Guvernul Dancila e pe faras: Cum am ajuns aici si ce urmeaza?

Autor: Costel Alexe - deputat PNL
Joi, 10 Octombrie 2019, ora 08:45
7507 citiri

Motiunea de cenzura pentru demiterea Guvernului Dancila a fost semnata de 237 de parlamentari. Cu 4 mai mult decat a anuntat liderul PNL ca are nevoie pentru a depune motiunea si a darama Guvernul. Pe langa cei 237 ii adaugam si pe cei care vor sa schimbe tabara in ultimul moment, asa cum se intampla de obicei in astfel de cazuri.

Daca PSD nu va reusi sa gaseasca si sa cumpere suficienti parlamentari slabi de inger din randul semnatarilor motiunii, acest guvern va pleca definitiv si probabil nu vom mai auzi niciodata nimic despre multe dintre personajele sinistre care ne-au facut de ras in ultimii 3 ani in intreaga lume.

PNL este initiatorul motiunii de cenzura, PNL va avea rolul cel mai important in daramarea acestui guvern si toti arata cu degetul catre PNL si pentru asumarea pasilor de dupa motiune.

Nu stiu daca Ludovic Orban va ajunge premier

Cum s-a ajuns aici? Ludovic Orban este raspunsul. El are cel mai mare merit in faptul ca a redresat un partid aflat, la momentul preluarii, in deriva, ca l-a mentinut consecvent unor principii asumate si l-a reinvatat sa castige alegeri.

Cum a facut asta? In primul rand, a reusit sa il mentina unit. Va reamintesc ca actualul PNL este rezultatul fuziunii a doua partide de marime aproximativ egala, iar in urma acestei fuziuni, unul dintre partide a disparut pur si simplu ca brand politic, sub presiunea istoriei de 144 de ani a vechiului PNL.

Nu a fost usor sa vindeci orgolii ranite, sa arati ca nu faci diferente si sa sudezi doua echipe intr-una omogena. Mai mult, PNL-ul istoric a fost intotdeauna un partid complex in care au existat curente diverse, in care oamenii au fost obisnuiti sa dezbata si care respingea disciplina de caprarie specifica PSD.

Nu stiu daca Ludovic Orban va ajunge premier, insa a demonstrat tuturor ca stie sa conduca. Echilibrat si coerent, un excelent strateg, Ludovic Orban este, fara doar si poate, cel mai bun manager de partid care exista astazi si poate cel mai bun manager pe care l-a avut PNL in ultimii 30 de ani.

Ca sa intelegeti mai bine poza momentului, imaginati-va ca, in cei 30 de ani scursi de la revolutie, PSD, in toate formele sale, a fost partidul numarul 1 al Romaniei. Prima data cand a pierdut acest loc a fost in luna mai 2019, cand PNL a castigat, pentru prima data in 30 de ani, alegerile.

Ganditi-va ca PNL a trecut de la un deficit de 26% fata de PSD la alegerile parlamentare din decembrie 2016, pana la a avea un avans de 5% fata de partidul de guvernare la alegerile europarlamentare din mai 2019. Nu cred ca exista niciun partid care sa fi recuperat 30% fata de principalul sau rival politic intr-un timp atat de scurt, asta in conditiile in care dreapta politica a fost mereu plina de competitori.

Un competitor electoral serios pentru PNL este Alianta USR-PLUS, care a crescut de asemenea foarte mult si nu s-a sfiit niciodata sa atace PNL la baioneta. Asta in conditiile in care in interiorul PNL s-a decis sa nu se raspunda atacurilor venite din partea niciunui partener din Opozitie, pentru a nu face jocurile pesedistilor.

Poate si aceasta maturitate politica a ajutat. Oamenii rationali au apreciat ca este mai important sa avem o Opozitie puternica atunci cand ai in fata catastrofe precum guvernele PSD, decat sa marchezi mici succese de etapa in fata competitorilor care alearga pe acelasi culoar cu tine.

De altfel, PNL a si reusit sa isi pastreze cel mai mare grup de parlamentari de opozitie, adica principala forta antiPSD, ceea ce creste sansele motiunii de cenzura. Parteneriatul Klaus Iohannis - PNL este, de asemenea, cel mai important reper de stabilitate in aceasta perioada in care prabusirea PSD devine previzibila.

Anticipatele, solutia ideala

Ce vom face daca ne indreptam spre normalitate si nu vom avea un ping-pong cu parlamentari "pierduti si reconvinsi" de PSD?

Cea mai buna solutie ar fi cea a alegerilor anticipate, singura problema fiind ca in sistemul politic romanesc sunt foarte greu de declansat. E nevoie ca parlamentarii sa respinga doua propuneri de guvern si implicit sa fie de acord sa renunte singuri la mandate, desi multi dintre ei stiu ca nu mai au nicio sansa de a reveni vreodata in Legislativ.

PNL a spus constant, prin vocea liderului sau, ca poate sa guverneze si maine daca va fi nevoie, insa nu guvernarea cu orice pret este scopul, ci o guvernare solida.

Daca vom avea ca parteneri tot un fel de PSD, dar cu alta denumire, nu am realizat prea mult.

Ne asumam daca va trebui, dar nu vrem sa guvernam doar de dragul de a guverna. Vrem o Romanie normala in care steaua politicii de Neamt, Danut Andrusca, nu va putea fi niciodata ministru, ci cel mult portar in minister, o Romanie in care sa putem stopa eliberarea a 10 criminali si violatori in fiecare zi, o Romanie in care autostrazile si spitalele regionale nu mai raman doar planuri pe hartie, ci sunt construite cu banii pe care ii avem la dispozitie de la Uniunea Europeana.

PSD, ca va pleaca acum sau printr-o minune traieste pana la primavara, lasa in urma un dezastru economico-social. Datorii exorbitante, inflatie, criminali pe strazi, institutii populate cu incompetenti si amante care se lauda la telefon cu tunurile iubitilor ajunsi ministri in cele mai incompetente guverne care au existat de la Revolutie si pana astazi.

Va fi nevoie de multa munca, moderatie si inteligenta pentru a construi pe ruinele PSD. Nu va fi timp de lamentari. Oamenii sunt oricum satui de placa cu "greaua mostenire", oricat de reala ar fi ea. Oamenii vor sa vada asumare, responsabilitate si fapte. PNL livreaza sau moare incercand! Alta cale nu este.

Costel Alexe este deputat PNL si presedinte PNL Iasi

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#motiune cenzura Guvern Dancila, #PNL motiune cenzura , #motiune cenzura