Huliti, dar folositi de toate partidele: Cum pot fi sanctionati traseistii din Parlament?

Miercuri, 08 Ianuarie 2020, ora 08:23
7905 citiri
Huliti, dar folositi de toate partidele: Cum pot fi sanctionati traseistii din Parlament?
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

Constitutia actuala nu permite sanctionarea parlamentarilor traseisti si ingreuneaza foarte mult declansarea alegerilor anticipate, prin urmare migrarea senatorilor si deputatilor de la stanga la dreapta si invers sau de la un partid la adversarul lui politic nu este o intamplare, ci doar "consecinta naturala a unui sistem politic care nu are reglajele necesare", spune prof. dr. Ioan Stanomir.

Comentariul este facut in contextul in care mai multi parlamentari traseisti au sarit din barca lui Victor Ponta si au fost primiti luni cu bratele deschise in PNL, partidul de guvernamant care pe vremea cand era in Opozitie critica dur traseismul si sustinea ca isi inchide portile in fata migratorilor dinspre stanga sau de la ALDE.

Citeste mai multe despre:

Bogdan Glavan: Cine e dezamagit de democratie si de politica sa se duca la manastire

Aspru criticata de multi comentatori politici, dar chiar si de unii membri ai PNL, solutia de compromis gasita de Ludovic Orban si de colegii sai din conducerea partidului a fost justificata pe Facebook de economistul Bogdan Glavan, consilier al presedintelui liberalilor.

"Da, traseismul politic a afectat serios Romania in acesti 30 de ani. Da, e o problema ca unii se razgandesc cam des. Dar, pe de alta parte, politica este arta compromisului. (...) In fapt, in urma cu ceva timp, a cazut Guvernul Dancila. Multa lume si-a dorit asta. Cum a cazut Guvernul Dancila? A venit oare un sobor de heruvimi si a intonat imnuri emotionante pana cand Dancila, in lacrimi, si-a dat demisia?

Nu, Guvernul a cazut prin formarea unei noi majoritati. Fiindca asa a tipat lumea in strada, ca vrea 'Jos Dancila!'. Cum s-a realizat noua majoritate, printr-un concurs de rezolvat ecuatii diferentiale sau prin meditatii cu aiahuasca? Nu, ea s-a realizat prin negocieri si compromis politic. Adica prin redistribuirea puterii. Fiindca asa functioneaza politica.

Cine e dezamagit de democratie si de politica sa se duca sa isi cultive virtutile la manastire, o idee excelenta.(...) Primirea unor parlamentari ai vechiului regim in PNL face parte din costul pe care acest partid si l-a asumat", a scris pe Facebook Bogdan Glavan.

In 2013, PNL se lupta pentru stoparea traseismului

Totusi, in 2013, PNL era cel care se lupta in Parlament pentru revizuirea Constitutiei si limitarea traseismului politic, dupa ce UNPR, partidul desprins din PSD, facuse, in anii de dinainte, jocurile politice la cel mai inalt nivel.

Mare valva s-a facut atunci pentru modificarea articolului 70 din Constitutie, astfel incat parlamentarii care isi paraseau partidul sa isi piarda automat mandatul. Propunerea s-a blocat insa in comisii, iar dezbaterile publice dintre constitutionalisti pe tema mandatului imperativ sau reprezentantiv al alesilor nostri s-au stins.

In schimb, a continuat circulatia alandala a senatorilor si deputatilor de la un partid la altul, fara nicio legatura cu angajamentele luate in fata alegatorilor in timpul campaniilor electorale.

"In absenta unei culturi politice solide, o regula clara, scrisa in Constitutie, o sa limiteze acest fenomen. Este vorba de o regula asemanatoare aceleia care functioneaza la alesii locali, la primari si la presedintii de Consilii Judetene. Acolo a fost introdusa prin lege, pentru ca nu era un impediment de natura constitutionala", ne explica atunci fostul ministru al Justitiei Valeriu Stoica.

"O minima etica profesionala ar trebui sa ii determine pe parlamentari sa nu migreze de la un partid la altul cu lejeritatea cu care o fac in Romania. De altfel, in alte state practica nu este nici larg cunoscuta, nici des utilizata, ci este un fenomen extrem de marginal.

Insa nu stiu daca acest gen de modificare constitutionala ar fi cea mai eficienta metoda de sanctionare a unei astfel de conduite si daca nu cumva sanctiunea ar trebui sa fie imaginata si aplicata mai degraba in interiorul partidelor politice si nu la nivel statal", ne declara si Simina Tanasescu, doctor in drept constitutional.

Care sunt piedicile

Cele doua articole din Constitutie care blocheaza acum sanctionarea parlamentarilor traseisti sunt 69 si 70:

Art. 69 - Mandatul reprezentativ

(2) Orice mandat imperativ este nul.

Art. 70 - Mandatul deputatilor si al senatorilor

(2) Calitatea de deputat sau de senator inceteaza la data intrunirii legale a Camerelor nou alese sau in caz de demisie, de pierdere a drepturilor electorale, de incompatibilitate ori de deces.

Cu alte cuvinte, nimeni nu ii poate dicta unui parlamentar odata ales ce sa faca si ce sa nu faca, iar acesta isi pierde mandatul doar daca demisioneaza, e condamnat, incompatibl sau moare.

"Atata vreme cat in Constitutie exista o interdictie expresa a mandatului imperativ, mandatul reprezentativ al alesilor nu poate fi afectat in niciun fel", a confirmat pentru Ziare.com Ioan Stanomir, profesor de drept constitutional.

Ioan Stanomir: "Traseismul nu e o intamplare, e o consecinta a sistemului politic"

"Ceea ce cititorii Ziare.com trebuie sa inteleaga este ca traseismul este cauzat de doi factori: primul factor este imposibilitatea constituirii de majoritati fara constituirea unui sprijin alcatuit ad-hoc, iar al doilea factor este imposibilitatea dizolvarii Parlamentului, in fapt, imposibilitatea organizarii de alegeri parlamentare anticipate.

Acesti factori sunt usor de inteles pentru a avea o perspectiva clara asupra traseismului. Traseismul nu este o intamplare, este o consecinta naturala a unui sistem politic care nu are reglajele necesare", a adaugat acesta.

Intrebat care ar putea fi reglajele la care face referire, Ioan Stanomir a mentionat: "in primul rand, posibilitatea data presedintelui de a dizolva Parlamentul si de a se adresa poporului, cu invitatia de a se alcatui o noua Adunare reprezentativa".

"Altfel, daca nu exista posibilitatea alegerilor anticipate, orice mutare care intervine, de la o majoritate la alta, se realizeaza via traseism", a subliniat acesta.

Si decizia Guvernului Orban de a permite, prin derogare de la lege, ca partidul Pro Romania, condus de Victor Ponta, sa beneficieze de subventii de la buget "este inca un element legat de posibilitatea constituirii de majoritati nonPSD intr-un Parlament care a fost, in 2016, scena unei victorii confortabile a PSD", confirma prof. Stanomir.

Citeste mai multe despre: Compromis politic intre Ponta si Orban? Pro Romania primeste bani de la buget desi nu a participat la alegeri, cum spune legea.

"Trebuie sa intelegem ca, daca nu ajungem la alegeri anticipate (si sansele de a ajunge la alegeri anticipate sunt scazute, dupa parerea mea), trebuie sa lucram cu un material electoral confectionat in 2016. Aceasta este situatia fie ca ne place, fie ca nu ne place", a subliniat acesta.

Intrebat daca si alegatorii au partea lor de responsabilitate pentru ca tolereaza cu atata usurinta transferurile din Parlament, prof. Stanomir ne-a raspuns: "Aceasta este o intrebare pe care trebuie sa o punem alegatorilor romani. Eu cred ca politicienii 'mai mult sau mai putin onesti', vorba lui Ion Luca Caragiale, isi urmaresc propriul interes, iar alegatorul are (in masura in care e un alegator responsabil) interesul de a incredinta votul si mandatul reprezentativ cuiva care ii reprezinta valorile.

Probabil ca acesti domni si doamne de care vorbim au reprezentat valorile cuiva, de vreme ce au fost alesi in 2016".

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#traseism parlamentar revizuire Constitutie, #parlamentari Pro Romania intrat PNL , #parlament