Iohannis, despre mutarea ambasadei la Ierusalim: Viorica Dancila demonstreaza totala sa ignoranta, decizia apartine presedintelui Romaniei

Duminica, 24 Martie 2019, ora 19:06
29725 citiri
Iohannis, despre mutarea ambasadei la Ierusalim: Viorica Dancila demonstreaza totala sa ignoranta, decizia apartine presedintelui Romaniei
Foto: Arhiva (Administratia Prezidentiala)

Prim-ministrul Viorica Dancila demonstreaza totala sa ignoranta in domeiul politicii externe, iar decizia finala apartine presedintelui Romaniei, sustine Klaus Iohannis, dupa anuntul facut duminica, in SUA, de premierul roman, privind mutarea ambasadei Romaniei in Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Dancila anunta in SUA o decizie cu mari implicatii externe: "Eu si guvernul vom muta ambasada Romaniei la Ierusalim"

"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, considera ca, prin declaratiile sustinute astazi referitoare la mutarea Ambasadei Romaniei la Ierusalim, prim-ministrul Viorica Dancila demonstreaza, inca o data, totala sa ignoranta in domeniul politicii externe si in ceea ce priveste luarea unor decizii importante ale statului roman. Din dorinta de a-si revendica o decizie care nu apartine doar Guvernului Romaniei, asa cum doreste sa lase impresia, prim-ministrul Viorica Dancila se grabeste sa faca anunturi publice fara sa existe o decizie in acest sens", se arata intr-o declaratie remisa la solicitarea Ziare.com.

Pozitia presedintelui Romaniei cu privire la acest subiect ramane aceeasi ca pana acum, iar decizia finala apartine presedintelui si va fi luata dosr dupa finalizarea analizei care se desfasoara in prezent, precizeaza Administratia Prezidentiala.

"Decizia mutarii Ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim va avea loc numai dupa finalizarea analizei care se desfasoara in prezent si doar cu avizul tuturor institutiilor cu atributii in domeniul politicii externe si al securitatii nationale. Decizia finala apartine presedintelui Romaniei, care este, potrivit Constitutiei, titular al deciziilor de politica externa a Romaniei si reprezentant al tarii noastre in plan extern. Administratia Prezidentiala nu a primit pana in prezent analiza care a fost anuntata in repetate randuri de Guvern. Presedintele Klaus Iohannis solicita, din nou, Guvernului si prim-ministrului sa manifeste responsabilitate in actul de guvernare", se arata in comunicat.

Premierul Viorica Dancila a anuntat, duminica, aflata intr-o vizita in SUA, ca dupa finalizarea analizei "si in deplin consens", Romania isi va muta Ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

"Dupa cum stim presedintele Donald Trump a deschis ambasada SUA la Ierusalim. Acest pas admirabil si curajos ne-a impresionat pe mine, Guvernul meu si poporul roman. Mutarea ambasadei americane este emblematica si demonstreaza legptura puternica a valorilor dintre poporul american si el israelian. De asemenea, acest gest a lansat la nivel international un proces de reflectie. Guvernul Romaniei a insistat de atunci un proces de evaluare a oportunitatii mutarii ambasadei Romaniei la Ierusalim.

De aceea, sunt incantata sa anunt astazi (duminica- n.r) in fata audientei AIPAC, ca dupa finalizarea analizei de catre toti actorii constitutionali implicati in procesul decizional din tara mea si in deplin consens, eu, ca prim-ministru al Romaniei si guvernul pe care il conduc, vom muta ambasada Romaniei la Ierusalim, capitala Israelului", a declarat Viorica Dancila, la conferinta AIPAC.

Dancila a participat in SUA la Conferinta Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), la invitatia presedintelui AIPAC, Morton Fridman, si a directorului executiv AIPAC, Howard Kohr.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Iohannis mutare ambasada Israel , #presedinte