Guvernul s-a ocupat si de statul de drept, in sedinta de miercuri. L-a introdus in Codul de conduita al ministrilor

Miercuri, 03 Aprilie 2019, ora 22:05
3271 citiri
Guvernul s-a ocupat si de statul de drept, in sedinta de miercuri. L-a introdus in Codul de conduita al ministrilor
Foto: Gov.ro

Executivul a adoptat, miercuri, un memorandum privind Codul de conduita al membrilor Guvernului, care prevede, printre altele, ca acestia trebuie sa respecte statul de drept, sa aiba o tinuta decenta, sa nu jigneasca si sa nu foloseasca imaginea si bunurile Guvernului in scop personal.

Executivul precizeaza, in expunerea de motive a memorandumului, ca elaborarea Codului de conduita porneste de la premisa identificarii standardelor minime obligatorii si a principiilor de conduita in baza carora membrii Guvernului isi indeplinesc mandatul de demnitate publica primit prin votul de incredere al Parlamentului, pe baza programului de guvernare aprobat, in vederea exercitarii conducerii generale a administratiei publice.

Documentul traseaza si principiile generale care stau la baza activitatii membrilor Guvernului, acestia fiind obligati sa respecte statul de drept.

"Membrii Guvernului isi exercita mandatul in conformitate cu principiul separatiei si echilibrului puterilor, in cadrul democratiei constitutionale, cu respectarea independentei justitiei, pe baza colaborarii loiale intre autoritati/institutii.

Conduita membrilor Guvernului Romaniei este guvernata, de asemenea, de urmatoarele principii: a) suprematia Constitutiei si a legii; b) prioritatea interesului public; c) profesionalismul si exemplul personal; d) integritatea morala; e) transparenta in exercitarea demnitatii publice.

In exercitarea mandatului lor, membrii Guvernului au obligatia sa respecte Constitutia, legile tarii si sa actioneze pentru punerea in aplicare a dispozitiilor legale, in spiritul buneicredinte si cu respectarea eticii profesionale. Prioritatea interesului public Membrii Guvernului au obligatia de a asigura un serviciu public de calitate in beneficiul cetatenilor, in scopul realizarii competentelor autoritatilor si ale institutiilor publice", potrivit sursei citate.

De asemenea, membrii Guvernului au obligatia sa asigure prin atitudine, limbaj, conduita si tinuta, bunul mers al activitatilor desfasurate in cadrul Guvernului precum si solemnitatea specifica demnitatii publice. Potrivit memorandumului, acestia trebuie sa aiba o tinuta vestimentara decenta si sa nu foloseasca expresii sau cuvinte jignitoare, indecente sau calomnioase. De asemenea, reprezentantii Executivului sunt obligati sa asigure o buna gestionare si ocrotire a proprietatii publice si private a statului, sa evite producerea oricarui prejudiciu.

Membrii Guvernului au obligatia sa foloseasca bunurile apartinand autoritatii sau institutiei publice numai pentru desfasurarea activitatilor aferente demnitatii publice exercitate.

Un alt articol al memorandumului prevede ca reprezentantii Guvernului nu pot accepta cadouri.

"Membrii Guvernului nu accepta, direct sau indirect, niciun fel de cadouri sau alte avantaje, patrimoniale sau nepatrimoniale, care ar putea influenta sau care ar putea sa fie percepute ca influentand exercitarea atributiilor ori performanta indeplinirii indatoririlor specifice mandatului", prevede articolul 7.

De asemenea, ei "au obligatia sa declare, prin orice mijloc, orice situatie de natura celor care genereaza conflict de interese sau incompatibilitate. In considerarea demnitatii publice exercitate, membrilor Guvernului le este interzis sa permita utilizarea numelui sau imaginii proprii in actiuni publicitare pentru promovarea unei activitati comerciale".

In document se precizeaza ca sesizarile in legatura cu incalcarea Codului de conduita de catre membrii Guvernului se aduc la cunostinta Prim-Ministrului, prin intermediul Secretariatului General al Guvernului.

"Prim-Ministrul pune in discutia membrilor Cabinetului sesizarea, hotarandu-se prin consens asupra celor mai bune cai de solutionare. Abaterile grave de la conduita etica fac obiectul analizei in cadrul Guvernului", potrivit sursei mentionate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#cod conduita ministri guvern , #guvern