat cu pretul unei pierderi imense.

Dupa primarul Iasului, daca-l dai afara si pe cel al Bucurestiului, din primele 10 orase ale Romaniei ramai doar cu primaria Constantei. Dar si sa o accepte pe Gabriela Firea este jenant.

A fost 10 august un punct de inflexiune in societatea romaneasca?

Evenimente de genul acesta se sedimenteaza in timp. Probabil un prim indiciu il vom avea la europarlamentare.

10 august a schimbat cumva relatia dintre multi cetateni si stat. PSD s-a temut si s-a ferit cat a putut 28 de ani de folosirea violentei stradale. A fost mereu calcaiul lui Ahile pentru ei. Si iata ca PSD a avut curajul sau inconstienta sa ajunga in acest punct. Folosirea violentei impotriva cetatenilor ar putea conta foarte mult.

Am avut curiozitatea sa compar discursul lui Ceausescu din seara de 20 decembrie 1989 si discursul lui Dragnea de dupa 10 august. Sunt identice, cu exceptia faptului ca Ceausescu se referea la Armata, iar Dragnea la Jandarmerie.

Dragnea nu e un accident. Senzational este faptul ca stapaneste partidul in mod dictatorial cum nu a facut-o nici macar Ion Iliescu, ce sa mai vorbim de Nastase, Geoana sau Ponta?

Partidul iubeste autoritatea, dar nu iubeste dictatorii. Dragnea a exclus foarte multi oameni din partid, a marginalizat oameni care au lucruri de spus, cel mai bun analist al situatiei actuale in partid este, in mod ironic, Adrian Nastase, care scrie lucruri interesante si in buna masura corecte, dar pe care nimeni nu le citeste.

Dragnea a sapat in jurul lui si pana la urma a cazut si el in aceasta groapa. Din cauza acestor lucruri si a unor aspecte care tin de relatia dintre PSD si societate partidul merge inapoi in timp.

Mesajele lor sunt din '90-92, nu tin pasul cu Romania, dar exista o parte din tara pentru care viteza schimbarilor este foarte mare, ceea ce creeaza tensiuni in societate. Elasticul se tot intinde, iar PSD pare tot mai departe de oamenii conectati la Vest, dar pierde si contactul cu zona de mijloc.

Si cum se explica acest regres inclusiv in raport cu epoca Nastase?

De foarte mult timp PSD nu mai genereaza intelectual nimic, cu exceptia catorva eforturi punctuale. Nu mai exista intelectuali pesedisti, nu mai exista cineva care sa emita o idee pe o foaie A4 despre ce urmeaza sa se intample in Europa.

Reactiile comunicatorilor PSD se refera strict la ce se intampla acum, astazi. Se mai incearca din cand in cand cate un plan pentru autostrazi sau mai stiu eu ce, dar nici oamenii care il expun nu mai cred in el. Asa e cand nu ai o infrastructura intelectuala.

In plus, acest partid a fost preluat, dupa modelul Scornicesti, de o filiala, nu cea mai puternica, ci doar cu o buna prezenta la vot - Teleorman. Si foarte tarziu s-a cracnit impotriva problemelor, a guvernarii proaste, a distrugerii brandului partidului.

PSD a devenit rudimentar in relatia cu societatea si nu ma refer aici doar la oponenti. Exista resurse colosale ale acestei tari pe care partidul nu le-a folosit. Nu are legatura cu mediul academic. Exista diferite ONG-uri fara simpatii politice, de care PSD nici macar nu are habar. De cand nu a mai avut PSD o dezbatere publica, o discutie cu oameni din afara partidului? Se duc strict in studiouri de televiziune unde totul este aranjat pentru ei.

PSD s-a etanseizat si pierde foarte mult din asta, a tras granita intre el si societate, iar chestiunea asta a facut rau si guvernarii si electoral. S-a faramitat o anumita relationare cu societatea pe care PSD a avut-o in primii ani de existenta.

Ne indreptam spre referendumul pentru familia traditionala. La ce prezenta sa ne asteptam?

Depinde de niste factori care inca nu sunt evidenti. E aproape cert ca vor veni 3, poate 4 milioane de persoane. Ce vine peste reprezinta mobilizarea multor segmente, de la partide politice la BOR.

Castiga timp Liviu Dragnea cu acest referendum?

Daca nu era aceasta criza interna, cred ca ar fi fost prezentat ca o validare prin vot. Dar nu stiu cat ii mai pasa lui Dragnea de asta, cred ca mai mult ii pasa la ce ora e avion catre Madagascar. Este inca o linie de actiune deschisa de Dragnea careia nu stiu daca ii mai poate dedica energie, alaturi de guvernare, lupta cu Firea, negocierile de fel si chip, lupta cu statul paralel, prezentele media, viata sociala si privata, somn etc

Nici partidele, nici Coalitia pentru Familie (CpF) nu cred ca sunt fericite cu acest referendum. Ei ar fi vrut ca discutia sa fie si mai mult intarziata, astfel incat referendumul sa aiba loc odata cu primul tur al prezidentialelor. Nimanui nu i-a picat bine acest referendum. E un cartof fierbinte cu care nimeni nu stie sa jongleze.

Dar de ce s-au precipitat?

Poate fi o trambulina pentru europarlamentare sau Liviu Dragnea isi dorea sa intre in anul electoral 2019 cu un zambet al victoriei si validarii pe fata.

Cum va arata Romania de dupa referendum?

Eu nu ma gandesc atat de mult la modificarea constitutionala propriu-zisa. Daca numarul de voturi va fi mare, poate nu cel necesar pentru validare, dar 5,2 milioane sa zicem, oare ce se va intampla cu partidele politice? Pentru ca PSD a obtinut la parlamentare 3,2 milioane, iar PNL 1,4 milioane.

Cum va folosi CpF faptul ca va avea in spate 4-5 milioane de oameni? Va avea lista la europarlamentare, va avea candidat la prezidentiale? Va face negocieri cu spatiul politic? Vom avea primari cu stampila "validat CpF"?

Deci am putea avea o lansare politica a CpF, coalitie care poarta o stampila estica?

Devine un actor major in societate si in spatiul politic si nimeni nu pare sa-si dea seama de asta. Referendumul creeaza notorietate si credibilitate. Pentru ce? Pentru alte alegeri, pentru alte initiative?

Deci mai important decat validarea referendumului va fi impactul asupra spatiului politic daca la vot vor veni foarte multi oameni, chiar daca poate insuficienti pentru validare.

Noi, ca tara, suntem ca intr-un tren care pentru unii are viteza prea mica, pentru altii prea mare. Dar toti suntem in el si e dezbatere intensa daca mecanicul trebuie facut sa acceleze sau sa incetineasca. Iar discutia privind referendumul evidentiaza asta. Nu este o discutie despre crestinim, religie si credinta. S-a dus rapid catre drepturi si trenduri internationale.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#referendum familie traditionala, #Dragnea Firea PSD , #politica interna