Deputatii au adoptat si ultimele doua Legi ale Justitiei, cand toata Romania era cu ochii pe rege - filmul unei zile negre de 13

Miercuri, 13 Decembrie 2017, ora 21:06
54667 citiri
Deputatii au adoptat si ultimele doua Legi ale Justitiei, cand toata Romania era cu ochii pe rege - filmul unei zile negre de 13
Foto: Facebook / Camera Deputatilor

Inca o zi neagra in Parlamentul Romaniei. Deputatii au profitat ca atentia intregii tari a fost azi atintita asupra regelui Mihai, care s-a intors pentru ultima data in Romania, si au votat si celelalte doua legi privind Justitia - 304/2004 referitoare la organizarea judiciara si 317/2004 privind functionarea CSM.

Au fost voturi 177 pentru si 79 impotriva la Legea 304 si 177 voturi pentru si 78 impotriva la Legea 317, intr-o sedinta de plen ce a durat aproape 11 ore.

Camera Deputatilor este prima camera sesizata, astfel ca cele doua legi urmeaza sa ajunga la Senat pentru votul final. Cel mai probabil, acest lucru se va intampla luni, in acelasi timp cu Legea 304, privind Statutul magistratilor, prima din pachetul Legilor Justitiei. Amintim ca aceasta a primit deja votul deputatilor, luni, pe furis si in viteza.

Toate cele trei legi au fost adoptate, in ciuda unor critici vehemente venite din multe directii: Opozitie, zecile de mii de romani iesiti in strada, magistrati, experti ai Comisiei Europene, numerosi ambasadori straini.

Pe parlamentarii Puterii nu i-a facut sa dea inapoi nici faptul ca Grupul de state impotriva coruptiei (GRECO) din cadrul Consiliului Europei a decis sa ceara Romaniei sa prezinte informatii in legatura cu modificarile la Legile Justitiei, care sa fie analizate la reuniunea din martie, decizie fara precedent a grupului.

Tot azi, Camera Deputatilor a adoptat si legea de aprobare a ordonantei care prevede introducerea sistemului Split TVA. Legea a primit 163 de voturi "pentru" si 95 "impotriva".

OUG trecuse saptamana trecuta de Senat, iar Camera era for decizional, asa ca acum legea merge la promulgare la presedintele Klaus Iohannis.

De remarcat este insa ca, pe tot parcursul zilei, televiziunile de stiri au relatat doar evenimentele care au avut legatura cu aducerea regelui Mihai in tara.

Au fost date foarte putine detalii despre ceea ce se intampla in Parlament, si acelea cu intarziere. Nici macar momentul in care cele doua Legi ale Justitiei au primit votul final in Camera Deputatilor nu a fost relatat.

Ziare.com a transmis principalele momente si declaratii in format LIVE text:

21:06 - A fost votata si Legea 317/2004, privind functionarea CSM, cu 177 voturi pentru, 78 impotriva. Un deputat nu a votat. Si-au exprimat votul 257 de deputati.

20:40 - Microfonul a fost recuperat, votul nominal pe Legea 317 continua.

20:38 - Deputatii Opozitiei fac scandal. S-au ridicat din banci si unul dintre ei a luat microfonul secretarului de sedinta care citeste numele parlamentarilor pentru vot.

20:37 - A inceput votul pentru Legea 317/2004, privind CSM.

20:35 - Legea 304/2004, privind organizarea judiciara a fost adoptata de Camera Deputatilor cu 177 voturi pentru, 79 impotriva. Un deputat nu a votat. In sala au fost prezenti 257 de alesi.

20:05 - A inceput votul pentru Legea privind organizarea judiciara.

19:52 - S-a votat si proiectul de Lege pentru aprobarea ordonantei de urgenta a Guvernului nr.70/2017 privind modificarea si completarea Legii nr.160/1998 pentru organizarea si exercitarea profesiunii de medic veterinar. Au fost 152 voturi pentru si 110 impotriva.

19:50 - Proiectul de lege pentru aprobarea ordonantei de urgenta a Guvernului nr.38/2017 privind modificarea si completarea Legii educatiei fizice si sportului nr.69/2000 a fost votat in unanimitate.

19:48 - Opozitia acuza ca "PSD a pus o povara pe tot ceea ce inseamna mediul privat".

19:44 - A fost adoptat si proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr.23/2017 privind plata defalcata a TVA. Au fost 163 pentru si 95 impotriva. Camera Deputatilor este camera decizionala.

19:42 - Se incepe cu proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in cadrul fiscal-bugetar pe anul 2018. Proiectul a fost adoptat cu 170 voturi pentru si 81 impotriva.

19:38 - Pauza a luat sfarsit, incepe votul final. Sistemele de vot electronic nu au fost reparate, astfel ca votul final pe Legile Justitiei va fi nominal. La celelalte proiecte votul va fi prin ridicare de maini.

19:18 - S-au incheiat dezbaterile si pe acest proiect. S-a luat o pauza de 15 minute, iar apoi urmeaza votul final pe legile dezbatute in cursul zilei de azi.

19:11 - Se mai dezbate un proiect de lege privind majorarea salariilor celor care nu au avut cresteri in acest an.

19:10 - S-au incheiat si dezbaterea si votul pe articole la Legea 317/2004.

18:52 - La fel ca la Legea 303, privind organizarea judiciara, si la Legea 317 votul pe articole se face la foc automat.

18:25 - S-au terminat dezbaterile, s-a trecut la votul pe articole.

17:57 - Deputatul PSD Nicolae Bacalbasa: "Permiteti-i prostului Bacalbasa sa explice ce se petrece aici in aceasta clipa. Si ca sa intelegem ce se petrece aici, dati-mi voie sa omagiez clarviziunea si curajul din acest weekend a presedintelui SUA, Donald Trump, care a dezvaluit reteaua de paianjen interntionala a banditismului numit hastag rezist. Vedem aici zbaterile viperelor unui sistem ocult si ultimile bale sangeroase ale Monicai Macovei si banditismului ei din justitie. Fratilor, va felicit pentru curaj si clariviziune, dati-i inainte!".

17:53 - Catalin Predoiu, deputat PNL: "La aceasta lege ati votat 18 articole pe ora. Asta nu e legiferare, e vandalizare. Nu aveati timp sa cititi aceasta lege. Totul a pornit de la un vis al domnului Toader: sa ia Inspectia Judiciara. Ceea ce faceti azi este o prostie."

17:42 - S-au votat timpii pentru dezbaterile generale, fiind la fel ca la Legea 303: 5 minute pentru fiecare grup parlamentar, 2 minute pentru neafiliati, iar pentru amendamente s-au alocat 30 de minute.

17:40 - Florin Iordache citeste raportul proiectului de lege.

17:32 - Incep dezbaterile la Legea 317/2004 privind organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii, a treia din pachetul Legilor Justitiei.

17:31 - Dezbaterea si votul pe articole la Legea 304/2004 s-au incheiat. Nu au fost aprobate alte amendamente fata de cele adoptate in comisia speciala.

16:55 - Se voteaza la foc automat, prin ridicare de mana.

"Cine este pentru? 164. Impotriva? 48. Abtineri? 23. Colegi care nu opteaza? Adoptat!", anunta rand pe rand Gabriel Vlase.

Un deputat al Opozitiei vine la microfon: "Prin noul regulament publicat azi in Monitorul Oficial ati eliminat votul pe articole. Ati scris o procedura proasta, macar respectati-o. Asta era un articol fara amendamente", a sustinut reprezentantul Opozitiei.

"A-ncercat si el", a replicat presedintele de sedinta, mergand mai departe cu votul pe articole.

16:30 - Timpul alocat pentru dezbaterea amendamentelor s-a terminat si se trece la votul lor.

15:47 - Se reia sedinta. Gabriel Vlase anunta ca sistemul electronic de vot nu functioneaza, astfel ca, in cazul in care nu se remediaza pana la votul final, acesta se va face prin apel nominal.

15:40 - Liderul eurodeputatilor social-democrati romani, Viorica Dancila, sustine intr-un comunicat ca modificarea Regulamentului Camerei Deputatilor introduce prevederi similare Regulamentului de Procedura al Parlamentului European, care au menirea de a da cursivitate procesului legislativ, informeaza News.ro.

15:25 - Deputatul USR Stelian Ion scrie pe Facebook ca a aflat ca maine, de la ora 11:00, in Comisia Iordache se vor macelari Codul Penal si Codul de Procedura Penala.

15:00 - S-a luat o pauza de 20 de minute.

14:48 - Deputatul Robert Turcescu anunta ca "PMP se retrage de la simulacrul de vot privind Legile Justitiei".

14:43 - S-au incheiat dezbaterile generale, incep cele pe amendamente si articole.

14:34 - Intervine in cadrul dezbaterilor si presedintele comisiei speciale, Florin Iordache.

"Am intervenit pentru ca s-au spus foarte multe neadevaruri. Ne dorim o justitie independenta si, de aceea, am facut aceasta comisie speciala. Ce ne dorim noi este o reala depolitizare. A existat o dezbatere reala, veti putea sa contestati aceste legi. Noi vom demonstra ca avem dreptate.

Am participat si la elaborarea celor patru Coduri si printr-o dezbatere reala am luat cea mai buna decizie. Va deranjeaza ca am stabilit un termen maximal pentru hotararile judecatoresti? Va deranjeaza ca vrem sa avem niste judecatori independenti?", a spus Iordache.

Foto: Captura Privesc.eu

14:27 - Stelian Ion, deputat USR, spune ca cei de la Putere nu au reusit in ianuarie sa isi realizeze cea mai apriga dorinta si incearca asta acum.

"Dorinta cea mai apriga pe care ati avut-o in ianuarie nu s-a putut realiza prin OUG si ati ajuns sa dati aparenta unei asa-zise dezbateri parlamentare. 6 mii de magistrati spun NU acestui proiect, CSM spune NU, Comisia Europeana spune NU, GRECO a spus foarte clar ca vor sa vada aceste proiecte pentru ca sunt ingrijorati", a spus deputatul.

14:22 - Din partea grupului parlamentar PNL a luat cuvantul deputatul Catalin Predoiu. Acesta acuza faptul ca ministrul Justitiei, Tudorel Toader, nu e prezent la dezbateri.

"Faptul ca ministrul Justitiei nu este azi aici sa isi asume ceea ce urmeaza sa votati spune multe. Vreau sa va transmit un mesaj. Este ceva ce nu veti putea modifica: spiritul de independenta al magistratilor", a spus el.

14:17 - S-au votat timpii pentru dezbaterile generale: 5 minute pentru fiecare grup parlamentar, 2 minute pentru neafiliati, iar pentru amendamente s-au alocat 30 de minute.

14:11 - In replica, Iordache spune ca deputatul PSD a fost desemnat de el sa citeasca raportul.

14:10 - Deputatul PSD Gilia Claudia a citit raportul, iar USR a contestat afirmand ca acest lucru trebuia facut de presedintele Comisiei, Florin Iordache.

14:08 - Deputatul PNL Ioan Cupsa a solicitat retrimieterea la Comisia Iordache a raportului pe Legile Justitiei pentru ca, afirma el, exista neclaritati si necorelari de texte, precum si prevederi neconstitutionale. Plenul a respins prin vot cererea.

14:07 - Au inceput dezbaterile la Legile Justitiei. S-a inceput cu Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciara.

14:06 - Grupul parlamentar PNL cere o pauza de 30 de minute inainte de dezbaterea Legilor Justitiei. Se spune votului, insa este respinsa.

14:03 - Plenul dezbate acum proiectul de Lege privind aprobarea OUG nr.47/2017 pentru prorogarea unui termen si pentru modificarea art.13 alin. (1) lit.b) din Legea nr.232/2016 privind industria nationala de aparare.

13:20 - Se dezbate acum proiectul de Lege privind aprobarea OUG nr.71/2017 pentru modificarea si completarea ordonantei Guvernului nr.42/2004 privind organizarea activitatii sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor.

13:15 - Raluca Turcan anunta ca modificarile Regulamentului Camerei Deputatilor au fost publicate in Monitorul Oficial. Astfel, Legile Justitiei pot fi votate acum rapid de catre PSD, ALDE si UDMR.

13:09 - Vicepresedintele Florin Iordache preia presedintia sedintei de plen.

Grupul PNL propune retrimiterea la comisie a propunerii legislative privind Educatia Fizica. Propunerea e respinsa prin vot.

Se trece la un alt punct de pe ordinea de zi - un proiect ce vizeaza validarea mandatelor alesilor locali.

12:52 - Proiectul merge la vot final.

Se continua cu celelalte proiecte de pe ordinea de zi. O ordonanta care vizeaza educatia fizica in scoli este trecuta ca fiind in procedura de urgenta, asa ca fiecare grup are dreptul la o singura interventie de la microfon, precizeaza presedintele de sedinta.

12:37 - Deputatul PNL Bogdan Hutuca spune ca plata defalcata a TVA "este una dintre cele mai mari aberatii fiscale de la taxa pe stalp".

12:33 - Opozitia anunta ca va vota impotriva Split TVA.

12:20 - Este dezbatut acum proiectul de Lege pentru aprobarea OUG nr.23/2017 privind plata defalcata a TVA.

12:09 - Eugen Nicolicea a luat cuvantul pentru a explica modificarea regulamentului, dar este fluierat din nou de deputatii USR.

12:08 - Deputatul USR Lucian Stanciu Viziteu si-a pus o cruce rosie pe gura si a acuzat PSD de comportament dictatorial.

12:05 - Deputatul PNL Raluca Turcan: "Azi, PSD, ALDE si UDMR au creat cadrul ca un grup de interese cu comportament infractional sa decida dupa bunul plan pentru a-si salva pielea de propriile dosare in fata Justitiei".

12:04 - Regulamentul Camerei Deputatilor a fost modificat. Au existat 176 voturi pentru, 88 impotriva, 3 abtineri, iar un deputat nu a votat. In sala sunt prezenti 268 de deputati. Astfel, in urma acestei modificari, timpii de dezbatere a unui act normativ in acest for au fost redusi semnificativ.

Foto: Captura Privesc.eu

11:59 - Se supune la vot solicitarea Ralucai Turcan, insa este respinsa. Asadar, votul va fi electronic.

11:58 - Raluca Turcan solicita ca votul final sa fie dat prin apel nominal.

11:40 - Sedinta de plen s-a suspendat pentru 5 minute. La ora 11.45 se va da votul final pe modificarea Regulamentului Camerei Deputatilor.

11:34 - A luat cuvantul Eugen Nicolicea, din sala se aud fluieraturi.

11:22 - Gabriel Vlase ii taie microfonul, dar apoi este lasat sa isi continue discursul.

11:21 - Catalin Drula, deputat USR: "Hai sa nu ne mai dam dupa deget. V-ati enervat ca ati stat 11 ore saptamana trecuta si dati in cap procedurii".

11:12 - "Acest regulament este in vigoare de 23 de ani. Sunt convins, si nu o spun cu ironie, ca foarte multi dintre cei care se afla in sala nu stiu despre ce este vorba.

In regulament se scrie ca modificarile trebuie distribuite deputatilor cu cel putin 3 zile inainte de vot. L-ati dat in urgenta. Nu inteleg care este urgenta. Doamnelor si domnilor deputati, nu votati ca oile lui Daea!", a declarat deputatul PMP Robert Turcescu.

11:04 - Incepe votul pentru modificarea regulamentului Camerei Deputatilor.

10:55 - Raluca Turcan cere schimbarea ordinii de zi, astfel incat TVA Split sa fie mutata la inceput, ca sa se poata dezbate "lejer, serios, temeinic", inainte de modificarea regulamentului prin care nu se vor mai vota amendamente.

Presedintele de sedinta ii spune ca s-a votat deja ordinea de zi. "Plenul e suveran, a decis o data acest lucru", spune el, refuzand sa supuna la vot cererea liderului deputatilor PNL.

10:53 - Corneliu Bichinet (PMP) -"Articolul invocat de mine tine de bunul simt", spune el referindu-se la Raluca Turcan.

"Nu te nasti femeie, devii. Nu te nasti politician, devii. Doamna Turcan vine spre microfon ca vrea sa fie privita. Am privit-o, dar dincolo de asta nu am inteles nimic. Va rog sa stopati ca in Parlament sa se instaleze anarhia. Saptamana trecuta cineva a venit cu tignal".

Vlase ii da dreptate si anunta ca reduce numarul de interventii.

10:52 - Cristian Ghinea (USR): "Sunteti pe cale sa schimbati o norma procedurala care dateaza din 1994. Va intreb daca va simtiti bine in pielea dvs?"

I se taie microfonul inainte sa se pronunte pe procedura.

10:47 - Deputatul PNL Gabriel Andronache reclama noi incalcari ale regulamentului, subliniind ca pe ordinea de zi exista propuneri cu doua rapoarte. El cere retrimiterea la comisii, conform regulamentului.

In plus, "ordinea de zi nu poate fi completata daca nu exista acordul unanim al liderilor de grup", subliniaza el, "s-a produs un abuz de procedura, in mod evident".

"Plenul este suveran", i-a replicat Vlase.

10:45 - Legea privind liceul din Targu Mures nu are raport inca, de aceea nu poate fi supusa la vot, mai ales ca este un subiect delicat, subliniaza un deputat al Opozitiei. Se cere scoaterea de la vot a tuturor proiectelor care nu au raport, potrivit regulamentului.

I se spune ca plenul s-a pronuntat deja pe ordinea de zi.

10:44 - Deputatul PNL Florin Roman spune ca asistam la o inovatie in Parlament, cu doua voturi finale in aceeasi zi. Roman acuza Puterea ca vrea sa lipeasca scotch pe gura, lipindu-si o bucata pe gura in mod ostentativ.

10:41 - Liderul deputatilor PSD, Ioan Munteanu, anunta modificarea regulamentului Camerei Deputatilor si precizeaza ca azi se voteaza si TVA Split, subliniind si alte modificari ale ordinii de zi, pe care liderii grupurilor Opozitiei le-au respins anterior prin vot, in comitetul liderilor.

Munteanu cere la 11:30 primul vot final, al doilea urmand sa aiba loc dupa epuizarea ordinii de zi.

Propunerile liderului PSD sunt supuse la vot si sunt adoptate cu 175 voturi pentru, 74 impotriva si 3 abtineri. Trece la vot si modificarea ordinii de zi.

10:37 - Vlase ii da replica lui Turcan, spunandu-i ca are o problema de ordin personal cand cere sistarea sedintei in memoria regelui Mihai si o supune la vot. Propunerea e respinsa.

Si a doua propunere pica la vot.

10:35 - Raluca Turcan invoca regulamentul Camerei cerand sistarea sedintei pentru a fi in acord cu ce simt romanii fata de fostul suveran.

A doua propunere pe care o face este sa nu se accepte nicio propunere de modificare a ordinii de zi, cum este cea facuta azi de liderul PSD, in comitetul liderilor. "Astazi, liderii PNL, USR si PMP au fost impotriva modificarii ordinii de zi, tot ce veti face astazi este cu incalcarea regulamentului. Va rog sa supuneti la vot! E nefiresc sa va bateti joc de democratie", spune Turcan.

10:32 - Deputatul PNL Raluca Turcan, liderul de grup, intervine pe procedura, subliniind ca deputatii nu au primit toate documentele. Ea cere un moment de reculegere pentru regele Mihai, dupa care intreaba unde este Liviu Dragnea, presedintele Camerei Deputatilor. I se taie microfonul.

10:31 - Incepe sedinta. Din din 328 de deputati sunt prezenti 231, anunta vicepresedintele Gabriel Vlase, cel care conduce sedinta.

Citeste mai multe despre:

Pe ordinea de zi se mai afla multe alte proiecte, ordonante, dar si o cerere de reexaminare din partea presedintelui Romaniei, referitoare la o ordonanta ce vizeaza impozitarea celor care obtin venituri suplimentare in urma dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale.

Opozitia sustine ca Puterea forteaza cadrul legal in vigoare.

Deputatul PNL Lucian Bode a relatat marti pentru Ziare.com cum i s-a "pus pumnul in gura" Opozitiei in comisia pentru Transporturi si ne-a dezvaluit inca de ieri ca pe ordinea de zi se va afla astazi proiectul ce vizeaza direct UDMR, dar si controversata modificare de regulament care ar urma sa fie rapid publicata in Monitorul Oficial.

La randul sau, deputatul USR Tudor Benga spune ca daca PSD "executa planul" pe care il are, atunci astazi "vom asista la cel mai grav abuz de procedura parlamentara din aceasta legislatura", pentru ca modificarea de regulament propusa a primit raport de respingere in comisie si "in mod normal nu are cum sa iasa adoptata astazi din plen".

"Dar tovarasul Nicolicea este notoriu pentru incalcarea sistematica a regulamentului", a comentat Benga, subliniind "zecile de abuzuri" comise de PSD la dezbaterile de marti din comisii pe marginea legii bugetului.

"Amendamentul, si dreptul de a-l depune, sustine si vota, e printre instrumentele de baza prin care noi va putem reprezenta. Iar PSD-ul e pe cale sa ne reduca drastic acest drept. Vom face tot ceea ce ne sta noua in putinta pentru a opri aceste abuzuri, dar e imperios necesar de inteles ca PSD-ul nu mai joaca de mult in interiorul regulilor", a mai scris deputatul USR.

Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
#plen Camera Deputatilor legile Justitiei, #modificare regulament Camera Deputatilor , #camera deputatilor