Esec si victorie de proportii epice. Marii invinsi si marii invingatori ai referendumului

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 08 Octombrie 2018, ora 07:28
68989 citiri
Esec si victorie de proportii epice. Marii invinsi si marii invingatori ai referendumului

Referendumul acesta este in primul rand o uriasa victorie a Romaniei europene, aceea care refuza manipularea, ura, temele false si care s-a dovedit majoritara. O victorie demna de un Centenar.

Este foarte adevarat ca nu toti cei care au refuzat votul au facut-o ca pe un protest fata de capcana anti-europeana intinsa de Liviu Dragnea, unii n-au inteles tema, altii au fost derutati de intrebare, insa sunt convinsa ca majoritatea absentilor a inteles exact despre ce este vorba si a reactionat in cel mai potrivit mod cu putinta.

Da, votul este principalul instrument al democratiei atunci cand este cerut cu buna credinta si dat cu rost. Dar, atunci cand se urmareste confiscarea lui in cu totul alt sens decat a fost dat, singura aparare e refuzul.

Si atat PSD, cat si mijloacele sale de propaganda nici macar nu au facut un secret din faptul ca acest referendum urma sa fie considerat unul anti#Rezist, anti-UE, anti-Timmermans, unul de validare a rupturii dintre PSD si UE.

Daca acum Codrin Stefanescu pretinde ca voturile exprimate sunt ale PSD, va dati seama ce s-ar fi intamplat daca referendumul era un succes? Ce facea Dragnea cu acest referendum pe care se pregatea sa-l confiste?

Dincolo de aceasta exceptionala mostra de maturitate si declaratie pro-europeana a poporului cred ca se impun cateva concluzii:

1. Liviu Dragnea a fost tradat de propriul partid, care nu s-a mobilizat, si de electorat care i-a intors spatele. Boicotul acesta urias a fost ca o placuta suedeza gigantica.

Iar faptul ca Liviu Dragnea nu s-a aratat dupa inchiderea urnelor arata ca a primit lovitura in plin.

Acesta ar fi trebuit sa fie referendumul care sa-i valideze pozitia, organizat in momentul in care avea nevoie ca prin el sa recastige terenul pierdut in ultima vreme si inainte de inceperea apelului sau.

Avea nevoie de o prezenta mare si ca sa le explice socialistilor de ce sustine tema si cum va ajuta ea pentru a le aduce o zestre mare de parlamentari in viitorul PE. Si, totusi, masa cea mai mare a votantilor a fost cea mobilizata de Biserica, nu de PSD.

Dar Liviu Dragnea a fost lasat singur. Cea mai mare infrangere electorala din istoria PSD este a lui, este consecinta crizei interne in care a impins partidul. "Pucistii" au oprit motoarele, iar apropiatii lui Dragnea nu au considerat referendumul o investitie buna, asa ca nu au depus niciun efort, indiferent ce le-a cerut Liviu Dragnea.

Nimeni nu mai poate ascunde cum va arata viitorul politic al PSD cu Dragnea in frunte. Ca acest referendum umilitor.

2. PNL a facut o greseala strategica uriasa prin asocierea cu referendumul pe care insusi Ludovic Orban il numeste al lui Liviu Dragnea.

Liberalii au incercat sa se infrupte populist din ceea ce credeau ca va fi o pleasca electorala, au indemnat la vot prin voci importante, in frunte cu a presedintelui Orban, dand dovada ca nu au inteles nimic din asteptarile electoratului.

PNL este defazat, complet rupt de realitatea Romaniei, neinspirat, fara directie clara, intr-o criza de identitate prelungita si majora. Iar referendumul acesta a devenit esecul PNL in rand cu PSD. Ceea ce face pe deplin justificata revolta interna.

3. Inaltii prelati ai BOR, in frunte cu patriarhul Daniel, ar trebui la randul lor sa mediteze la ruptura de "turma". Daca ar fi avut ochi sa vada si urechi sa auda, ar fi inteles ca pierderea masiva de credinciosi in favoarea unor alte culte era un simptom mai tacut al bolii manifestata dur la acest referendum.

Clerul BOR s-a indepartat de oameni, a pierdut dragostea si respectul lor afisand tot felul de metehne lumesti, dar mai ales prin evidenta afiliere politica.

Colaborationismul BOR cu PSD a fost decontat acum, cand oamenii nu au raspuns la chemarea preotilor.

Si daca ceva nu se va schimba, daca va ramane o anexa a PSD, BOR va pierde tot mai mult teren.

4. Este o mare infrangere si pentru mijloacele de propaganda ale PSD, in frunte cu Antena 3. Cum zbiera Mircea Badea ca se duce la referendum ca sa ii trosneasca pe cei de la #Rezist, cum e referendumul acesta anti-Timmermans!

Cum ne explica Dc News cum cei care n-au iesit la proteste vor conta la urne pentru ca ei sunt majoritatea tacuta.

5. Klaus Iohannis a oferit o noua mostra de indecizie si neasumare. S-a dus la vot tarziu si neinsotit de dna Iohannis care, intelegem, a boicotat, sugerand ca votul sau este unul impus de functie, nu de convingere. Gresit, din punctul meu de vedere.

Atunci cand esti presedinte, nu faci gesturi formale, ci iti asumi pozitii transante. Fie consideri ca referendumul a fost confiscat de Dragnea si participi explicit si asumat la boicot, fie consideri ca tema e valida si boicotul e gresit, dar afirmi explict acest lucru.

Un presedinte nu are dreptul sa o scalde, asa cum a facut-o Klaus Iohannis, incercand sa bage in traista sustinerea celor care au votat si a celor care au boicotat.

6. Marele castigator politic al referendumului este USR, care si-a asumat o pozitie transanta prin care a dovedit ca intelege ce doreste majoritatea, dupa cum s-a vazut. S-a suit USR pe un val? Da! Dar asta inseamna inteligenta politica si instincte corecte.

In plus, USR a reusit prin cei 12 mii de observatori sa dovedeasca o capacitate organizatorica remarcabila si de a atrage spre politica persoane pana acum neangajate. Ceea ce este cu siguranta foarte promitator.

7. O necunoscuta ramane Coalitia pentru Familie. In conditiile demobilizarii partidelor, ea poate revendica cele 3,7 milioane de voturi, prea putine pentru validarea referendumului, dar suficiente pentru un start politic in numele continuarii luptei pentru traditie.

Cum s-ar zice, Moscova nu crede in lacrimi, iar razboiul hybrid impotriva Romaniei nu s-a sfarsit, cu siguranta.

Cine va intelege ceva din rezultatul acestui referendum trebuie sa se apuce de munca, cine nu a inteles ma tem ca are zilele politice numarate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#referendum familia traditionala , #referendum