Legile Justitiei: Cine vrea sa depuna in Senat amendamente are la dispozitie doua zile si jumatate

Marti, 20 Martie 2018, ora 17:15
2488 citiri
Legile Justitiei: Cine vrea sa depuna in Senat amendamente are la dispozitie doua zile si jumatate
Foto: Arhiva Ziare.com

Amendamentele la Legile Justitiei, adoptate marti intr-un ritm de maraton de Camera Deputatilor, pot fi depuse in Senat pana joi, la ora 15:00, urmand ca lunea viitoare sa se dea raport la aceste proiecte de catre comisia speciala si cel mai posibil sa intre imediat pe ordinea de zi a plenului.

"Am stabilit ca pana joi, la ora 15:00, sa fie depuse amendamente. Ele vor fi colectate toate, transmise membrilor comisiei speciale, pentru ca sa aiba timpul necesar sa le studieze si, luni, am stabilit termen pentru raport.

Daca comisia speciala va da raportul luni, in termen util ele vor fi inscrise pe ordinea de zi a sedintei de luni, daca nu, pe ordinea de zi a sedintei de miercuri, saptamana viitoare", a declarat vicepresedintele Senatului Adrian Tutuianu, marti, la finalul sedintei Biroului Permanent.

El a negat ca majoritatea parlamentara ar fi adoptat in graba aceste acte normative.

"Pe Legile Justitiei discutia s-a purtat numai pe textele care au fost declarate neconstitutionale. Sunt cateva texte care au trebuit modificate expres si cateva care aveau legatura cu textele modificate. In cadrul comisiei ati vazut ca si ieri, si azi s-au facut dezbateri, multe dintre ele au fost adoptate cu unanimitate, este o stare absolut normala, legiferam in mod curent si, daca vreti, eficient", a precizat Tutuianu.

Despre gestul reprezentantilor Opozitiei, respectiv PNL si USR, care au ales sa paraseasca sedinta Biroului Permanent al Senatului, cerand, din nou, un punct de vedere de la Comisia de la Venetia pe Legile Justitiei, senatorul PSD a spus: "Nu a plecat toata Opozitia, reprezentantul PMP a ramas in sala si in felul acesta am avut si cvorum".

Senatorul PNL Mario Oprea, secretar al Senatului, a explicat ca gestul de a parasi sedinta BP vine ca urmare a faptului ca pentru liberali procedura privind aceste legi este foarte importanta.

"Din punctul nostru de vedere, un asemenea demers are o importanta foarte mare. Inainte de a se lua o decizie, fie ea si legata de un termen, trebuia sa faca o serie de consultari, incepand cu Comisia de la Venetia. PNL si toata Opozitia au cerut acest lucru, nu s-a intamplat", a spus Oprea.

Totodata, senatorul USR Nicu Falcoi, vicepresedinte al Senatului, a sustinut ca PNL si USR au parasit sedinta pentru ca nu a fost sesizata Comisia de la Venetia.

"Din pacate, de data aceasta, Opozitia nu a fost unita, reprezentantul PMP a ramas si a asigurat cvorum acestui Birou Permanent. Asta este situatia, vom merge mai departe, vom face tot ceea ce tine de noi, astfel incat sa impiedicam, daca se poate, adoptarea acestor modificari ale legilor Justitiei", a afirmat Falcoi.

Intr-o singura dimineata, plenul Camerei Deputatilor a reusit sa voteze toate modificarile aduse celor trei Legi ale Justitiei, in pofida protestului Uniunii Salvati Romania, ai carei deputati au purtat tricouri insciptionate cu mesajul #FaraPenali.

Astfel, Legea pentru modificarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciara a fost adoptata cu 182 de voturi "pentru" si 91 "impotriva".

Legea pentru modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor a fost adoptata cu 190 de voturi "pentru" si 98 "impotriva".

Legea pentru modificarea Legii 317/2004 privind organizarea si functionarea CSM a fost adoptata cu 189 de voturi "pentru" si 101 "impotriva".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Curtea de Apel Cluj a decis joi, 18 aprilie, că fostul primar din Baia Mare Cătălin Cherecheș rămâne în închisoare. Curtea de Apel a respins ca neîntemeiată contestaţia în care...
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
#Senat legile justitiei, #Iordache Tutuianu USR , #Senat