In ce domenii va putea Guvernul sa emita ordonante pe perioada vacantei parlamentare

Joi, 25 Mai 2017, ora 20:22
2327 citiri
In ce domenii va putea Guvernul sa emita ordonante pe perioada vacantei parlamentare
Foto: Arhiva Ziare.com

Cabinetul Grindeanu a adoptat, in sedinta de joi, proiectul de lege de abilitare a Guvernului de a emite ordonante in domenii care nu fac obiectul legilor organice pe durata vacantei parlamentare.

Proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere si aprobare Parlamentului in procedura de urgenta.

Domeniile pentru care Guvernul cere Parlamentului abilitarea sunt: finantele publice si economie, dezvoltare regionala, administratie publica si fonduri europene, sanatate, cercetare, afaceri interne, turism, transporturi, agricultura si dezvoltare rurala, administrarea patrimoniului de stat si prorogarea sau modificarea unor termene prevazute in acte normative cu putere de lege.

In domeniul finantelor publice si al economiei, sunt vizate rectificarea bugetului de stat pe anul 2017, rectificarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2017, modificari ale legislatiei fiscale, precum si modificari si completari ale reglementarilor actuale privind auditul public intern, organizarea si functionarea Comisiei Nationale de Prognoza si acordarea unor facilitati pentru persoanele care domiciliaza sau lucreaza in unele localitati din Muntii Apuseni si in Rezervatia Biosferei "Delta Dunarii".

"In materie de dezvoltare regionala, administratie publica si fonduri europene, Executivul are in vedere reglementarea unor programe guvernamentale nationale in constructii si urbanism, educatie, infrastructura, domeniul social si reabilitare termica, dar si reglementarea unor masuri in domeniul administratiei publice, finantelor publice locale, urbanismului, amenajarii teritoriului, lucrarilor publice si constructiilor si cel al fondurilor europene nerambursabile.

De asemenea, Guvernul va fi abilitat sa emita ordonante simple privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Servicii Electronice si Cloud si pentru asigurarea resurselor umane necesare in administratia centrala pentru pregatirea primului mandat al Romaniei la presedintia Consiliului Uniunii Europene in 2019", anunta Guvernul.

In domeniul sanatatii, Executivul vrea sa aiba dreptul de modifica prevederile legale privind organizarea si finantarea rezidentiatului, iar in cel al afacerilor interne, pe cele privind circulatia pe drumurile publice si exercitarea profesiei de detectiv particular.

Sunt posibile modificari ale legislatiei privind comercializarea pachetelor turistice, activitatea Inspectoratului de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier, Scolii Superioare de Aviatie Civila s.a.

"Ordonantele emise de Guvern in perioada vacantei parlamentare vor fi inaintate spre aprobare Parlamentului pana la inceputul primei sesiuni parlamentare a anului 2017", mai precizeaza biroul de presa al Guvernului.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#ordonante guvern vacanta parlamentare , #ordonanta