#Fara penali: La primaria lui Falca e blocata validarea a 21.000 de semnaturi. E ultima zi in care pot fi depuse UPDATE

Vineri, 21 Septembrie 2018, ora 14:12
27371 citiri
#Fara penali: La primaria lui Falca e blocata validarea a 21.000 de semnaturi. E ultima zi in care pot fi depuse UPDATE
Foto: Facebook / Primaria Arad

Validarea semnaturilor de catre Primaria Arad, condusa de Gheorghe Falca (PNL), inca nu s-a incheiat, astazi fiind ultima zi de depunere a listelor la CCR, asa ca exista riscul ca cele 21.000 de semnaturi sa fie neutilizabile si judetul Arad sa iasa de pe lista celor in care s-a depasit pragul prevazut de lege.

Semnalul de alarma a fost tras pe Facebook, vineri dimineata, de unul dintre membrii USR.

"La Arad primarul Gheorghe Falca de la PNL nu a returnat 21.000 de semnaturi. 21.000!, nu 100, nu 1.000. Vorbim de absolut toate semnaturile aradenilor. Au semnat, dar vrea primarul sa le valideze.

Azi era ultima zi de depunere a semnaturilor la CCR, iar semnaturile sunt inca captive la primar.

Iar judetul Arad a picat sub pragul de 20k semnaturi minime care trebuiau adunate din judet. Asta e genul de abuz ireal (...) ", a scris pe Facebook Laurentiu Dinca (USR).

Contactat telefonic de Ziare.com, primarul Gheorghe Falca (PNL) ne-a declarat ca nu el se ocupa de validarea listelor de semnaturi, ci secretarul.

"Nu stiu, nu intra in atributiile mele. Nu intra in atributiunile primarului astfel de lucruri, intra in atributiunile secretarului. Nu eu ma ocup de asa ceva. Primarul nu are astfel de atributiuni, sa validam ceva", ne-a declarat Gheorghe Falca.

Biroul de presa al Primariei Arad ne-a precizat ca se pregateste un comunicat de presa cu explicatii legate de situatia semnaturilor, iar ulterior primarul Gheorghe Falca a revenit cu un telefon la redactie, punandu-ne in legatura cu acel secretar care stie mai multe despre validarea listelor de semnaturi.

"Doamna e cu mine, auziti-o. In acest moment, nu s-a terminat validarea tuturor semnaturilor. Atunci de unde e informatia ca in Arad s-a blocat?", ne-a spus Gheorghe Falca.

Pentru ca i-am explicat ca astazi este ultima zi in care semnaturile mai pot fi depuse la Palatul Parlamentului, care se afla in Bucuresti, primarul a declarat: "Astazi le termina" si a reamintit: "Eu sunt unul dintre semnatari".

Nu la fel de increzatoare in finalizarea demersului a fost "doamna secretar".

"A fost un efort deosebit. S-au facut verificari pentru cele 20.000 de semnaturi (...) in baza de date nationala. Nu avem un numar nelimitat de functionari ca sa putem face mai rapid operatiunea aceasta de verificare. Astazi se vor finaliza aceste operatiuni si urma ca reprezentantul USR sa vina sa preia dosarele atestate de noi", a declarat la telefon doamna secretar.

Intrebata la ce ora poate veni reprezentantul USR sa preia dosarele, aceasta ne-a raspuns: "Nu putem sa spunem o ora fixa, pentru ca facem eforturi deosebite. Oamenii care lucreaza sunt si in ghiseu, dau buletine la cetateni, lucreaza la sedintele de consiliu, pregatesc logistica referendumului".

"Bun, dar pana la 15-17?", a intrebat-o primarul.

"Pana la sfarsitul zilei, facem tot posibilul", a raspuns aceasta.

"Se blocheaza, pentru ca pe aceeasi baza de date intra toata tara. Toata administratia locala verifica semnaturi in aceste zile si e foarte greu accesul in baza de date, pentru ca se blocheaza frecvent. Stai minute in sir si iti spune 'Please wait' pana iti vine raspunsul", a adaugat doamna secretar.

La randul sau, primarul Gheorghe Falca a tinut sa precizeze inca o data: "Nu ma apuc sa verific eu. Conform legii, ai o lista de imputerniciti care intra pe calculator sa verifice si, de aici inainte, trebuie sa mearga totul procedural".

UPDATE 1 - USR Arad cere demisia lui Gheorghe Falca si precizeaza ca semnaturile au fost depuse in perioada 28-29 august, iar cele 15 zile in care trebuiau validate de primarie, conform legii, au trecut deja.

"Este rusinos ca primarul a depasit cu 7 zile termenul legal de atestare a semnaturilor #FaraPenali. Fie ca este vorba de rea vointa sau de incapacitate organizatorica, ambele sunt motive suficient de puternice pentru ca primarul sa isi prezinte demisia", sustin reprezentantii USR Arad.

UPDATE 2 - Intr-un comunicat transmis la solicitarea Ziare.com, Primaria Arad informeaza ca "incheie azi procedura de validare a semnaturilor", prea tarziu insa, pentru ca azi e ultima zi in care dosarele pot fi depuse la Palatul Parlamentului, care se afla in Bucuresti.

"La sfarsitul lunii august, Primaria municipiului Arad a primit de la reprezentantii URS Arad un numar de 62 de dosare, totalizand peste 20.000 de semnaturi. Toate aceste semnaturi au fost verificate de un anumit numar de imputerniciti ai primarului care au parole de acces in baza de date nationala. Este si motivul pentru care nu a putut fi angrenat un numar mai mare de functionari, astfel incat verificarea datelor sa se realizeze intr-un interval de timp mai scurt. Procedura la nivelul Primariei Municipiului Arad se incheia azi, urmand ca reprezentantii URS Arad sa fie invitati sa-si preia dosarele cu semnaturi.

Tinem sa subliniem faptul ca nici Primaria municipiului Arad, nici primarul Gheorghe Falca nu au avut niciun moment intentia de a bloca initiativa cetateneasca 'Fara Penali'", se arata in comunicatul citat.

Totodata, Gheorghe Falca a tinut sa sublinieze inca o data ca a semnat el insusi aceasta initiativa si, in plus, "impreuna cu colegii din PNL Arad am strans semnaturi, iar la nivel national, Partidul National Liberal sprijina aceasta initiativa".

Edilul liberal ii acuza pe cei de la USR ca i-au cerut demisia din "interes politic" si mai precizeaza ca acestia "au adus in doua transe documentele pentru verificare", iar "pentru cea de a doua transa, azi este ultima zi de verificare din cele 15 prevazute de lege", ceea ce vine in contradictie cu prima fraza din comunicat, in care se spunea ca semnaturile au fost depuse la sfarsitul lunii august.

Intr-o postare pe Facebook, Daniel Giurca (USR) a comentat: "Primaria Arad ar trebui sa ia legatura cu Primaria Cluj-Napoca. Ne-au predat in termen inca de acum doua saptamani 36.110 semnaturi. Ne-au spus ca s-au mobilizat si au mai adus oameni din alte departamente".

Joi si vineri, in ultimele zile prevazute de lege, au fost aduse la Palatul Parlamentului aproape 700.000 de semnaturi stranse din toata tara in cadrul campaniei #Fara penali in functii publice pentru revizuirea Constitutiei.

Procedura a fost incheiata inclusiv in judete considerate "rosii", adica administrate de PSD.

Urmeaza ceilalti pasi: Procedura prealabila de avizare de catre Curtea Constitutionala, dezbaterea si votarea in Parlament a propunerii legislative de revizuire a Constitutiei si desfasurarea referendumului national.

Initiativa cetateneasca propune revizuirea Constitutiei si introducerea urmatorului paragraf: "Nu pot fi alesi in organele administratiei publice locale, in Camera Deputatilor, in Senat si in functia de Presedinte al Romaniei cetatenii condamnati definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie, pana la intervenirea unei situatii care inlatura consecintele condamnarii."

Citeste mai multe despre aceasta initiativa pe site-ul special dedicat farapenaliinfunctiipublice.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#semnaturi Arad Fara penali , #fara penali