Furtuna geopolitica globala si balciul electoral de la Bucuresti

Autor: Remus Pricopie - profesor
Marti, 22 Ianuarie 2019, ora 09:26
5734 citiri

De cativa ani, reputati analisti, diplomati, politicieni, inalti functionari internationali, profesori de stiinte politice, relatii internationale, economie etc., din tara si strainatate, avertizeaza asupra schimbarilor dramatice de pe scena politica mondiala. Ceea ce, in urma cu 10-15 ani, consideram certitudini astazi intra pe lunga lista a provocarilor sau, chiar mai dur, a amenintarilor.

Sa amintim cateva dintre acestea:

(i) Alianta militara NATO, in anul in care marcheaza 70 de ani de la infiintare, este pusa la incercare chiar din interiorul sau. Tensiunile dintre SUA si anumiti lideri europeni sunt publice, iar identificarea unei alternative, de tipul "Armata Europeana", nu face decat sa mentina aceasta stare de incertitudine si nu sa o reduca.

(ii) Pericolul nuclear, un subiect al anilor Razboiului Rece, este reactivat prin anuntul facut de SUA potrivit caruia urmeaza sa declanseze procedurile de retragere din Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare (INF), ca urmare a violarii de catre Rusia a acestui acord. Nu se stie daca INF va rezista sau daca exista o alternativa la intelegerea parafata in 1987 de catre Mihail Gorbaciov si Ronald Reagan.

(iii) Conflictele, deschise sau inghetate, clamarea, din ce in ce mai des, a unor pretentii teritoriale, discursurile secesioniste, preluarile ostile de teritorii, desi diferite prin dinamica istorica, situatie juridica si/sau diplomatica, contribuie la tensionarea climatului regional/international.

(iv) Fenomenul BREXIT, dar si alte manifestari antieuropene, activate chiar din interiorul blocului european, la care se adauga unele interese extracomunitare de slabire a coeziunii europene, afecteaza fundatia UE.

(v) Promovarea discursului urii, al segregarii si "reinterpretarea" conceptelor fundamentale ale democratiei incurajeaza activarea unei parti din electorat in favoarea partidelor extremiste de tot felul, care astfel ajung sa acceada la putere.

(vi) Incapacitatea tarilor/organizatiilor internationale de a da raspunsuri la cele mai complicate trei probleme la nivel mondial - incalzirea globala, migratia si terorismul - lasa loc liber unui val de "politici" ad-hoc, nonstiintifice, de tip "antisistem", care nu numai ca nu vor ameliora aceste probleme, dar chiar le vor accelera.

Toate acestea sunt indiciile unei furtuni geopolitice globale in care ne aflam deja si in fata careia este greu sa te mentii in echilibru, ca tara, fara sa activezi toate instrumentele si resursele de siguranta nationala, care inseamna in primul rand responsabilitate si profesionalism.

Cu ce ne ocupam noi la Bucuresti?

Un foarte bun prieten - diplomat - ar raspunde sec:

"Fiecare cu ce poate si dupa cat il duce capul."

Sa facem un inventar al acestor "putinte", in functie de categoriile de actori:

a. Unii, de vreo doi ani, au inventat conceptul de "stat paralel" si acum lupta impotriva lui. Acest demers nu este unul direct, riguros, transparent, cu argumente de ordin moral si juridic, ci unul alunecos, sinuos, modelat de interese greu de justificat public, chiar daca sunt impachetate intr-un discurs politico-juridic sofisticat ("recurs compensatoriu", "contestatie in anulare" etc.), intreprins prin cotloanele institutiilor publice capusate cu "oameni fideli cauzei".

b. Altii (sau cam aceiasi), tot de doi ani, reinventeaza legile "anti-gravitatiei economice". In plin deficit bugetar si in prag de recesiune, se cearta cu toti cei care au invatat economie la cursurile de zi, argumentand ca "scoala vietii economice" (adica ceasuri, lingouri, tablouri, pescuitul fluvial si oceanic, deplasarile cu elicopterul sau cu avionul privat, dar si redefinirea cu succes a "kilometrului rutier de 800 de metri", descoperire certificata chiar de OLAF) le-a dat un inteles mai profund al "belsugului" revarsat asupra electoratului.

c. A treia categorie este denumita sugestiv "petitori, vestitori, lautari electorali" si este teleghidata prin WhatsApp din insule indepartate, cu semnal "GPS", "GSM" etc., dar fara semnal "DNA". In cadrul acestei categorii, principala responsabilitate este anuntarea calendarului nuntilor, botezurilor si campaniilor electorale, astfel incat beneficiul politic si profitul pentru presa de cancan sa fie la cele mai inalte cote. Cu alte cuvinte, cine nu poate participa la nunta si botez poate oferi darul in cabina de vot, la alegerile europarlamentare si prezidentiale. Presa de specialitate va informa obiectiv despre rochia de mireasa, noul nascut, meniul servit la mesele festive si biografia romantata a lautarilor, care au castigat in mod legal licitatia publica, prin depunere de oferte in SEAP.

d. Ar fi nefiresc daca nu as mentiona si a patra categorie, oameni care, din diferite motive, desi observa ca am ajuns sa fim, intr-un fel, pe Titanic, au ales sa nu faca mai nimic. Prin experienta lor politica, acesti oameni vad foarte bine atat aisbergul din fata, dar si faptul ca vasele de salvare (NATO, UE etc.) sunt putin ocupate cu revizii tehnice complicate. Cu toate acestea, ei asteapta.

Acest tablou nu este o gluma; este o descriere succinta a unui proces de degradare a politicii de la Bucuresti. Nu mai discutam despre idei, ci despre cine pe cine injura.

Nu ne mai obosim cu identificarea pericolelor reale la adresa Romaniei, dar nici nu reactionam suficient de ferm atunci cand anumiti politicieni ne vand public false pericole, care servesc interesului lor.

Nu mai vorbim despre standarde morale sau despre profesionalism, ci despre cum "o noua bariera rosie" a fost trecuta. Rubiconul a fost lasat demult in spate. Nici macar nu se mai vede. Cat despre "oamenii fideli cauzei" - au devenit un fel de reper al deprofesionalizarii institutiilor fundamentale ale Statului Roman. Singura noutate este numele ultimei institutii care a cazut victima clientelei de partid.

Si solutiile?

Ca orice tara aflata la ananghie, si Romania trebuie sa-si gasesca resursele interne pentru a corecta erorile prezentului si a identifica optiunile pentru viitor. Aceste resurse se afla in noi, in capacitatea noastra de a semnala pericolul si de a actiona civic sau politic.

Evident, in final, ca in orice stat democratic, solutiile trebuie sa imbrace o forma politica, sustinuta printr-o larga participare publica. Pentru ca acest lucru sa se intample, la un moment dat, orgoliile de orice fel trebuie sa fie depasite.

Cei care se considera oameni de stat trebuie sa actioneze impreuna, pentru a evita o coliziune cu istoria.

Remus Pricopie este profesor universitar, specializat in comunicare publica, participare publica, educatie, politici publice si dezvoltare durabila. A studiat si efectuat stagii de specializare in noua universitati din cinci tari. A fost ministrul Educatiei si Cercetarii in perioada 2012-2014. In prezent este si presedintele Bordului Comisiei Fulbright US - Romania, vice-presedinte al Asociatiei Internationale a Universitatilor - IAU, presedinte al Forumului Academic Permanent Uniunea Europeana - America Latina si membru al World Academy of Art and Science (WAAS).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Medicul Cătălin Cîrstoiu este, în acest moment, candidatul alianţei PSD+PNL la Primăria Capitalei, a declarat sămbătă, 20 aprilie, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. Luni, 22 aprilie,...
#NATO UE Brexit Romania , #guvern