Iohannis retrimite Parlamentului Legea Referendumului

Miercuri, 14 Martie 2018, ora 16:42
3358 citiri
Iohannis retrimite Parlamentului Legea Referendumului
Foto: Arhiva (Administratia Prezidentiala)

Klaus Iohannis a trimis, miercuri, Parlamentului, spre reexaminare, Legea privind organizarea si desfasurarea referendumului, cerand corectarea unor erori care privesc prevederile despre procedura de revizuire a Constitutiei.

Presedintele aminteste ca, prin Decizia nr. 612/2017, Curtea Constitutionala a constatat neconstitutionalitatea unor dispozitii din legea mentionata.

In opinia presedintiei, Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului cuprinde dispozitii care se impun a fi reanalizate de catre Parlament.

Este cazul art. unic pct. 2 din legea transmisa la promulgare, respectiv art. 6 alin. (3), care prevad:

"Proiectul legii constitutionale, adoptat de catre fiecare Camera a Parlamentului sau de catre Camerele reunite in caz de divergenta conform art. 151 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata, se trimite de indata Curtii Constitutionale, care procedeaza potrivit legii. Daca se constata ca initiativa legislativa de revizuire depaseste limitele revizuirii, aceasta se considera nefinalizata si se transmite Parlamentului, procedura urmand a fi reluata."

Ce spune presedintele

"Utilizarea sintagmei proiectul legii constitutionale este improprie si neclara in ceea ce priveste etapa procedurala avuta in vedere. De asemenea, formularea adoptat de fiecare Camera a Parlamentului este una neclara, deoarece permite interpretarea ca proiectul adoptat de fiecare Camera a Parlamentului ar trebui trimis Curtii Constitutionale", spune presedintele.

"Este pusa, asadar, in discutie respectarea principiului legalitatii stabilit la art. 1 alin. (5) din Constitutie in dimensiunea sa referitoare la calitatea legii. Pentru mai multa precizie, ar trebui sa se prevada expres ca instanta constitutionala se pronunta asupra legii adoptate de ambele Camere, nu de fiecare dintre acestea", se explica in documentul Presedintiei.

De asemenea, seful statului argumenteaza ca teza finala a art. 6 alin. (3) nou introdus prevede ca initiativa de revizuire se considera nefinalizata daca depaseste limitele revizuirii.

"In acest sens, utilizarea sintagmei depaseste prin raportare la limitele revizuirii este confuza, intrucat a depasi nu presupune in mod necesar si a incalca limitele revizuirii ori a contraveni acestora", precizeaza seful statului.

Traseul modificarii Legii referendumului

Camera Deputatilor a adoptat, in 22 decembrie 2017, proiectul de modificare a Legii referendumului 3/2000 privind revizuirea Constitutiei.

Proiectul a fost pus in acord cu o decizie de neconstitutionalitate, dupa ce CCR a decis ca data organizarii referendumului de revizuire nu poate fi stabilita prin hotarare de guvern.

Prevederea potrivit careia data organizarii referendumului pentru revizuirea Constitutiei ar urma sa fie stabilita de Guvern nesocoteste competentele constitutionale conferite Parlamentului, a statuat CCR care a admis, cu unanimitate, sesizarea depusa de PNL si USR.

Curtea a apreciat ca este intemeiata critica referitoare la faptul ca, prin art.6 alin. (5) fraza a doua din legea de modificare a Legii nr.3/2000, data organizarii referendumului pentru revizuirea Constitutiei ar urma sa fie stabilita de Guvern, fiind nesocotite, astfel, competentele constitutionale conferite Parlamentului, prin art.151, in ceea ce priveste dreptul de a declansa un referendum national.

CCR a declarat neconstitutionala si abrogarea art.15 alin. (1) din Legea nr.3/2000, care stipuleaza expres ca obiectul si data referendumului se stabilesc prin lege.

Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
#Klaus Iohannis reexaminare referendum , #referendum